Gedetacheerde experts op kabinet De Sutter keren terug naar bpost

© belga

De twee medewerkers van bpost die gedetacheerd waren op het kabinet van minister van overheidsbedrijven Petra De Sutter keren terug naar het postbedrijf. ‘Mijn bpost-gedetacheerden keren terug naar bpost omdat hun functioneren door insinuaties in gedrang komt. Dat heb ik samen met hen besloten’, zegt De Sutter dinsdag.

De Groen-politica laat ook weten dat ze wil dat er in de toekomst een einde komt aan de detachering op kabinetten van medewerkers uit beursgenoteerde overheidsbedrijven.

Vorige week raakte bekend dat twee experts die op het kabinet van minister De Sutter met het postbedrijf over het beheers­contract onderhandelden, al twee jaar op de loonlijst van bpost staan. Op het kabinet stonden ze in voor de dagelijkse contacten van het kabinet met het postbedrijf.

De medewerkers, die normaal vanaf juni op de payroll van het kabinet zouden staan, keren nu terug naar bpost. ‘Hoewel mijn experts en ik de deontologische code helemaal naleefden, wil ik dat elke twijfel hierover verdwijnt. Onterechte insinuaties maakten het functioneren van de bewuste medewerkers onmogelijk. Daarom hebben we in wederzijds overleg besloten dat zij zullen terugkeren naar bpost. Zo wil ik ze beschermen’, zegt de minister. Die dankt de experts ‘voor de uitstekende job die ze hebben gedaan, hun groot engagement en loyaliteit aan mij’.

Na een afkoelperiode, waarin ze noch voor het kabinet, noch voor bpost werken, kunnen ze terugkeren naar het postbedrijf.

Minister De Sutter pleit er dinsdag ook voor om een einde te maken aan de praktijk waarbij medewerkers uit een beursgenoteerd overheidsbedrijf ingeschakeld worden in kabinetten. ‘De regels hierover moeten aangepast worden wat mij betreft’, zegt ze. Ze kijkt daarvoor naar een Koninklijk Besluit van 1999 dat de detachering van administratie en overheidsbedrijven naar kabinetten regelt. Dat KB moet volgens de minister een update krijgen, omdat de regels dateren van de tijd dat bpost en Proximus nog niet beursgenoteerd waren. 

De Groen-politica wil tenslotte nog eens benadrukken dat de bewuste bpost-gedetacheerde op haar kabinet geen actieve rol heeft gespeeld in het overleg tussen de kabinetten over het krantencontract. ‘Een medewerker zonder bpost-connectie was actief rond de krantenconcessie wanneer de verschillende kabinetten zich erover bogen. Hij werd alleen in de eerste vergaderingen hierover technisch ondersteund door de gedetacheerde bpost-medewerkster. Het is dus zeer helder dat geen bpost-gedetacheerde onderhandelde, laat staan meebesliste over het krantencontract. Dit wordt bevestigd door het bevoegde kabinet-Dermagne’, aldus nog minister De Sutter.

Nog volgens de minister deed de medewerker die zich boog over het krantencontract binnen de interkabinettenwerkgroep een voorstel waaruit blijkt dat het kabinet De Sutter voor het krantencontract net niet automatisch naar bpost keek. De minister zou hebben voorgesteld om kleine spelers in de postsector tegemoet te komen door het krantencontract per provincie op te delen en niet nationaal toe te kennen.

Partner Content