Het is een probleem dat al langer sluimert binnen de uitzendsector: mensen die weken- en soms zelfs maandenlang aan het lijntje worden gehouden met dagcontracten, zonder uitzicht op een job op lange termijn. Een VRT-reportage bij pakjesbedrijf DHL legde de problematiek in het voorjaar bloot.

Nu heeft CD&V-parlementslid Stefaan Vercamer een pakket aan maatregelen klaar om dat aan te pakken. Hij stelt voor dat voortaan alle dagcontracten elektronisch worden ingediend, zodat de sociale inspectie veel eenvoudiger controles kan uitvoeren. Nu is het soms zo dat mensen een week nadien een stapeltje contracten krijgen toegestuurd om een voor een te ondertekenen.

Bovendien moet de inspectie zelf kunnen optreden. Nu kan ze dat enkel wanneer er een klacht is ingediend. 'Veel mensen doen dat niet vanwege hun onzekere situatie', zegt Vercamer. Ten slotte wil hij de sancties optrekken: nu betaalt de werkgever twee weken loon aan de gedupeerde, dat moet vier weken worden. 'Zonder sancties werkt dit niet.'

Het voorstel vindt bijval bij de Vlaamse coalitiepartners, Open Vld en N-VA. Alleen vinden ze het niet per se nodig de boetes voor de werkgevers te verhogen.

Het is een probleem dat al langer sluimert binnen de uitzendsector: mensen die weken- en soms zelfs maandenlang aan het lijntje worden gehouden met dagcontracten, zonder uitzicht op een job op lange termijn. Een VRT-reportage bij pakjesbedrijf DHL legde de problematiek in het voorjaar bloot.Nu heeft CD&V-parlementslid Stefaan Vercamer een pakket aan maatregelen klaar om dat aan te pakken. Hij stelt voor dat voortaan alle dagcontracten elektronisch worden ingediend, zodat de sociale inspectie veel eenvoudiger controles kan uitvoeren. Nu is het soms zo dat mensen een week nadien een stapeltje contracten krijgen toegestuurd om een voor een te ondertekenen.Bovendien moet de inspectie zelf kunnen optreden. Nu kan ze dat enkel wanneer er een klacht is ingediend. 'Veel mensen doen dat niet vanwege hun onzekere situatie', zegt Vercamer. Ten slotte wil hij de sancties optrekken: nu betaalt de werkgever twee weken loon aan de gedupeerde, dat moet vier weken worden. 'Zonder sancties werkt dit niet.'Het voorstel vindt bijval bij de Vlaamse coalitiepartners, Open Vld en N-VA. Alleen vinden ze het niet per se nodig de boetes voor de werkgevers te verhogen.