De federale regering heeft haar begrotingscontrole afgerond. Dat bevestigt premier Charles Michel na afloop van de vergadering van de ministers, die het voorbije weekend op een geheime locatie plaatsvond. "We hebben constructief gewerkt, in de grootste discretie en in één weekend, wat een record is", stelde premier Michel en Begrotingsminister Hervé Jamar.

Volgens een verslag van het Monitoringcomité moest de ploeg-Michel op zoek naar 1,2 miljard euro om de begroting op de sporen te houden. Het Planbureau stelde intussen de economische vooruitzichten bij van 1 naar 1,2 procent groei dit jaar, wat een opsteker betekende voor de excellenties. Vrijdag kwam daar het rapport van de Hoge Raad voor Financiën bij over het te volgen traject om in 2018 opnieuw met een evenwicht aan te knopen. Volgens sommige interpretaties liet dat rapport een opening om de inspanning te beperken tot zowat een half miljard euro.

Goed en slecht nieuws

De regering heeft tijdens haar begrotingscontrole de inspanning van 1,2 miljard euro als uitgangspunt genomen, maar daarbij ook rekening gehouden met de parameters van de Hoge Raad. Ook hanteerde ze de 1,2 procent van het bbp als economisch groeicijfer, maar met een buffer. "We hebben moeten jongleren met het goede en slechte nieuws", stelde premier Michel.

Veel aandacht ging tijdens de werkzaamheden naar veiligheid en justitie, waarbij de achterstallige facturatie bij Justitie volledig zou zijn geabsorbeerd. Er zou sprake zijn van een inspanning van 102 miljoen euro. "Dat is historisch", aldus Michel. De regering besliste ook over maatregelen om de goede werking van de administratie te bevorderen. Ook daar is sprake van de betaling van facturen. Er is sprake van steun aan de tewerkstelling en economische relance bij de kmo's en horeca, en van een aanzienlijke versterking van de strijd tegen de fiscale en sociale fraude met concrete maatregelen.

Voorts voorziet de regering-Michel middelen om de internationale engagementen van ons land op het vlak van Defensie te respecteren. In de loop van maandagnamiddag vindt een persconferentie plaats waarop meer details worden vrijgegeven. (Belga/TE)

De federale regering heeft haar begrotingscontrole afgerond. Dat bevestigt premier Charles Michel na afloop van de vergadering van de ministers, die het voorbije weekend op een geheime locatie plaatsvond. "We hebben constructief gewerkt, in de grootste discretie en in één weekend, wat een record is", stelde premier Michel en Begrotingsminister Hervé Jamar. Volgens een verslag van het Monitoringcomité moest de ploeg-Michel op zoek naar 1,2 miljard euro om de begroting op de sporen te houden. Het Planbureau stelde intussen de economische vooruitzichten bij van 1 naar 1,2 procent groei dit jaar, wat een opsteker betekende voor de excellenties. Vrijdag kwam daar het rapport van de Hoge Raad voor Financiën bij over het te volgen traject om in 2018 opnieuw met een evenwicht aan te knopen. Volgens sommige interpretaties liet dat rapport een opening om de inspanning te beperken tot zowat een half miljard euro. De regering heeft tijdens haar begrotingscontrole de inspanning van 1,2 miljard euro als uitgangspunt genomen, maar daarbij ook rekening gehouden met de parameters van de Hoge Raad. Ook hanteerde ze de 1,2 procent van het bbp als economisch groeicijfer, maar met een buffer. "We hebben moeten jongleren met het goede en slechte nieuws", stelde premier Michel. Veel aandacht ging tijdens de werkzaamheden naar veiligheid en justitie, waarbij de achterstallige facturatie bij Justitie volledig zou zijn geabsorbeerd. Er zou sprake zijn van een inspanning van 102 miljoen euro. "Dat is historisch", aldus Michel. De regering besliste ook over maatregelen om de goede werking van de administratie te bevorderen. Ook daar is sprake van de betaling van facturen. Er is sprake van steun aan de tewerkstelling en economische relance bij de kmo's en horeca, en van een aanzienlijke versterking van de strijd tegen de fiscale en sociale fraude met concrete maatregelen. Voorts voorziet de regering-Michel middelen om de internationale engagementen van ons land op het vlak van Defensie te respecteren. In de loop van maandagnamiddag vindt een persconferentie plaats waarop meer details worden vrijgegeven. (Belga/TE)