'Genoeg moslims die ongelijk De Crem dagelijks bewijzen'

23/04/17 om 01:37 - Bijgewerkt om 04:35

Bron: Belga

'Het lijkt me nog altijd enorm moeilijk om de islam te laten sporen met de westerse waarden. Ik geloof niet in een Europese islam', zei Pieter De Crem (CD&V) in een interview met De Standaard dit weekend. De uitspraken oogsten scherpe kritiek van partijgenoten.

'Genoeg moslims die ongelijk De Crem dagelijks bewijzen'

Pieter De Crem © belga

'Genoeg moslims die ongelijk De Crem dagelijks bewijzen', reageert Jong CD&V-voorzitter Sammy Mahdi op Twitter:

In een interview met De Standaard dit weekend liet een naar eigen zeggen 'islamkritische, niet islamofobe' staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) onder andere optekenen dat zijn partij ten onrechte in de linkse hoek is geduwd.

'Je kunt de beste intenties hebben, maar ik zie dat er in veel Belgische moskeeën nog altijd haatpredikers actief zijn', aldus De Crem. 'Dat er in naam van de islam nog altijd aanslagen worden gepleegd. Ik was compleet geschokt door wat er in Zweden en Egypte is gebeurd. Wat men ook mag zeggen, het lijkt me nog altijd enorm moeilijk om de islam te laten sporen met de westerse waarden zoals de gelijkheid van mannen en vrouwen, de vrijheid van godsdienst, enzovoort. Ik geloof niet in een Europese islam.'

Volgens politicoloog Mahdi zijn er bij CD&V ook 'positieve geluiden' te horen:

De Standaard wijst erop dat Jong CD&V'er Orry Van de Wauwer zijn voorzitter bijtreedt. Volgens hem waren de uitspraken van De Crem volledig ten persoonlijke titel. 'Hoe kan De Crem nu een positieve houding van moslims verwachten als terreur wordt veralgemeend naar hen', vraagt hij zich af op Twitter:

Ook andere CD&V'ers bekritiseren De Crem

De Gentse CD&V'er Veli Yüksel hekelt de forse uitspraken van De Crem en haalt ook uit naar Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Die zei in Het Laatste Nieuws dat 'onze manier van leven zonder enige twijfel superieur is aan alle andere in de wereld.'

'Voor sommigen is het een taboe om voor die superioriteit op te komen', aldus de liberale kopvrouw. We praten sommige achterlijke gebruiken goed met een misplaatst gevoel voor tolerantie en relativering. De radicale islamis niet het nieuwe normaal.'

Ook Youssef Kobo, die ontslag moest nemen als medewerker op het kabinet van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) omwille van een oude tweet over Gaia, uit kritiek:

Ook populisme-expert Cas Mudde, verbonden aan de School of Public and International Affairs (SPIA) van de University of Georgia, voelt weinig voor de uitsprakan van De Crem:

Antropoloog en voorzitter van de Brusselse vzw Foyer Johan Leman suggereert ten slotte op Twitter dat de Crem allicht weinig in contact komt met moslims:

Onze partners