De klopjacht op Salah Abdeslam: wat we intussen weten

Salah Abdeslam © Belga Image

Er raakt steeds meer bekend over Salah Abdeslam, de uit Sint-Jans-Molenbeek afkomstige voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs, en hoe hij na de feiten is weggeraakt uit Frankrijk. Een overzicht.

Abdeslam Salah is wellicht de achtste dader van de aanslagen in Parijs en de enige die nog in leven en op de vlucht is. De speurders vermoeden dat hij samen met zijn broer Brahim Abdeslam, die zich liet ontploffen voor restaurant Comptoir Voltaire, een duo vormde dat de terrassen van restaurants beschoot.

Hij kwam op de radar van de veiligheidsdiensten nadat was gebleken dat hij de Volkswagen Polo met Belgische nummerplaat gehuurd had die werd aangetroffen voor de concertzaal Bataclan, waar meer dan honderd mensen gedood werden. Ondanks een internationaal aanhoudingsbevel en een groots opgezette politieactie in Sint-Jans-Molenbeek maandagochtend, lijkt er voorlopig echter geen spoor van Salah Abdeslam.

Ontsnapt

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam© Belga Image

Intussen raakt wel steeds meer bekend over de 26-jarige Fransman en hoe hij erin is geslaagd na de aanslagen weg te raken uit Parijs. Het was reeds bekend dat Salah zaterdagochtend door de vingers van de autoriteiten is geglipt. Het voertuig waar hij samen met twee andere mannen inzat – de intussen opgepakte Mohammed Amri (27) en Hamza Attou (21) – werd bij een routinecontrole in het Noord-Franse Cambrai in de richting van Brussel tegengehouden door de politie, maar die liet hen gaan omdat hij op dat moment nog niet gezocht werd.

Kan je me komen ophalen in Parijs? Ik betaal de péage en de benzine

Eenmaal in Brussel namen Amri en Attou afscheid van Abdeslam. Volgens Amri gebeurde dat in Sint-Jans-Molenbeek, volgens Attou aan het Koning Boudewijnstadion. Zelf werden ze zaterdag opgepakt, maar ze ontkennen te hebben deelgenomen aan de aanslagen en zeggen dat het niet vooraf was afgesproken dat ze hem zouden gaan ophalen. De Belgische justitie is daar niet zo zeker van. De twee zijn onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld wegens ‘deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag’.

Telefoontje

Attou en Amri zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag naar Parijs vertrokken nadat ze een telefoontje van Abdeslam hadden gekregen met de vraag hem te komen ophalen.

Het Franse magazine Le Nouvel Observateur citeert een zeker I., die zegt dat hij vrijdagavond met een vijftiental vrienden – onder wie Attou en Amri – aan het rondhangen was tegenover het café Les Beguines toen een van hen telefoon kreeg. Dat café is een tijdlang eigendom geweest van hun vriend Brahim Abdeslam.

Café Les Beguines
Café Les Beguines© Google

Volgens I. was het Attou die werd opgebeld, door Salah Abdeslam: ‘Kan je me komen halen in Parijs? Ik betaal de péage en de benzine’. Omdat Attou zelf geen auto had, vroeg hij aan zijn vriend Mohamed Amri om samen met diens Golf 3 te rijden.

Wat Salah hen onderweg in de wagen heeft verteld, of hij over de aanslagen heeft gesproken, is niet bekend. Volgens de advocaat van Amri zouden de twee geen wapens gezien hebben. Volgens hun entourage, aldus nog L’Obs, is Attou zaterdagochtend na zijn nachtelijk avontuur huilend thuisgekomen. In de loop van de middag zijn ze dan opgepakt.

La Dernière Heure schrijft echter dat de speurders bij de huiszoekingen ammoniumnitraat hebben gevonden, een stof die kan gebruikt worden om bommen te maken. Beiden hebben verklaard dat dit diende om hun tuin te bemesten. De advocaat van Amri ontkende tegenover L’Obs de aanwezigheid van explosieven. Bij Attou zou munitie voor kalasjnikovs gevonden zijn, aldus nog DH.

Opnieuw verdacht voertuig

Vanochtend is in Parijs opnieuw een verdacht voertuig aangetroffen, dat ingeschreven werd in België en gediend kan hebben bij de voorbereiding van de aanslagen. De zwarte Renault Clio ‘werd gehuurd door Salah Abdeslam’, is uit politiebronnen vernomen.

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam© Belga Image

Het voertuig werd aangetroffen aan de Place Albert-Kahn in het 18de arrondissement van Parijs. De wagen stond deels geparkeerd op een zebrapad in een bocht.

Hotelkamer

Verschillende Franse media melden intussen dat Salah Abdeslam in Alfortville, een rustige gemeente in het Franse departement Val-de-Marne, twee hotelkamers had gereserveerd om er de aanslagen voor te bereiden. Ter plaatse werden onder andere heel wat spuiten en korte naalden aangetroffen. Analyses moeten nu uitwijzen waarvoor de medische instrumenten werden gebruikt.

Volgens Le Point kwam Abdeslam twee dagen voor het bloedbad met twee metgezellen aan. Speurders hebben de twee kamers zaterdagavond doorzocht. Het hotel is niet uitgerust met bewakingscamera’s. De politie verzamelde DNA-stalen en nam ook de harde schijf van de computer aan de receptie in beslag, luidt het.

‘Vakantie in Oostenrijk’

Ongeveer twee maanden geleden bevond Salah Abdeslam zich blijkbaar in Duitsland en Oostenrijk. Hij zou op 9 september vanuit Duitsland met twee metgezellen naar Oostenrijk zijn doorgereisd, heeft een woordvoerder van Binnenlandse Zaken in Wenen gezegd.

De identiteit van de Fransman werd nagetrokken bij een routinecontrole in de deelstaat Opper-Oostenrijk, toen hij met de wagen en in het gezelschap van twee andere mannen de Duits-Oostenrijkse grens overstak. De drie zeiden dat ze een ‘een week vakantie in Oostenrijk’ wilden doorbrengen en konden hun weg voortzetten, omdat ze niet gezocht werden, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De namen van de twee metgezellen van Abdeslam ‘zijn voorlopig niet genoemd in verband met de aanslagen’, luidt het.

‘Er wordt momenteel onderzocht waar de betrokkene verbleven heeft en wat het doel van zijn verblijf was’, aldus het ministerie, dat tegelijk aangaf nauw samen te werken met de Franse autoriteiten. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content