Coens pleit ook voor een relanceplan dat een beleid uittekent voor de komende tien jaar.

'De echo van het applaus moet ook na deze crisis luid weerklinken', zegt Coens. 'We moeten lessen trekken uit deze crisis en de herwaardering van de zorgsector hoog op de agenda van de regering zetten. Het is tijd om zorg te dragen voor onze zorgverleners.'

Die herwaardering - een 'Nieuwe Afspraak' - moet er volgens de CD&V'er ook voor zorgen dat meer mensen voor een job in de sector kiezen. Ze moet onder meer gaan over een eerlijke verdeling tussen zorgtaken en administratieve lasten, maar ook over het fysiek en mentaal welzijn van de zorgverleners.

Beter arbeidsvoorwaarden en een betere verloning moeten er voor zorgen dat het takenpakket aansluit bij hun opleidingsniveau en dat er meer doorgroeimogelijkheden zijn.

Voor Coens is het nu tijd om voor de komende tien jaar een sociaaleconomisch beleid uit te tekenen, met daarin de nadruk op een perspectief voor de mensen, de bedrijven en voor de samenleving. De gezondheidszorg moet daar voor Coens een bijzondere plaats in krijgen.

Coens pleit ook voor een relanceplan dat een beleid uittekent voor de komende tien jaar.'De echo van het applaus moet ook na deze crisis luid weerklinken', zegt Coens. 'We moeten lessen trekken uit deze crisis en de herwaardering van de zorgsector hoog op de agenda van de regering zetten. Het is tijd om zorg te dragen voor onze zorgverleners.' Die herwaardering - een 'Nieuwe Afspraak' - moet er volgens de CD&V'er ook voor zorgen dat meer mensen voor een job in de sector kiezen. Ze moet onder meer gaan over een eerlijke verdeling tussen zorgtaken en administratieve lasten, maar ook over het fysiek en mentaal welzijn van de zorgverleners. Beter arbeidsvoorwaarden en een betere verloning moeten er voor zorgen dat het takenpakket aansluit bij hun opleidingsniveau en dat er meer doorgroeimogelijkheden zijn. Voor Coens is het nu tijd om voor de komende tien jaar een sociaaleconomisch beleid uit te tekenen, met daarin de nadruk op een perspectief voor de mensen, de bedrijven en voor de samenleving. De gezondheidszorg moet daar voor Coens een bijzondere plaats in krijgen.