‘Blijkbaar is niet iedereen tevreden met de uitkomst van het sociaal overleg’

Premier Charles Michel in de Kamer © Belga
Jan Herregods

Tijdens het vragenuurtje kwam het verder tot een confrontatie tussen Charles Michel en Kristof Calvo (Groen) over het sociaal overleg. ‘Ik hoor veel woorden, maar krijg weinig antwoorden’, vond Calvo. Verder kondigde de premier aan dat ‘het wetgevend arsenaal tegen radicalisering en terreur snel aangevuld moet worden.’

Het sociaal overleg stond helemaal bovenaan de agenda van deze plenaire vergadering. Heel wat parlementsleden hadden vragen over de gesprekken van de Groep van Tien. Premier Charles Michel (MR) liet verstaan dat de gesprekken in ‘een positieve sfeer’ verlopen zijn. Hoewel het sociaal overleg opnieuw op de sporen lijkt te staan, viel in de wandelgangen wel te horen dat er vanochtend, binnen de regering, nog een hartig woordje gewisseld is over het sociaal overleg. Binnen de regering hamert vooral N-VA erg op het principe dat wie werkt daar ook voor beloond moet worden.

Even kwam het in het vragenuurtje tot een confrontatie toen Kristof Calvo (Groen) van de premier wilde horen hoe het zat met de indexsprong. ‘Ik heb niet de indruk dat iedereen blij is met het sociaal overleg’, sneerde Michel naar Calvo. ‘Zij verkiezen de crisis’ Hij oogst luid applaus op de banken van de meerderheid. ‘We hebben gezegd dat we de loonsproblematiek zullen aankaarten en de concurrentiepositie zullen aanpakken.’

Schaduwboksen tussen Michel en Calvo

Michel laat tussen de lijnen wel verstaan dat beslissing tussen de indexsprong wel degelijk al genomen is, maar het expliciet uitspreken doet hij niet. Het is een vreemd moment, waarbij het vooral op lijkt dat zowel Michel en Calvo met hun rondje schaduwboksen even kunnen scoren bij de eigen achterban even kunnen scoren.

Na afloop van het vragenuurtje is in de omgeving van de Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) te horen dat de indexsprong eigenlijk al is ingecalculeerd in de berekening van de loonevolutie. Dat zou de sociale partners eigenlijk extra ruimte kunnen geven om de onderhandelen.

Regering richting centrum?

‘Tegen eind februari moet het hoofdstuk over de lonen afgesloten zijn. Dat is nu de meest belangrijke deadline’, klinkt het. ‘De wil om er te geraken is bij alle partijen aanwezig, nu is het hopen dat ze elkaar ergens halverwege kunnen ontmoeten.’ Na de gesprekken over de lonen staat de verdeling van de welvaartsenveloppe op de agenda.

Het is natuurlijk nog vroeg om conclusies te trekken, maar de manier waarop er nu aan een compromis wordt gewerkt over een tax shift en het sociaal overleg, doet wel vermoeden dat de regering steeds meer naar het centrum aan het opschuiven is.

‘Wetgevend arsenaal aanvullen in de strijd tegen het terrorisme’

Na het luik over het sociaal overleg kreeg de regering heel wat vragen over de geplande maatregelen in de strijd tegen het terrorisme.

‘Ons wetgevend arsenaal moet dringend aangevuld worden. We zullen een timing voorstellen, net als de budgettaire implicaties’, kondigde premier Charles Michel aan. Morgenochtend is er kernkabinet en een ministerraad gepland, met nadien een persconferentie van de regering. Heel wat zaken zullen natuurlijk niet als een verrasing komen. In de beleidsnota van minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) stonden natuurlijk al een aantal maatregelen waar de regering werk van wil maken.

‘Lijst van Syriëstrijders binnen de Schengenzone’

De premier kreeg onder meer van de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) vragen over wat er nu zal gebeuren met jongeren die terugkeren uit Syrië en Irak.

Franky Demon van CD&V wilde weten hoe de samenwerking er op Europees vlak zal uitzien. Michel kondigde nog aan dat er in februari een informele Europese top gepland staat. ‘Maar ik hoop dat we daar meer zullen kunnen doen dan enkel van gedachten wisselen’, stelde Michel.

‘Een belangrijk punt zou één Europese lijst van terugkeerders kunnen zijn binnen de Schengenzone’, gaf de premier nog aan, terwijl hij benadrukte dat de nieuwe maatregelen tegelijk ook gericht moeten zijn op drugs- en wapenhandel.

De oppositie is niet echt onder de indruk van de antwoorden van de minister en vraagt zich vooral af hoe de ploeg van Michel de nieuwe engagementen zal betalen in tijden van budgettaire krapte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content