Het feit dat twee N-VA-parlementsleden deze week in het Vlaams Parlement vóór een belangenconflict van Vlaams Belang rond BHV hebben gestemd, leidt tot wrevel bij coalitiepartners CD&V en sp.a. "We hebben N-VA duidelijk gemaakt dat dat niet voor herhaling vatbaar is", zo zegt CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé. Volgens N-VA-fractieleider Kris Van Dijck waren de vóór-stemmen een soort tegenreactie tegen het feit dat een sp.a'er net daarvoor tegen een decreet van N-VA-minister Geert Bourgeois had gestemd. Het Vlaams Belang dient in het Vlaams Parlement al enkele weken moties voor belangenconflicten in rond BHV. De partij probeert daarmee vooral N-VA, die op federaal niveau forse kritiek heeft op de BHV-akkoorden - "kleur te doen bekennen".

"Ik heb bij de indiening van het eerste belangenconflict een verklaring afgelegd voor mijn fractie", legt N-VA-fractieleider Van Dijck uit. "Daarin heb ik gezegd dat de BHV-akkoorden niet zijn zoals wij ze graag hadden gezien, maar dat belangenconflicten de zaak alleen opschorten en geen zoden aan de dijk zetten", aldus Van Dijck. Bij wijze van symbolisch 'protest' zouden zich wel twee N-VA'ers onthouden bij de stemming.

Loyauteit

Maar afgelopen woensdag, toen het VB opnieuw kwam aandraven met een belangenconflict, stemden plots twee N-VA'ers (Liesbeth Homans en Mark Demesmaeker) vóór. Dat zorgde voor de nodige consternatie. De keuze was trouwens niet vooraf doorgepraat met fractieleider Van Dijck, zo geeft die laatste toe. "Het had te maken met de emotie van het moment. Een lid van de sp.a (Kurt De Loor, nvdr) had net tegen een decreet van onze minister (Geert Bourgeois, nvdr) gestemd.

Men verwacht van ons loyauteit, maar stemt dan tegen een decreet van onze minister. Dat heeft het stemgedrag van Homans en Demesmaeker beïnvloedt", aldus Van Dijck.

Vlaams Belang is alvast van plan opnieuw een belangenconflict in te dienen. "We hopen dat alle N-VA'ers dan meestemmen. Dat zijn ze eigenlijk aan zichzelf verplicht als ze geloofwaardig willen blijven", aldus fractieleider Joris Van Hauthem. Maar volgens Van Dijck zal zijn fractie opnieuw overschakelen op "twee symbolische onthoudingen". (Belga/INM)

Het feit dat twee N-VA-parlementsleden deze week in het Vlaams Parlement vóór een belangenconflict van Vlaams Belang rond BHV hebben gestemd, leidt tot wrevel bij coalitiepartners CD&V en sp.a. "We hebben N-VA duidelijk gemaakt dat dat niet voor herhaling vatbaar is", zo zegt CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé. Volgens N-VA-fractieleider Kris Van Dijck waren de vóór-stemmen een soort tegenreactie tegen het feit dat een sp.a'er net daarvoor tegen een decreet van N-VA-minister Geert Bourgeois had gestemd. Het Vlaams Belang dient in het Vlaams Parlement al enkele weken moties voor belangenconflicten in rond BHV. De partij probeert daarmee vooral N-VA, die op federaal niveau forse kritiek heeft op de BHV-akkoorden - "kleur te doen bekennen". "Ik heb bij de indiening van het eerste belangenconflict een verklaring afgelegd voor mijn fractie", legt N-VA-fractieleider Van Dijck uit. "Daarin heb ik gezegd dat de BHV-akkoorden niet zijn zoals wij ze graag hadden gezien, maar dat belangenconflicten de zaak alleen opschorten en geen zoden aan de dijk zetten", aldus Van Dijck. Bij wijze van symbolisch 'protest' zouden zich wel twee N-VA'ers onthouden bij de stemming. Loyauteit Maar afgelopen woensdag, toen het VB opnieuw kwam aandraven met een belangenconflict, stemden plots twee N-VA'ers (Liesbeth Homans en Mark Demesmaeker) vóór. Dat zorgde voor de nodige consternatie. De keuze was trouwens niet vooraf doorgepraat met fractieleider Van Dijck, zo geeft die laatste toe. "Het had te maken met de emotie van het moment. Een lid van de sp.a (Kurt De Loor, nvdr) had net tegen een decreet van onze minister (Geert Bourgeois, nvdr) gestemd. Men verwacht van ons loyauteit, maar stemt dan tegen een decreet van onze minister. Dat heeft het stemgedrag van Homans en Demesmaeker beïnvloedt", aldus Van Dijck. Vlaams Belang is alvast van plan opnieuw een belangenconflict in te dienen. "We hopen dat alle N-VA'ers dan meestemmen. Dat zijn ze eigenlijk aan zichzelf verplicht als ze geloofwaardig willen blijven", aldus fractieleider Joris Van Hauthem. Maar volgens Van Dijck zal zijn fractie opnieuw overschakelen op "twee symbolische onthoudingen". (Belga/INM)