Enquête 11.11.11: drie op de vier Belgen willen staakt-het-vuren in Gaza

Peter Casteels
Peter Casteels Redacteur en columnist bij Knack

73 procent van de Belgen wil een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza, blijkt uit een enquête 11.11.11 bij 1500 Belgen. Ook meer dan de helft is een voorstander van strengere maatregelen zoals economische sancties tegen Israël.

Elk jaar organiseert 11.11.11 rond deze tijd een bevraging om te meten hoe er in ons land gekeken wordt naar de belangrijkste thema’s waar de ngo zich mee bezighoudt. Een van de grootste brandhaarden van het afgelopen jaar is, uiteraard, de oorlog die Israël in Gaza voert. Terwijl de media-aandacht daarvoor de voorbije maanden is afgenomen, is de verontwaardiging erover bij de ondervraagden nog altijd groot. Bijna drie op de vier Belgen willen een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren, meer dan de helft is voor strengere maatregelen zoals economische sancties om de bezetting te veroordelen, en nog eens de helft wil een verbod op handel met Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden.

Het is een duidelijk appel, ook aan de Belgische politiek, om meer te doen dan er vandaag gebeurt. De regering-De Croo zette al een aantal stappen, maar de verwachting is dat een Arizona-coalitie met de N-VA en de MR als leidende partijen zeker niet verder zal gaan. ‘Er is nochtans duidelijk een draagvlak voor strengere sancties tegen Israël’, zegt Els Hertogen, directeur van 11.11.11. ‘Opmerkelijk is de vaststelling dat ook de kiezers van de partijen van Arizona daar een voorstander van zijn: zelfs van de N-VA wil een meerderheid dat er meer maatregelen genomen worden. Een kleine minderheid is er expliciet tegen. Dat sluit aan bij het gevoel dat ik had tijdens de betoging van 20 oktober, waarbij volgens de politie 32.000 en volgens de organisatoren 70.000 mensen meeliepen. In de media was daar ondanks die opkomstcijfers heel weinig aandacht voor en lijkt het alsof de meeste Belgen zijn afgehaakt. Dat klopt niet, bewijzen deze cijfers.’

Verbod VN-hulporganisatie UNWRA in Gaza: het optreden van Netanyahu wordt almaar driester

Algemene regularisatie

Andere resultaten van de enquête wijzen erop dat veel Belgen vinden dat er elders ondertussen genoeg internationale solidariteit is getoond. Nog wel de helft van de ondervraagden vindt de bescherming van Oekraïense vluchtelingen in Europa goed geregeld, maar slechts 40 procent is van mening dat de asielzoekers uit alle andere oorlogsgebieden in de wereld op een soortgelijke manier beschermd horen te worden. In vergelijking met de andere resultaten van deze enquête is dat een laag cijfer.

‘Er is duidelijk een draagvlak voor strengere sancties tegen Israël.’

Els Hertogen, directeur van 11.11.11

Opvallend aan de andere kant: méér dan de helft van de Belgen is voorstander van de regularisatie van mensen die hier meer dan vijf jaar zonder papieren woonden. Maar heel weinig politici zullen datzelfde standpunt nochtans openlijk verdedigen, aangezien het in hun redenering de deur openzet om nog veel meer migranten aan te trekken.

‘Zo’n regularisatie is een politiek taboe’, zegt Hertogen. ‘Politici laten de situatie waarin mensen in de illegaliteit leven liever blauwblauw, terwijl ik hoop dat ook de ­volgende regering dat debat wil voeren. Het cijfer over de opvang is wat mij betreft het negatiefst van de hele enquête. Wij ­stellen ook zelf vast dat de steun voor opvang al een hele tijd afneemt. Traditioneel lag de steun in Franstalig België hoger, maar die neemt nu ook af. Volgens mij speelt daarin de taal die politici gebruiken een rol: hoe negatiever zij over asielzoekers spreken, hoe meer mensen dat idee zullen overnemen.’

Draagvlak voor het klimaat

Een klassieker in enquêtes als deze zijn ­ondertussen vermogensbelastingen: zo’n drie op de vier Belgen zijn voorstander van een belasting op grote vermogens. Het is wel iets minder dan vorig jaar, maar nog altijd een veel ruimere meerderheid dan op basis van de politieke debatten zou worden verwacht. Zeven op de tien Belgen zijn voorstander van een verschuiving van lasten op arbeid naar belastingen op ­vermogen, wat gedeeltelijk ook de taxshift wordt waar de Arizona-partijen over ­onderhandelen.

De helft van de Belgen is bereid om ingrijpende veranderingen in hun levensstijl door te voeren om de klimaatverandering tegen te gaan.

Hoewel het klimaat ondertussen als politiek thema naar de achtergrond is verdwenen, is de steun voor dat thema nog altijd opvallend groot. Zo’n zes op de tien Belgen zijn het ermee eens dat de maatregelen die vandaag worden genomen onvoldoende zijn om het milieu te beschermen. Slechts twaalf procent is het daar niet mee eens. Ook opmerkelijk: de helft van de Belgen is bereid om ingrijpende veranderingen in hun gewoonten en levensstijl door te voeren om de klimaatverandering tegen te gaan. Bij de achterban van de Arizona-partijen ligt dat cijfer zelfs nog iets hoger. ‘Dat moet het signaal zijn voor politici om door te pakken met de klimaatmaatregelen’, vindt Hertogen. ‘Ze moeten echt niet denken dat burgers er niet meer mee bezig zijn. Misschien zouden klimaatmarsen vandaag ook nog altijd evenveel mensen op straat krijgen als de betoging voor Gaza.’

Zo’n 44 procent van de Belgen wil dat de budgetten voor ontwikkelingssamenwerking stijgen naar 0,7 procent van het bbp.

De ngo liet in de peiling ook enkele stellingen op­nemen over ontwikkelingssamenwerking. Uit de Supernota van Bart De Wever (N-VA) bleek in de zomer al dat de federale budgetten ­daarvoor wel eens verminderd en zelfs ­ge­halveerd zouden kunnen worden. Vast staat dat natuurlijk nog niet, en zo’n 44 procent van de Belgen wil liever dat de budgetten voor ontwikkelings­samen­werking verder stijgen naar 0,7 procent van het bbp. Dat is al heel lang een eis, maar we zitten vandaag nog altijd maar aan 0,44 procent. Hoe heeft Els ­Hertogen gekeken naar de discussies onder onderhandelaars? ‘We weten al langer dat sommige N-VA’ers internationale solidariteit ­federaal graag zouden schrappen, maar we weten ook dat partijen als de CD&V en Vooruit daar een ­grote voorstander van blijven. Een groot deel van de N-VA-kiezers blijkt het daar trouwens ook eens mee te zijn. Dat is ook echt cruciaal voor België om internationale relaties te onderhouden, dus ik geef de onderhandelaars voorlopig het voordeel van de twijfel. Ik hoop in ieder geval dat de discussies met kennis van ­zaken worden gevoerd.’

De enquête werd uitgevoerd door Dedicated bij een representatieve steekproef van 1504 Belgen tussen 19 september en drie oktober.

https://www.knack.be/nieuws/wereld/jabalia/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content