Na de duidelijke 'njet' van ABVV tegen het door de federale regering gewijzigde sociaal akkoord van de Groep van Tien, was het afwachten wat de christelijke vakbond ACV zou beslissen. Zij zijn niet enthousiast over het akkoord over oudere werklozen en SWT'ers (bruggepensioneerden).

'We houden vast aan het akkoord'

De vakbond eist meer duidelijkheid over de invulling van het begrip 'aangepaste beschikbaarheid' dat geldt voor SWT'ers. "Niemand begrijpt wat die aangepaste beschikbaarheid betekent", zei voorzitter Marc Leemans na een vergadering van het nationaal bestuur. Hij liet verstaan dat het ACV met de werkgevers zal vergaderen over het akkoord.

"Wij houden vast aan het akkoord van de Groep van Tien en nemen kennis van wat de regering eraan toegevoegd heeft", zei Leemans. "We gaan morgen samenzitten met de werkgevers over hoe we daarop kunnen reageren. We willen verduidelijkingen want de mensen zijn heel erg ongerust."

ACV wil ook een vooruitgeschoven evaluatie, dus niet in 2017 maar in 2016 al. Een evaluatie in 2017 komt volgens Leemans te laat voor de kadercao's die in 2017-2018 onderhandeld moeten worden.

'Verantwoordelijke vakbond'

ACV verwerpt het plan van de regering dus niet uitdrukkelijk en vaart zo een andere koers dan de socialistische bond ABVV, die de wijzigingen van de regering duidelijk afwees. "We hebben heel wat vragen en zien moeilijkheden, maar we willen met de Groep van Tien een verantwoordelijke positie innemen. Wij zijn een verantwoordelijke vakbond", aldus de ACV-voorzitter. "We gaan onze verantwoordelijkheid zo lang mogelijk blijven opnemen, ook morgenvroeg in de Groep van Tien."

Geen stakingen

Tot slot meent de vakbondsvoorzitter dat nieuwe stakingen niet aan de orde zijn, maar "dat acties er altijd zullen zijn". Zo zal de geplande actie op het Muntplein in Brussel op 11 maart nog doorgaan.

"Ik hoop dat we er door de regering in de toekomst niet nog toe gedwongen worden", voegt Leemans eraan toe. Hij kondigde wel nog mogelijke nieuwe acties aan rond andere regeringsbeslissingen, zoals de tax shift.

N-VA-voorzitter Bart De Wever stelde dat de federale regering het sociaal akkoord sowieso moest uitvoeren, 'ongeacht de reactie van de vakbonden'. (Belga/WB)

Na de duidelijke 'njet' van ABVV tegen het door de federale regering gewijzigde sociaal akkoord van de Groep van Tien, was het afwachten wat de christelijke vakbond ACV zou beslissen. Zij zijn niet enthousiast over het akkoord over oudere werklozen en SWT'ers (bruggepensioneerden).De vakbond eist meer duidelijkheid over de invulling van het begrip 'aangepaste beschikbaarheid' dat geldt voor SWT'ers. "Niemand begrijpt wat die aangepaste beschikbaarheid betekent", zei voorzitter Marc Leemans na een vergadering van het nationaal bestuur. Hij liet verstaan dat het ACV met de werkgevers zal vergaderen over het akkoord."Wij houden vast aan het akkoord van de Groep van Tien en nemen kennis van wat de regering eraan toegevoegd heeft", zei Leemans. "We gaan morgen samenzitten met de werkgevers over hoe we daarop kunnen reageren. We willen verduidelijkingen want de mensen zijn heel erg ongerust."ACV wil ook een vooruitgeschoven evaluatie, dus niet in 2017 maar in 2016 al. Een evaluatie in 2017 komt volgens Leemans te laat voor de kadercao's die in 2017-2018 onderhandeld moeten worden.ACV verwerpt het plan van de regering dus niet uitdrukkelijk en vaart zo een andere koers dan de socialistische bond ABVV, die de wijzigingen van de regering duidelijk afwees. "We hebben heel wat vragen en zien moeilijkheden, maar we willen met de Groep van Tien een verantwoordelijke positie innemen. Wij zijn een verantwoordelijke vakbond", aldus de ACV-voorzitter. "We gaan onze verantwoordelijkheid zo lang mogelijk blijven opnemen, ook morgenvroeg in de Groep van Tien."Tot slot meent de vakbondsvoorzitter dat nieuwe stakingen niet aan de orde zijn, maar "dat acties er altijd zullen zijn". Zo zal de geplande actie op het Muntplein in Brussel op 11 maart nog doorgaan."Ik hoop dat we er door de regering in de toekomst niet nog toe gedwongen worden", voegt Leemans eraan toe. Hij kondigde wel nog mogelijke nieuwe acties aan rond andere regeringsbeslissingen, zoals de tax shift.N-VA-voorzitter Bart De Wever stelde dat de federale regering het sociaal akkoord sowieso moest uitvoeren, 'ongeacht de reactie van de vakbonden'. (Belga/WB)