De schepencolleges van Borgloon en Tongeren hebben de fusieplannen al principieel goedgekeurd. Eind augustus of begin september wordt de fusie voorgelegd aan de twee gemeenteraden, waarna de verschillende stadsdiensten kunnen samenzitten.

Tongeren telt 31.223 inwoners, Borgloon 11.118 inwoners. De nieuwe fusiegemeente zou dus samen 42.341 inwoners tellen, wat ze de vierde stad van Limburg zou maken.

Borgloon voerde ook gesprekken met de andere gemeenten van de politiezone van het kanton Borgloon: Alken, Kortessem, Wellen en Heers. De stad was achter de schermen echter eveneens in gesprek met Tongeren en kiest nu voor een fusie met twee.

Naam?

Een naam voor de nieuwe stad is nog niet bekendgemaakt, maar de burgemeesters willen "niet zoeken naar een kunstmatige benaming". Tongeren-Borgloon of Borgloon-Tongeren lijken daarom de grootste kanshebbers. Tongeren is immers fier op zijn geschiedenis als de oudste en eerste stad van het land met een Romeins verleden, terwijl Borgloon de hoofdstad van het middeleeuwse graafschap Loon was. De fusiebonus vanuit Vlaanderen, onder de vorm van een schuldovername, voor een fusie vanaf 35.000 inwoners bedraagt 500 euro per inwoner. In Tongeren ligt de schuld per inwoner hoger dan in Borgloon, maar het verschil zou tegen 2025 moeten verkleinen. Voor Tongeren en Borgloon komt de schuldovername op 21.170.500 euro.

De schepencolleges van Borgloon en Tongeren hebben de fusieplannen al principieel goedgekeurd. Eind augustus of begin september wordt de fusie voorgelegd aan de twee gemeenteraden, waarna de verschillende stadsdiensten kunnen samenzitten. Tongeren telt 31.223 inwoners, Borgloon 11.118 inwoners. De nieuwe fusiegemeente zou dus samen 42.341 inwoners tellen, wat ze de vierde stad van Limburg zou maken. Borgloon voerde ook gesprekken met de andere gemeenten van de politiezone van het kanton Borgloon: Alken, Kortessem, Wellen en Heers. De stad was achter de schermen echter eveneens in gesprek met Tongeren en kiest nu voor een fusie met twee. Een naam voor de nieuwe stad is nog niet bekendgemaakt, maar de burgemeesters willen "niet zoeken naar een kunstmatige benaming". Tongeren-Borgloon of Borgloon-Tongeren lijken daarom de grootste kanshebbers. Tongeren is immers fier op zijn geschiedenis als de oudste en eerste stad van het land met een Romeins verleden, terwijl Borgloon de hoofdstad van het middeleeuwse graafschap Loon was. De fusiebonus vanuit Vlaanderen, onder de vorm van een schuldovername, voor een fusie vanaf 35.000 inwoners bedraagt 500 euro per inwoner. In Tongeren ligt de schuld per inwoner hoger dan in Borgloon, maar het verschil zou tegen 2025 moeten verkleinen. Voor Tongeren en Borgloon komt de schuldovername op 21.170.500 euro.