Gouverneur Oost-Vlaanderen: ‘Procedure stoppen kan niet’

Vlaams minister-president Geert Bourgeois © Belga

Vlaams minister-president Geert Bourgeois plant verdere gesprekken binnen de regering over de zoektocht naar een nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen. Een nieuwe procedure lanceren, ziet hij niet zitten. ‘De procedure stoppen, kan niet.’

De procedure voor het aanduiden van een nieuwe provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen is volledig ‘volgens het boekje’ verlopen en kan ook niet zomaar stopgezet worden. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Kurt De Loor (SP.A), Björn Rzoska (Groen) en Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). Bourgeois hoopt dat de gemoederen over het gouverneursdossier nu wat kunnen bedaren en dat zijn regering alsnog tot een akkoord kan komen. Opvallend: coalitiepartner Open Vld kwam niet tussen in het debat.

Er is de voorbije dagen en weken heel wat gezegd en geschreven over de manier waarop de Vlaamse regering de opvolging van Oost-Vlaams provinciegouverneur Jan Briers heeft aangepakt. Coalitiepartners N-VA en Open Vld stonden lijnrecht tegenover elkaar over wie nu eigenlijk als meest geschikte kandidaat uit de procedure was gekomen. Open Vld nam daarbij ook de procedure zelf onder vuur. En als klap op de vuurpijl trok de liberale kandidate Carina Van Cauter zich plots terug uit de procedure.

Hoe moet het nu verder? Moet de procedure opnieuw worden gedaan en wanneer krijgt Oost-Vlaanderen een nieuwe gouverneur? Die vragen kreeg minister-president Geert Bourgeois woensdag in het Vlaams Parlement voor de voeten geworpen.

Bourgeois zegt dat het is uitgesloten dat de procedure wordt stopgezet. Volgens hem is de afgesproken procedure volledig “volgens het boekje” gevolgd en kan ze ook niet zomaar stopgezet worden. Dat kan alleen als de Vlaamse regering vaststelt dat geen enkele kandidaat geschikt zou zijn. En dat is volgens Bourgeois niet het geval. “Maar spreekt u namens de hele regering, ook namens coalitiepartner Open Vld die de procedure openlijk onder vuur heeft genomen?”, zo wilde Groen-fractieleider Björn Rzoska weten.

“Ik spreek namens de hele regering”, antwoordde Bourgeois. “Ik ben niet verantwoordelijk voor wat sommigen buiten de regering zeggen”, aldus Bourgeois, doelend op de forse uitspraken van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.

De Vlaamse regeringsleider hoopt nu dat het stof wat kan gaan liggen en dat er toch een akkoord uit de bus kan komen. “Ik hoop dat na alle heisa en discussie de gemoederen kunnen bedaren en dat we hier uit kunnen geraken”, aldus Bourgeois.

Coalitiepartner Open Vld bleef volledig stil tijdens het hele gouverneursdebat. Dat terwijl de Vlaamse liberalen de voorbije dagen toch forse uitspraken hebben gedaan over het gouverneursdossier. Groen-fractieleider Rzoska nam die stilte op liberale banken op de korrel. “Het is onvoorstelbaar dat jullie buiten toeteren langs alle kanten, maar dat jullie hier, waar het debat moet gevoerd worden, onder de banken kruipen. Dit parlement verdient beter”, aldus Rzoska.

Binnen Open VLD, die zelf Kamerlid Carina Van Cauter naar voren schoof, worden serieuze vraagtekens geplaatst bij de procedure die is gevolgd om een nieuwe gouverneur aan te duiden. Van Cauter haakte dinsdagavond af, maar het is afwachten hoe het dossier zelf zijn beslag zal krijgen binnen de Vlaamse ploeg.

Bourgeois plant verdere gesprekken binnen de regering, zo meldde hij eerder op de dag. Maar een nieuwe procedure lanceren, ziet hij niet zitten. ‘Ik zie niet in waarom we een nieuwe procedure zouden moeten beginnen,’ luidde het woensdagmorgen. ‘We hebben een correcte procedure gevoerd, op basis van regels. De kandidaten liggen voor, alleen moet de regering in consensus beslissen’.

Bourgeois herhaalt dat er continuïteit in het Oost-Vlaamse bestuur is en dat de provincie niet in chaos dreigt te vervallen. ‘Er is een waarnemend gouverneur die alle functies kan vervullen,’ aldus de regeringsleider.

Moddergevecht

Door het moddergevecht van de voorbije dagen, is het blazoen van de volgende Oost-Vlaamse provinciegouverneur geschonden en staat de deur wagenwijd open voor andere kandidaten om naar de Raad van State te stappen. Dat vreest Joris Vandenbroucke, de fractieleider van oppositiepartij SP.A in het Vlaams parlement.

‘De procedure is uitgedraaid op een farce, een politiek moddergevecht’ stelde Vandenbroucke op Radio 1. ‘Ik denk dat de procedure het perfect mogelijk maakte een goede kandidaat te selecteren, maar dan met regeringsleden aan tafel die de bedoeling hadden die procedure te respecteren. Het is overduidelijk dat de liberalen naar één ding hebben gekeken: de partijlidkaart.’

Eenzelfde teneur bij zijn collega-fractieleider Diependaele. Voor hem lijkt het ‘de logica zelve’ dat de Vlaamse regering zou vasthouden aan Wim Leerman als kandidaat. ‘De procedure is door iedereen in de regering goedgekeurd. Ik begrijp niet hoe nu plotseling de procedure zelf kaduuk zou zijn,’ doelt hij op uitspraken van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content