Dat blijkt volgens de kranten van Mediahuis uit een controle van 8.574 trucks en bussen die vorig jaar van de weg geplukt werden door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit.

Er werden ernstige gebreken vastgesteld bij exact 12,6 procent van de gecontroleerde voertuigen. Een jaar eerder was dat het geval bij 14 procent. Het gaat vooral om defecte koplampen (37 procent), slechte remmen (20 procent), een slecht chassis (18 procent) en versleten banden (7 procent).

'Dicht bijeen'

Aan sommige voertuigen is de schade zo ernstig dat ze niet opnieuw de baan op mogen. Ze moeten dan eerst ter plaatse worden hersteld, of naar een herstelplaats worden gesleept. "Dat is zorgwekkend en het bewijst dat de controles echt nodig zijn. Voertuigen met gebreken aan de remmen en banden moet je meteen van de weg halen. Zeker in een compact land als België, waar het verkeer dicht op elkaar rijdt", zegt Koen Peeters van het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

(Belga/RR)

Dat blijkt volgens de kranten van Mediahuis uit een controle van 8.574 trucks en bussen die vorig jaar van de weg geplukt werden door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit.Er werden ernstige gebreken vastgesteld bij exact 12,6 procent van de gecontroleerde voertuigen. Een jaar eerder was dat het geval bij 14 procent. Het gaat vooral om defecte koplampen (37 procent), slechte remmen (20 procent), een slecht chassis (18 procent) en versleten banden (7 procent). Aan sommige voertuigen is de schade zo ernstig dat ze niet opnieuw de baan op mogen. Ze moeten dan eerst ter plaatse worden hersteld, of naar een herstelplaats worden gesleept. "Dat is zorgwekkend en het bewijst dat de controles echt nodig zijn. Voertuigen met gebreken aan de remmen en banden moet je meteen van de weg halen. Zeker in een compact land als België, waar het verkeer dicht op elkaar rijdt", zegt Koen Peeters van het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).(Belga/RR)