De taxshift zorgt opnieuw voor een onaangename verrassing: de inkomsten en besparingen dekken de uitgaven niet. Gevolg is een jaarlijks gat van 82 miljoen euro in de begroting vanaf 2018, schrijven de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen. Het kabinet-Van Overtveldt noemt dit bedrag 'verwaarloosbaar.'

Hoewel u binnenkort meer zal betalen voor uw elektriciteit, diesel en sigaretten, blijkt nu dat deze maatregelen niet volstaan om de taxshift -en dus onder meer de beloofde 100 euro extra loon- te financieren. Alle ingrepen die de belastingverschuiving van 3,68 miljard euro moeten bekostigen, omvatten namelijk 'maar' 3,598 miljard. Er is dus een verschil van 82 miljoen euro. Eens de taxshift op kruissnelheid is in 2018, slaat dit bovendien geen eenmalig gat in de begroting, maar jaar na jaar opnieuw.

Haken en ogen

'Er is een klein verschil', erkent het kabinet van financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) in de krant. Dat wijst er ook op dat er bij een eerdere belastingverschuiving - waarbij onder andere de forfaitaire aftrek van beroepskosten werd verhoogd - een klein verschil was in omgekeerde richting. 'De bedragen zijn overigens verwaarloosbaar op het totaal.'

Maar zelfs binnen de regeringspartijen weerklinkt er meer en meer ergernis over de 'lijkjes' die haast dagelijks uit de kast vallen over de taxshift. 'Het hangt allemaal met haken en ogen aan elkaar.' (Belga/AVE)

De taxshift zorgt opnieuw voor een onaangename verrassing: de inkomsten en besparingen dekken de uitgaven niet. Gevolg is een jaarlijks gat van 82 miljoen euro in de begroting vanaf 2018, schrijven de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen. Het kabinet-Van Overtveldt noemt dit bedrag 'verwaarloosbaar.'Hoewel u binnenkort meer zal betalen voor uw elektriciteit, diesel en sigaretten, blijkt nu dat deze maatregelen niet volstaan om de taxshift -en dus onder meer de beloofde 100 euro extra loon- te financieren. Alle ingrepen die de belastingverschuiving van 3,68 miljard euro moeten bekostigen, omvatten namelijk 'maar' 3,598 miljard. Er is dus een verschil van 82 miljoen euro. Eens de taxshift op kruissnelheid is in 2018, slaat dit bovendien geen eenmalig gat in de begroting, maar jaar na jaar opnieuw. 'Er is een klein verschil', erkent het kabinet van financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) in de krant. Dat wijst er ook op dat er bij een eerdere belastingverschuiving - waarbij onder andere de forfaitaire aftrek van beroepskosten werd verhoogd - een klein verschil was in omgekeerde richting. 'De bedragen zijn overigens verwaarloosbaar op het totaal.'Maar zelfs binnen de regeringspartijen weerklinkt er meer en meer ergernis over de 'lijkjes' die haast dagelijks uit de kast vallen over de taxshift. 'Het hangt allemaal met haken en ogen aan elkaar.' (Belga/AVE)