Steve B., die verdacht wordt van de moord op Julie Van Espen, werd op 30 juni 2017 veroordeeld tot vier jaar cel voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. Zijn onmiddellijke aanhouding werd toen niet bevolen. De dertiger tekende beroep aan tegen het vonnis en bleef op vrije voeten in afwachting van zijn proces voor het hof van beroep. Volgens de rechtbank werd hij niet aangehouden omdat er geen indicatie was dat hij zich aan de uitvoering van zijn straf zou proberen te onttrekken.

Geens wil zich niet over die beslissing uitspreken, maar zei in Terzake wel dat "onmiddellijk aanhouding in dit geval niet zo kwaad zou zijn geweest". Hij staat open voor een wetswijziging, zodat recidive als factor zou kunnen worden toegevoegd voor aanhouding in aanloop naar een zitting in beroep. Dat het proces in beroep zo lang op zich liet wachten, wordt door het Antwerpse hof onder meer aan personeelstekort toegeschreven. Er wordt voorrang gegeven aan de behandeling van zaken waarbij de verdachte in voorhechtenis zit.

"Een hof organiseert zichzelf en bepaalt zelf de prioriteiten. Daar kan een minister zeer weinig aan doen", zei Geens daarover. "Wij zijn collectief verantwoordelijk voor de situatie van ons land, maar ik denk dat ik als minister van Justitie niet altijd de verdediging moet opnemen van de magistratuur", besloot hij.

Campagnebanner van Geens rond aanpak seksueel geweld offline gehaald

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en zijn campagneteam hebben een campagnebanner rond een strengere aanpak van seksueel misbruik maandagavond, na de moord op Julie Van Espen, offline gehaald.

De banner, die te zien was op sociale media, verwees naar de campagnewebsite "De werken van Geens" (www.dewerkenvangeens.be), met de realisaties van de minister van de afgelopen legislatuur. "Dankzij Geens wordt seksueel geweld strenger aangepakt", luidde het in de bewuste banner. De boodschap moest verwijzen naar initiatieven die Geens de voorbije jaren nam rond de aanpak van seksuele misdrijven.

In de context van de moord op Julie Van Espen vinden de minister en zijn team het niet langer gepast om de online boodschap over seksueel strafrecht verder te laten lopen. De bannercampagne is maandagavond iets voor 18 uur stopgezet, zei Tom Smeets van het communicatiebureau achter de campagne op twitter.

Dat de banner later op de avond ook nog te zien was, is te wijten aan "vertraging" bij de stopzetting, die buiten de controle van het communicatiebureau valt. De 39-jarige verdachte van de moord op Julie Van Espen was al tweemaal veroordeeld voor verkrachting. Hij was vrij in afwachting van het proces in beroep over één van die verkrachtingen.

Steve B., die verdacht wordt van de moord op Julie Van Espen, werd op 30 juni 2017 veroordeeld tot vier jaar cel voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. Zijn onmiddellijke aanhouding werd toen niet bevolen. De dertiger tekende beroep aan tegen het vonnis en bleef op vrije voeten in afwachting van zijn proces voor het hof van beroep. Volgens de rechtbank werd hij niet aangehouden omdat er geen indicatie was dat hij zich aan de uitvoering van zijn straf zou proberen te onttrekken. Geens wil zich niet over die beslissing uitspreken, maar zei in Terzake wel dat "onmiddellijk aanhouding in dit geval niet zo kwaad zou zijn geweest". Hij staat open voor een wetswijziging, zodat recidive als factor zou kunnen worden toegevoegd voor aanhouding in aanloop naar een zitting in beroep. Dat het proces in beroep zo lang op zich liet wachten, wordt door het Antwerpse hof onder meer aan personeelstekort toegeschreven. Er wordt voorrang gegeven aan de behandeling van zaken waarbij de verdachte in voorhechtenis zit. "Een hof organiseert zichzelf en bepaalt zelf de prioriteiten. Daar kan een minister zeer weinig aan doen", zei Geens daarover. "Wij zijn collectief verantwoordelijk voor de situatie van ons land, maar ik denk dat ik als minister van Justitie niet altijd de verdediging moet opnemen van de magistratuur", besloot hij. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en zijn campagneteam hebben een campagnebanner rond een strengere aanpak van seksueel misbruik maandagavond, na de moord op Julie Van Espen, offline gehaald. De banner, die te zien was op sociale media, verwees naar de campagnewebsite "De werken van Geens" (www.dewerkenvangeens.be), met de realisaties van de minister van de afgelopen legislatuur. "Dankzij Geens wordt seksueel geweld strenger aangepakt", luidde het in de bewuste banner. De boodschap moest verwijzen naar initiatieven die Geens de voorbije jaren nam rond de aanpak van seksuele misdrijven. In de context van de moord op Julie Van Espen vinden de minister en zijn team het niet langer gepast om de online boodschap over seksueel strafrecht verder te laten lopen. De bannercampagne is maandagavond iets voor 18 uur stopgezet, zei Tom Smeets van het communicatiebureau achter de campagne op twitter. Dat de banner later op de avond ook nog te zien was, is te wijten aan "vertraging" bij de stopzetting, die buiten de controle van het communicatiebureau valt. De 39-jarige verdachte van de moord op Julie Van Espen was al tweemaal veroordeeld voor verkrachting. Hij was vrij in afwachting van het proces in beroep over één van die verkrachtingen.