Het sociaal akkoord over oudere werklozen en SWT'ers (bruggepensioneerden) wordt niet overal even goed onthaald. Van de socialistische vakbond ABVV kreeg de regeringsbeslissing - die enkele wijzigingen aanbracht aan het akkoord tussen de sociale partners - al een njet.

Ook BBTK-voorzitster Myriam Delmée waarschuwde voor de aanpassingen aan het akkoord over het Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag. De christelijke vakbond ACV houdt vast aan het akkoord, maar wil verder onderhandelen.

'Het is onvermijdelijk'

Maar wat de reacties van de vakbonden ook mogen zijn, N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat het akkoord sowieso uitgevoerd moet worden. Dat zei hij aan VRT Nieuws. 'Ik zou het akkoord in elk geval uitvoeren', klinkt het. 'We weten dat we moeten activeren, dat we geleidelijk aan langer moeten werken. Anders wordt de sociale zekerheid onbetaalbaar. Het is onvermijdelijk. We moeten dit gewoon doen.'

De voorzitter benadrukt nog tegenover VRT Nieuws, dat de regering 'eindverantwoordelijke is in een democratie'. 'We hebben de sociale partners geraadpleegd, we zijn hen tegemoet gekomen en we hebben toegevingen gedaan. Als het natuurlijk nooit goed is, tenzij volgens de letter die zij dicteren, dan kan de regering beter ontslag nemen en de vakbonden het land laten besturen.'

'Vakbonden al jaren vragende partij'

Ook VBO-topman Pieter Timmermans zei al teleurgesteld te zijn over de verwerping door het ABVV. Volgens Timmermans zijn de vakbonden al jaren vragende partij voor een bijzondere begeleiding van oudere werklozen en zijn de wijzigingen aan het akkoord door de regering minimaal. Het is nog niet duidelijk of er nieuwe vakbondsacties komen. (WB)

Het sociaal akkoord over oudere werklozen en SWT'ers (bruggepensioneerden) wordt niet overal even goed onthaald. Van de socialistische vakbond ABVV kreeg de regeringsbeslissing - die enkele wijzigingen aanbracht aan het akkoord tussen de sociale partners - al een njet. Ook BBTK-voorzitster Myriam Delmée waarschuwde voor de aanpassingen aan het akkoord over het Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag. De christelijke vakbond ACV houdt vast aan het akkoord, maar wil verder onderhandelen.Maar wat de reacties van de vakbonden ook mogen zijn, N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat het akkoord sowieso uitgevoerd moet worden. Dat zei hij aan VRT Nieuws. 'Ik zou het akkoord in elk geval uitvoeren', klinkt het. 'We weten dat we moeten activeren, dat we geleidelijk aan langer moeten werken. Anders wordt de sociale zekerheid onbetaalbaar. Het is onvermijdelijk. We moeten dit gewoon doen.'De voorzitter benadrukt nog tegenover VRT Nieuws, dat de regering 'eindverantwoordelijke is in een democratie'. 'We hebben de sociale partners geraadpleegd, we zijn hen tegemoet gekomen en we hebben toegevingen gedaan. Als het natuurlijk nooit goed is, tenzij volgens de letter die zij dicteren, dan kan de regering beter ontslag nemen en de vakbonden het land laten besturen.'Ook VBO-topman Pieter Timmermans zei al teleurgesteld te zijn over de verwerping door het ABVV. Volgens Timmermans zijn de vakbonden al jaren vragende partij voor een bijzondere begeleiding van oudere werklozen en zijn de wijzigingen aan het akkoord door de regering minimaal. Het is nog niet duidelijk of er nieuwe vakbondsacties komen. (WB)