De Croo dringt bij Vaticaan aan om Vangheluwe zijn titel te ontnemen

Prime Minister Alexander De Croo pictured during a press conference following a diplomatic meeting to discuss the Russian invasion of Ukraine with Polish officials, Monday 11 April 2022 in Warsaw, Poland. The Prime Minister will visit Slovakia, Poland, Romania and Moldova to discuss the political, military and humanitarian consequences of the invasion. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK © BELGA

Premier Alexander De Croo heeft er maandag in een gesprek met de apostolische nuntius opnieuw op aangedrongen dat het Vaticaan de titel van bisschop Roger Vangheluwe afneemt. “Dat is belangrijk voor de slachtoffers”, tweette de premier na afloop van het gesprek.

De Croo had begin oktober in een gesprek met de nuntius over seksueel misbruik in de Kerk en de ophef over de VRT-documentaire ‘Godvergeten’ de Kerk al eens opgeroepen om haar morele verantwoordelijkheid op te nemen. Hij ondersteunde de vraag van bisschop Johan Bonny om Vangheluwe zijn titel af te nemen.

(Lees verder onder de preview)

Vangheluwe nam in 2010 ontslag uit zijn functie als bisschop van Brugge nadat hij had bekend dat hij jarenlang zijn minderjarige neef had misbruikt. Hij verblijft momenteel in Frankrijk. Eind september, nadat bisschop Bonny hem tijdens een bezoek had gevraagd om zijn titels op te geven, stuurde Vangheluwe een brief naar de paus. De inhoud van die brief is niet bekend.

De Croo sprak maandag met de nuntius, Franco Coppola, over het bezoek van paus Franciscus aan België. In december vorig jaar raakte immers bekend dat de paus, bijna dertig jaar na het laatste pauselijk bezoek, opnieuw naar België zal komen. Een precieze datum voor het bezoek is er nog niet. Ook de invulling van het programma is nog niet bekend.

Partner Content