Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Eva Schram
door Eva Schram

Meer dan driehonderd oproepen voor Brusselse brandweer

De brandweer heeft zondag in Brussel al een 130-tal interventies uitgevoerd, een 20-tal zijn nog bezig en er wachten nog ongeveer 180. Dat meldt Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer. Hij stelt dat er ongeveer driehonderd interventies waren die gelinkt zijn aan het stormweer. Het merendeel van de oproepen ging om gevallen dakpannen en bomen.

Tussen zaterdag 07.00 uur en zondag 07.00 uur vonden er slechts 12 interventies plaats die gelinkt waren aan het stormweer. De wind werd pas zondag in de vroege namiddag echt stormachtig. Vooral tussen 13.30 uur en 14 uur kwamen er veel oproepen binnen bij de brandweer. Een persoon, die geraakt werd door een parasol, raakte lichtgewond. Tijdens een interventie in Schaarbeek viel een grote tak op het hoofd van een brandweerman. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis voor een onderzoek. Op het moment van het incident droeg hij een helm en hij verloor op geen enkel moment het bewustzijn.

De brandweer rukte rond 14.30 uur uit naar het winkelcentrum Docks Bruxsel voor een probleem met het dak. Dat bestaat uit twee lagen en de buitenste laag, die gemaakt is van zink, vloog weg. Net Brussel kwam ter plaatse om de gevallen stukken op te ruimen. Het verkeer werd stilgelegd tussen de Werkhuizenkaai en de Van Praetbrug. Op het einde van de namiddag kon het verkeer opnieuw hervat worden.

Mathias Blot van Docks liet weten dat er enkele reclamepanelen en een stuk van de bekleding van de evenementenzaal Docks Dome losgekomen zijn. Hij benadrukt dat de schade oppervlakkig is en geen bedreiging vormt voor de bezoekers of omwonenden. Het centrum zal maandag gewoon open zijn.

In het centrum van Brussel sloot de politie de Bisschopsstraat af. De wind sloeg daar de ramen van een gebouw stuk.

In de provincie Henegouwen werden de hulpdiensten al een honderdtal keer opgeroepen. Niemand raakte gewond. In Verviers moest de brandweer al meer dan 50 keer uitrukken. In de stad Luik werden dan weer verschillende straten afgesloten. De brandweerdiensten van de regio Namen kregen een veertigtal oproepen binnen.

Eva Schram
door Eva Schram

Treinverkeer hernomen tussen Gent-Brussel, Antwerpen-Essen en Antwerpen-Brussel

Het spoorverkeer, dat zondag in onder meer Oost- en West-Vlaanderen stilgelegd werd ten gevolge van het stormweer, is zondagavond omstreeks 21 uur weer mogelijk tussen Gent-Denderleeuw-Brussel, Antwerpen-Essen en Antwerpen-Brussel tussen Mechelen en Kontich. Dat is vernomen bij spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Op de belangrijke lijn tussen Brussel en Antwerpen konden tussen Mechelen en Kontich geen treinen rijden, omdat ter hoogte van Kontich delen van een dak van een woning op de sporen terechtgekomen zijn. Dat probleem is ondertussen opgelost en het treinverkeer is hervat. Ook op de lijnen Antwerpen-Essen en Gent-Denderleeuw-Brussel zijn de obstakels van de baan. Op die laatste lijn was eerder op de avond al de verbinding tussen Brugge en Gent heropgestart.

De schade op de verbindingen Jette-Dendermonde en Mechelen-Schellebelle lijkt al bij al mee te vallen. Infrabel hoopt dat er daar in de loop van de avond opnieuw treinen kunnen rijden. Op de lijn tussen Brugge en Knokke is de schade heel groot en die verbinding zal pas ten vroegste maandagmiddag hersteld zijn, aldus Infrabel nog.

Verder in West-Vlaanderen is de verbinding Tielt-Deinze nog onderbroken. Daar belandde een slagboom op de bovenleiding. Verwacht wordt dat de problemen daar in de loop van de nacht van de baan zijn.

In Oost-Vlaanderen zijn er nog problemen op de lijn Sint-Niklaas-Temse. Ook het treinverkeer tussen Landen en Hasselt kan nog niet heropgestart worden.

Infrabel laat weten dat het personeel er in de loop van de avond en nacht alles aan zal doen om het treinverkeer tegen de ochtend zo normaal mogelijk te laten verlopen. Of dat zal lukken, hangt af van de schade die de medewerkers zullen aantreffen en de omstandigheden waarin ze kunnen werken. Als het opnieuw begint te stormen, wordt het moeilijk, klinkt het. Zeker de schade aan de bovenleiding zal moeilijk te herstellen zijn als de wind opnieuw zou opzetten.

Eva Schram
door Eva Schram

Tramverkeer in Antwerpen verstoord door boom die op bovenleiding valt

In Antwerpen zijn tramlijnen 7 en 15 verstoord nadat een boom op een bovenleiding is gevallen aan het Albertpark op de Mechelsesteenweg. De boom is weggehaald. Hoe lang de herstelling zal duren, is voorlopig niet duidelijk. De weg is ook afgesloten voor het overige verkeer, laat de politie weten.

'De boom viel op een paal en een bovenleiding van de tram ter hoogte van de halte Harmonie', aldus een woordvoerder van De Lijn. 'Hierdoor is er geen tramverkeer mogelijk op lijn 7 tussen Harmonie en Mortsel en op lijn 15 tussen Harmonie en Boechout. Er zijn pendelbussen voorzien.'

Hoe ernstig de schade is en hoe lang het tramverkeer verstoord zal zijn, is nog niet duidelijk. De brandweer en technici van De Lijn zijn ter plaatse en zijn erin geslaagd de gevallen boom weg te halen. De Mechelsesteenweg is ook afgesloten voor het wegverkeer, laat de politie Antwerpen weten via Twitter. Er wordt gevraagd om de instructies van de agenten ter plaatse op te volgen.

Eva Schram
door Eva Schram

Ook in Duitsland dode gevallen door stormweer

Het stormweer heeft ook in Duitsland een dodelijk slachtoffer geëist: in Bestwig, in Noordrijn-Westfalen, kwam een 47-jarige om toen een boom neerkwam op zijn auto. In die deelstaat, de bevolkingrijkste, werd het treinverkeer zondagnamiddag opgeschort. Dat geldt zondagavond nog altijd grotendeels, met zware gevolgen ook voor het treinverkeer in de rest van het land.

De storm Eberhard ging vooral in het westen en de zuidelijke helft van Duitsland fel tekeer. De luchthaven van Frankfurt kampte door dat stormweer met problemen. Twee vluchten naar de luchthaven Keulen-Bonn moesten omgeleid worden naar andere luchthavens.

Eva Schram
door Eva Schram

11.000 gezinnen zonder elektriciteit in noorden van Frankrijk

In de Noord-Franse regio Hauts-de-France, die grenst aan West-Vlaanderen en Henegouwen, zitten 11.000 gezinnen zondagavond nog zonder elektriciteit vanwege het stormweer. De brandweer moest meer dan 2.500 keer tussenkomen in de regio. Er is sprake van zware materiële schade.

In de departementen Nord, Pas-de-Calais en Somme gold tot 20 uur code oranje. In Arras werden windsnelheden tot 126 km/uur gemeten, in Saint-Quentin (Aisne) 120 km/uur. De brandweer moest vooral tussenkomen voor omgewaaide bomen en weggewaaide daken. Er vielen geen gewonden.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Stormschade en hinder in hele provincie Antwerpen

Na de hevig wind zondag wordt er in de provincie Antwerpen druk gewerkt om de schade aan gebouwen en wagens en de hinder door omgevallen bomen weg te werken. Het noodweer eiste een dodelijk slachtoffer in Mol en een gewonde in Mechelen.

Iets na 14 uur kwam een man onder een boom terecht nabij een visvijver in Mol. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen kon voor de zestiger geen hulp meer baten. Ook in Mechelen kreeg een man een omgewaaide boom op zich. Hij kon zichzelf bevrijden nog voor de hulpdiensten arriveerden en werd gekwetst overgebracht naar het ziekenhuis.

In Willebroek besliste burgemeester Eddy Bevers (N-VA) om crisisoverleg met de hulpdiensten samen te roepen en operationele coördinatie af te kondigen. In het hulpverleningsgebied Mechelen - Willebroek vonden meer dan driehonderd noodinterventies plaats en liep het aantal meldingen bij brandweerzone Rivierenland op tot meer dan 600.

"Door dit grote aantal zullen de hulpdiensten nog een tijdje bezig blijven om alle meldingen volgens prioriteit af te handelen", laat de gemeente weten. Schilde kreeg op vele plekken in de gemeente stormschade te verwerken waardoor verschillende rijbanen en kruispunten afgesloten zijn, meldt de gemeente in een persbericht. "Drie ploegen van de brandweer en één ploeg van de gemeente zijn aan de slag op het terrein." Via het noodnummer 1722 waren er voor Schilde rond 18 uur 86 oproepen binnengekomen. Ook de gemeente Brasschaat meldt veel materiële stormschade. "Gelukkig was op voorhand duidelijk gemaakt dat de openbare parken niet toegankelijk waren deze namiddag. Er zijn geen meldingen van gewonden."

De brandweer en politie onderzoeken nog een honderdtal oproepen en gaat ze behandelen op prioriteit.

Kalmthout kreeg te maken met veel omgevallen bomen, meldt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) op Facebook. "Er kwamen daarvoor al meer dan honderd oproepen binnen, vooral over bomen, dakpannen en elektriciteitskabels." De brandweerzone Antwerpen laat weten omstreeks 18.30 uur nog een 350-tal oproepen open te hebben staan. Meldingen van instortingsgevaar en gaten in daken krijgen prioriteit.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Hulpdiensten Oost-Vlaanderen kregen in drie uur meer oproepen dan normaal in drie weken

In Oost-Vlaanderen hebben de hulpdiensten zondag op drie uur tijd meer oproepen gekregen dan normaal tijdens drie weken. Dat melden de Oost-Vlaamse hulpverleningszones. De brandweer zal de komende dagen nog puin moeten ruimen.

De hulpdiensten rukten in heel Oost-Vlaanderen uit voor weggewaaide dakpannen, hekken, bomen en panelen. De brandweerzone Centrum (18 gemeenten) en de hulpverleningszone Zuid-Oost (9 brandweerkorpsen) hebben meer dan 500 interventies afgewerkt en zijn nog altijd in de weer. Via het e-loket blijven schadegevallen binnenlopen. De twee zones hebben zondag 450 mensen ingezet en 70 voertuigen.

De vier andere hulpverleningszones kregen ook honderden oproepen. De brandweerkorpsen van Wetteren en Wichelen kregen een tachtigtal oproepen voor stormschade, onder meer in Serskamp, waar het dak van een woning in constructie wegwaaide.

In de Keizer Karelstraat in Melsele, een deelgemeente van Beveren, zijn van twee huizen de zonnepanelen weggewaaid. Ze belandden van het platte dak op het pannendak, met veel schade tot gevolg. De brandweer was binnen enkele uren ter plaatse om de panelen te verwijderen en een zeil over de daken te spannen. In Lembeke, een deelgemeente van Kaprijke, werd een basisschool beschadigd door weggewaaide zonnepanelen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Spoornet wordt gecontroleerd op schade na storm

Het spoornet wordt zondagavond gecontroleerd op schade door het stormweer. Dat is vernomen bij spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS. Er wordt extra personeel ingezet voor verkenningen en controles, maar de werkomstandigheden zijn moeilijk, meldt Infrabel. Later zondagavond moet er meer zicht zijn op de schade die de storm veroorzaakt heeft.

Op de lijn Brugge-Knokke, de lijn die zondagmiddag het eerst getroffen werd door de hevige rukwinden, is al zware schade vastgesteld aan de bovenleiding. Er zal de hele nacht doorgewerkt worden om de lijn tegen maandagmiddag vrij te krijgen, aldus Infrabel.

Het treinverkeer ligt zondagavond omstreeks 18.00 uur nog stil in Oost- en West-Vlaanderen en op andere delen van het net. Pas wanneer blijkt dat alles veilig is, zal het treinverkeer geleidelijk aan hervat worden.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Veel bomen tegen de grond en daken weggewaaid in Limburg

Het stormachtig weer veroorzaakt zondag ook in Limburg veel hinder en schade. In Maasmechelen achter het zwembad beschadigde een ontwortelde boom twee personenwagens. Er raakte gelukkig niemand gewond. Verschillende speelhuisjes van speelpleinwerking Saenhoeve werden bedolven onder omgewaaide en geknakte bomen. Aan het kasteel van Heers ging een deel van het dak de lucht in.

In Leopoldsburg ging de dakbekleding van een appartementsgebouw aan de Lommelsesteenweg waaien. De brokstukken kwamen op het wegdek terecht. De Lommelsesteenweg is momenteel afgesloten. Ook het treinverkeer ondervond hinder door bomen, die op de treinsporen terechtkwamen. Dat was onder meer het geval in Nerem bij Tongeren.

Op enkele daken werden de zonnepanelen vernield. Ook elektriciteitskabels werden beschadigde door takken en bomen. Zondagmorgen werd al beslist om verschillende carnavalsoptochten in onder meer Rotem (Dilsen-Stokkem), As en Bilzen af te gelasten, omdat de veiligheid van deelnemers en publiek niet gegarandeerd kon worden.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Code geel blijft maandag gelden voor kuststreek

Zondagnacht en maandag zijn er in de kuststreek nog rukwinden mogelijk tot 80 km/u. Daar blijft code geel nog tot maandag na de middag gelden. In de rest van het land geldt code geel tot zondagavond. Dat meldt het KMI zondagnamiddag.

De stormdepressie boven Nederland verplaatst zich volgens het KMI nu naar de Baltische staten. De westelijke tot noordwestelijke wind waait nog tijdelijk vrij krachtig tot krachtig met rukwinden tot 80 km/u, aan zee soms zeer krachtig met rukwinden tot 90 km/u.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Treinverkeer in delen van Nederland en Duitsland onderbroken

In delen van Nederland en Duitsland is het treinverkeer onderbroken door het stormweer. In het zuiden van Nederlands Limburg rijden geen treinen op de trajecten tussen Sittard en Heerlen en tussen Sittard en Maastricht. In Duitsland is het langeafstandverkeer en het regionaal verkeer in Noord-Rijnland-Westfalen verstoord.

In Nederland is code oranje alleen nog maar van kracht in de provincies Brabant en Limburg. Daar zijn nog zware windstoten voor van 100 tot 110 kilometer per uur. In Zeeland en Zuid-Holland geldt nu code geel, meldt het Nederlandse meteorologisch instituut. In Limburg hebben omgewaaide bomen hier en daar voor overlast en schade gezorgd. De brandweer kreeg tientallen meldingen binnen.

Voor zover bekend vielen er geen gewonden. De Nederlandse Spoorwegen verwachten dat het treinverkeer nog tot 20.30 uur verstoord zal zijn.

Ook de Duitse spoorwegmaatschappij heeft besloten om het treinverkeer op verschillende plaatsen te onderbreken door het stormweer. Zo is het langeafstandverkeer en het regionaal verkeer in Noordrijn-Westfalen stopgezet, laat een woordvoerder zondag weten. De beslissing kwam er omdat de lijnen op verschillende plaatsen geblokkeerd waren en om schade te vermijden.

In Aken en Keulen waren er verschillende bomen op het spoor terechtgekomen, waardoor het treinverkeer geblokkeerd was. Ook twee belangrijke seinhuizen in Wuppertal en Essen waren tijdelijk verstoord door de storm. Ook in andere delen van Duitsland verloopt het treinverkeer moeilijk. Tussen Worms en Mannheim werd de route geblokkeerd, het langeafstandsverkeer wordt daar omgeleid.

De Duitse weerdienst DWD verwacht nog tot zondagavond 20 uur stormachtig weer. Voor grote delen van Noordrijn-Westfalen blijft tot dan het op één na hoogste stormwaarschuwingsniveau van kracht.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Meerdere daken weg' in Willebroek

In Willebroek is een operationele fase van kracht nadat bij meerdere woningen het dak is weggewaaid. Volgens burgemeester Eddy Bevers (N-VA) vielen daarbij geen gewonden.

"We zitten nu samen in crisisvergadering met de hulpdiensten om te kijken of we de mankracht moeten opschalen", zegt Bevers. De burgemeester spreekt van schade aan een zevental woningen. In de regio Mechelen-Willebroek worden de brandweer en politie ondertussen overspoeld met oproepen. Volgens de brandweer staan er zondagnamiddag nog meer dan 200 interventies in wachtrij. Ook bij de politie komen tientallen oproepen binnen door onder andere omgevallen bomen die de rijweg versperren. Zo moesten de Leuvensesteenweg in Mechelen en de Stuivenbergbaan in Heindonk al vrijgemaakt worden.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Man sterft onder omgewaaide boom in Mol

In Mol is zondagnamiddag een man om het leven gekomen nadat hij onder een omgewaaide boom terechtkwam. Dat bevestigt burgemeester Wim Craeyens (CD&V).

De brandweer kreeg om 14.20 uur de melding binnen, zegt burgemeester Craeyens. De man kwam onder een boom terecht die omviel door de hevige wind.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Verkeer van MIVB verstoord door wind

Het openbaar vervoer van de Brusselse maatschappij MIVB is zondagnamiddag op verschillende plaatsen verstoord door het stormweer. Dat meldt een woordvoerder van de MIVB.

Het tramverkeer is op verschillende plaatsen verstoord. Het verkeer op lijn 81 is onderbroken tussen de haltes Albert I en Marius Renard nadat een boom op de bovenleiding viel. de boom wordt momenteel verwijderd en de bovenleiding moet hersteld worden. Voor de tramlijnen 3 en 7 geldt dezelfde situatie. Een boom viel ter hoogte van de halte Araucaria, waardoor de bovenleidingen loskwamen. Het tramverkeer is verstoord tussen de haltes Van Praet en De Wand. Ook op de sporen van tramlijn 44 viel een boom.

Daardoor is het verkeer verstoord tussen Tervuren en Vier Armen. De bovenleiding werd hier niet geraakt. De brandweer is bezig met het verwijderen van de boom en zodra dat gebeurd is, kan het verkeer op de lijn hernomen worden. De bussen in het centrum zijn beperkt tot het centraal station in de ene richting en De Brouckère in de andere richting om de buurt van de Philipstoren te vermijden. Daar vallen tegels van het dak. De brandweer is opgeroepen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Veel hinder en schade, vooral door omgewaaide bomen

In Oost-Vlaanderen krijgen de hulpdiensten zondag honderden oproepen voor schade door het stormweer. Op de E17 in de richting van Kortrijk kwam een omgevallen boom op de motorkap van een wagen terecht. Voorlopig zijn er nog geen meldingen van gewonden.

De brandweerzone Centrum (18 gemeenten) en de hulpverleningszone Zuid-Oost (9 brandweerkorpsen) hebben rond 14.30 uur al bijna 400 interventies lopen. "De schade wordt vooral veroorzaakt door omgewaaide bomen. Het is enorm druk en we vragen dat mensen met niet-dringende schade het e-loket gebruiken", zegt woordvoerder Bjorn Bryon van de zone Centrum.

De hulpdiensten rukken in heel Oost-Vlaanderen uit voor weggewaaide dakpannen, hekken, bomen en panelen. In het centrum van Gent zijn terrassen weggewaaid en plantenbakken weggeslingerd. Ook uit de deelgemeenten Wondelgem, Drongen, Gentbrugge en Oostakker zijn er meldingen van schade, vooral door omgewortelde bomen.

Op de E17 in De Pinte kwam een omgevallen boom op de motorkap van een wagen terecht. De auto werd bijna vernield maar de inzittenden raakten niet gewond. Verschillende rijstroken van de snelweg zijn tijdelijk afgesloten door bomen op de rijbaan, onder meer ter hoogte van Destelbergen en Zwijnaarde. Om 15 uur zijn twee rijstroken in Lokeren versperd richting Gent door een boom op de E17.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Zoo Antwerpen en Planckendael sluiten

De dierenparken de Zoo in Antwerpen en Planckendael in Muizen sluiten zondagnamiddag, uit voorzorg tegen de hevige wind. "De veiligheid van de bezoekers en de dieren gaat voor", zegt woordvoerder Ilse Segers.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) besliste zondag rond 14 uur om beide parken te sluiten. Op dat moment waren er volgens woordvoerder Ilse Segers niet meer zo veel bezoekers. "De meeste mensen waren rond de middag vertrokken." De sluiting komt er om de veiligheid van mensen én dieren te waarborgen. "In onze parken staan veel bomen, vandaar de beslissing", zegt Segers. "Zoals altijd bij stormweer, blijven de roofdieren binnen. Dit om te voorkomen dat een dier bijvoorbeeld via een omgevallen boom zou kunnen ontsnappen."

Jan Herregods
door Jan Herregods

Treinverkeer verstoord in Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen

Het treinverkeer in Oost- en West-Vlaanderen is zondag omstreeks 13.30 uur volledig stilgelegd ten gevolge van het stormweer. Dat is vernomen bij infrastructuurbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS. Er zijn te veel incidenten op het net, zoals bomen en takken die op de sporen beland zijn. Ook het treinverkeer van Antwerpen richting Nederlandse grens en tussen Leuven en Brussel is tot nader order stopgezet. De treinen die nog onderweg waren rijden voort tot aan de nabijgelegen stations. Dit alles maakt dat het treinverkeer op het volledige net zeer zwaar verstoord is.

De perrons van het station van Brugge zijn zondagnamiddag dan weer preventief ontruimd omwille van instortingsgevaar van een nabijgelegen gebouw. Ook het station van Antwerpen-Centraal is preventief ontruimd om de veiligheid te garanderen.

Er is op het spoornet door de rukwinden onder meer hinder op de lijnen tussen Brugge en Knokke en Brugge en Blankenberge, tussen Ingelmunster en Kortrijk, en tussen Lichtervelde en Deinze, waar ter hoogte van Tielt een slagboom in de bovenleiding beland is.

Maar ook tussen Leuven en Brussel, tussen Leuven en Hasselt en tussen Ternat en Jette is het treinverkeer onderbroken. Op veel plaatsen zijn bomen, takken of weggewaaide spullen tot zelfs tuinhuisjes op de sporen beland.

De NMBS laat weten dat het garanderen van de veiligheid nu prioriteit heeft. De treinen worden daarom naar de stations gestuurd en treinen die ergens vast zijn komen te staan worden geëvacueerd. Pas als de wind gaat liggen en de situatie weer veilig verklaard wordt, zullen er opnieuw overal treinen rijden.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Carnavalstoet in Dendermonde rijdt toch niet uit

In het Oost-Vlaamse Dendermonde gaan de wagens van de carnavalstoet niet uitrijden omdat het stormweer te hevig wordt. "Het wordt te gevaarlijk, ook voor toeschouwers. De brandweer rukt momenteel volop uit voor weggewaaide dakpannen", zegt burgemeester Piet Buyse.

Na overleg met de veiligheidsdiensten en de organisatoren was eerst beslist dat de stoet kon doorgaan met extra veiligheidsmaatregelen. Het parcours werd sterk ingekort en ging de straten rond de Oude Dender vermijden, waar hevige rukwinden verwacht worden. Rond 14.30 uur bleek echter dat de situatie te gevaarlijk werd. De wagens van de reclamestoet reden kort uit maar de carnavalswagens gaan terug naar de carnavalshallen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Kusttram rijdt niet meer

De kusttram rijdt zondag sinds 13.00 uur niet meer omwille van de hevige wind. Dat is vernomen van een woordvoerster van openbaarvervoermaatschappij De Lijn.

Op de volledige lijn is de kusttram zondagnamiddag vervangen door pendelbussen.

Trams en bussen ondervinden in heel Vlaanderen zware hinder door obstakels die op de weg gewaaid zijn. De bussen blijven voorlopig nog rijden, maar reizigers moeten rekening houden met vertragingen en lokale omleidingen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Wind speelt West-Vlaamse evenementen parten

De wind speelt zondag tal van West-Vlaamse evenementen parten. Het carnaval is in Oostende en Torhout afgelast. Ook bossen en parken blijven dicht.

In West-Vlaanderen trekt de wind hard aan. Verscheidene evenementen zijn afgelast. In Oostende vindt het carnaval niet plaats. "Na overleg met de veiligheidsdiensten was een afgelasting de enige juiste beslissing. Dit is geen fijne boodschap voor de vele carnavalisten die hun harde werk in het water zien vallen, maar de veiligheid van bezoekers en deelnemers primeert", meldt burgemeester van Oostende Bart Tommelein.

In Torhout volgde dezelfde beslissing. Ook daar was het veiligheidsrisico te groot voor deelnemers en bezoekers. Ook tal van parken en bossen blijven dicht door de wind.

Dat was bijvoorbeeld het geval in Dadizele, waar het gemeentepark werd afgezet door de politie. Daar vindt vandaag ook de 18de editie van de Rallysprint van Moorslede plaats. Een deel van de servicezone werd verplaatst om de veiligheid te garanderen voor deelnemers en bezoekers. Dat bleek nodig, want tal van takken en bomen knakten, stelde Belga ter plaatse vast.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Omloop van de Westhoek is afgelast

Er komt dit jaar geen eerste editie van de Omloop van de Westhoek 'Memorial Stive Vermaut' voor dames elite. De organisatoren hebben in samenspraak met de ordediensten, burgemeester en UCI het evenement afgelast wegens de gure weersomstandigheden in en rond Ichtegem.

"Onze start was voorzien om 14u00. We namen al verschillende voorzorgsmaatregelen zoals het verwijderen van publiciteitsborden en spandoeken langs het parcours. De weersomstandigheden zijn echter van die aard dat veilig koersen niet kan gegarandeerd worden. Daarom beslisten wij de wedstrijd meteen af te gelasten", meldde organisator Rik Goethals.

"Er liggen op het parcours enkele ontwortelde bomen. Er liggen ook dakpannen en takken op de omloop. De veiligheid van de rensters en volgers willen wij niet in gevaar brengen en dus restte ons niets anders dan de koers niet te laten vertrekken. Jammer, maar helaas."

Jan Herregods
door Jan Herregods

Carnavalsstoet uitgesteld in Assenede en ingekort in Dendermonde

In het Oost-Vlaamse Assenede is de carnavalsstoet uitgesteld tot begin april en in Dendermonde wordt het parcours ingekort. Dat melden de gemeentebesturen en organisatoren.

Het KMI waarschuwt voor rukwinden die snelheden halen tot 110 km per uur. In West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen is code oranje afgekondigd vanaf 13.00 uur en Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd. In Assenede is beslist dat de carnavalstoet en de reclamestoet deze middag niet kunnen plaatsvinden door het noodweer. De optocht wordt een avondstoet en gaat door op zaterdag 6 april.

In Dendermonde heeft burgemeester Piet Buyse na overleg met de veiligheidsdiensten en de organisatoren extra veiligheidsmaatregelen ingevoerd. Het parcours wordt sterk ingekort en vermijdt de straten rond de Oude Dender, waar hevige rukwinden verwacht worden. "De oversteek van de wagens en de groepen over de Oude Dender zal snel gebeuren en onder toezicht van de veiligheidsdiensten. De brandweer zal bij vertrek alle wagens extra controleren. Aan niet-Dendermondse groepen wordt gevraagd niet naar Dendermonde te vertrekken", zegt het stadsbestuur.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Carnavalstoeten in As, Rotem en Bilzen afgelast

De organisatie, gemeentebesturen en de politiediensten hebben zondagmorgen beslist om enkele carnavalsoptochten in Limburg af te gelasten wegens de hevige rukwinden. Zo liet politie Maasland weten dat de stoet van de Kezelzekskes in Rotem (Dilsen-Stokkem) niet kan plaatsvinden. Ook de optocht van de Orde der Asserbakken in As is afgelast, net als de stoet in Bilzen.

"Na advies van de brandweer en de weerstations heeft burgemeester Tom Seurs met de organisatie beslist om de carnavalstoet in As niet te laten doorgaan. De veiligheid van de deelnemers en de bezoekers kan niet gegarandeerd worden," zo klinkt het in een mededeling. Kort voor 11 uur is ook door de veiligheidscel van de stad Bilzen beslist dat de optocht in Bilzen niet kan plaatsvinden. "Iedereen is uiteraard welkom in het centrum waar het carnavalsfeest gevierd wordt in de tent op de Markt en in de vele cafés," aldus de stad Bilzen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Antwerpse stadsparken en provinciale groendomeinen gesloten

Alle stedelijke parken van Antwerpen worden in de loop van zondagochtend wegens de voorspelde hevige rukwinden gesloten, meldt de stad. Elders in de regio geldt ook een toegangsverbod in enkele provinciale groendomeinen, laat de provincie weten.

Alle stedelijke parken van Antwerpen worden in de loop van zondagochtend wegens de voorspelde hevige rukwinden gesloten. Ze gaan in principe maandagochtend opnieuw open, zo meldt de stad. "De laatste weersvoorspellingen kondigen hevige rukwinden aan. Het KMI geeft voor Antwerpen een code oranje. Dat betekent kans op ontwortelde bomen en schade aan gebouwen. Daarom besliste de stad om de stedelijke parken en enkele begraafplaatsen in de loop van de ochtend tijdelijk te sluiten", klinkt het.

Het gaat onder meer om het Rivierenhof, het Hof van Leysen en de begraafplaatsen Silsburg en Schoonselhof. In de provinciale groendomeinen Vrieselhof in Ranst en de Kesselse Heide in Nijlen geldt zondag ook een toegangsverbod tussen 11 en 19 uur, besliste de provincie. Er geldt een risico stormgevaar fase rood, wat neerkomt op acuut gevaar.

De toegang voor bezoekers, clubs, medewerkers en diensten wordt verboden. Het verbod wordt met borden aangegeven aan de ingangen en de domeinwachters zullen controles uitvoeren om bezoekers die toch op het terrein zijn, te verzoeken de domeinen te verlaten.