Francken veroorzaakt ophef met 'opkuis' aan het Noordstation

14/09/17 om 23:17 - Bijgewerkt om 23:17

Bron: Belga

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) veroorzaakt ophef met een aantal berichten op de sociale media. 'Vanmorgen 14 mensen aangehouden in Maximiliaanpark en 9 in het Noordstation, 3 verklaarde minderjarigen', schreef hij woensdag op Facebook. Vooral de hashtag 'opkuisen' die hij bij het bericht plaatste zorgt voor verontwaardiging. 'Vuil moet je opkuisen, mensen niet', stelt Groen.

Francken veroorzaakt ophef met 'opkuis' aan het Noordstation

© BELGA

De staatssecretaris verwees met zijn bericht naar het politie-optreden aan het Brusselse Noordstation. Daar werden de voorbije weken dagelijks migranten opgepakt die in België verblijven, maar hier geen asiel willen aanvragen. Ze hopen in Groot-Brittannië te raken.

Francken heeft zijn uitspraak intussen gekaderd: 'Ik kuis geen mensen op. Ik kuis problemen op. En ik ga dat blijven doen. De linkse puinhopen zijn immens', stelt hij. Maar toch is Groen er intussen in geslaagd de hashtag #opkuisen te laten trenden op Twitter. De partij heeft iedereen opgeroepen foto's van zijn rommel op de sociale netwerksite te posten.

'Laat het protest tegen deze smerige taal luid en krachtig zijn', zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). 'Excuses zijn op hun plaats', vindt Bruno Tuybens van SP.A.

Niet enkel de oppositie kan de uitspraak van Francken maar weinig smaken. Ook binnen Open VLD en CD&V is men niet opgezet met het taalgebruik van de staatssecretaris. 'Geen enkele mens, Belg, vluchteling, om het even wie, verdient taalgebruik als dit', twitterde vicepremier Alexander De Croo (Open VLD).

CD&V-voorzitter Wouter Beke pikte de toon van Francken evenmin. 'Over mensen spreek je niet in termen van opkuisen. Als regeringslid geen respect toont, hoe dit dan verwachten van burgers?'

Onze partners