Brussels parlementslid Hannelore Goeman, aanvankelijk kandidaat eerste opvolger voor de Europese lijst, wordt de lijsttrekker voor de SP.A in Brussel in de plaats van Anciaux, meldt de Brusselse afdeling van SP.A zaterdagavond.

Bert Anciaux (59) besliste zelf om plaats te maken om twee redenen: hij wil de engagementen die hij de voorbije jaren aanging buiten de politiek blijven voortzetten en hij wil een kans geven aan de jeugd, zegt hij.

Na de verkiezingen in 2014, waarbij hij niet verkozen raakte vanop de tweede plaats op de Vlaamse lijst van de Brusselse SP.A, werd Anciaux gecoöpteerd senator. 'Na twintig jaar echt steeds 200 procent alles gegeven te hebben, was het even een flinke aanpassing', zegt hij in een bericht op zijn website.

Daarom engageerde hij zich op andere vlakken, zoals onder meer met lesgeven aan de UGent en de Erasmushogeschool Brussel. Anciaux is ook geledegeerd bestuurder van het woonzorgcentrum De Overbron, voorzitter van de koepel van de Nederlandstalige Hogescholen en Universiteiten in Brussel (Brik) en de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris. 'Door nu naar het Vlaams Parlement te gaan, moet ik zware keuzes maken. Je kan niet alles doen en al zeker niet alles goed doen', aldus Anciaux.

Bovendien gelooft Anciaux naar eigen zeggen in 'de kracht van vernieuwing'. 'De jongste dagen ging ik op zoek naar jonge fantastische vrouwen om eerste opvolger te staan, zodat ik binnen enkele jaren met opgeheven hoofd zou kunnen weggaan', zegt de politicus op zijn website. 'Maar waarom doe ik dat nu dan niet? Alsof er vandaag geen schitterende, gedreven en geloofwaardige jonge vrouwen rondlopen? Door nu een stap terug te zetten, geef ik hen nu de kans te vechten voor de jongeren in de stad, voor meer sociale rechtvaardigheid.', klinkt het.

Voor Anciaux is de Vlaamse politiek nu een 'quasi afgesloten hoofdstuk', blijkt uit een reactie aan Belga. Zelfs als SP.A mee zou regeren en de partij hem voor een ministerpost zou vragen, zou hij 'waarschijnlijk de overweging maken dat er jongere en betere kandidaten zijn'. Hij wil - als de partij dat wil - wel nog lid blijven van de Senaat, 'die mooie democratische instelling die ten onrechte verguisd en verketterd wordt'.

Brussels parlementslid Hannelore Goeman, aanvankelijk kandidaat eerste opvolger voor de Europese lijst, wordt de lijsttrekker voor de SP.A in Brussel in de plaats van Anciaux, meldt de Brusselse afdeling van SP.A zaterdagavond.Bert Anciaux (59) besliste zelf om plaats te maken om twee redenen: hij wil de engagementen die hij de voorbije jaren aanging buiten de politiek blijven voortzetten en hij wil een kans geven aan de jeugd, zegt hij. Na de verkiezingen in 2014, waarbij hij niet verkozen raakte vanop de tweede plaats op de Vlaamse lijst van de Brusselse SP.A, werd Anciaux gecoöpteerd senator. 'Na twintig jaar echt steeds 200 procent alles gegeven te hebben, was het even een flinke aanpassing', zegt hij in een bericht op zijn website. Daarom engageerde hij zich op andere vlakken, zoals onder meer met lesgeven aan de UGent en de Erasmushogeschool Brussel. Anciaux is ook geledegeerd bestuurder van het woonzorgcentrum De Overbron, voorzitter van de koepel van de Nederlandstalige Hogescholen en Universiteiten in Brussel (Brik) en de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris. 'Door nu naar het Vlaams Parlement te gaan, moet ik zware keuzes maken. Je kan niet alles doen en al zeker niet alles goed doen', aldus Anciaux.Bovendien gelooft Anciaux naar eigen zeggen in 'de kracht van vernieuwing'. 'De jongste dagen ging ik op zoek naar jonge fantastische vrouwen om eerste opvolger te staan, zodat ik binnen enkele jaren met opgeheven hoofd zou kunnen weggaan', zegt de politicus op zijn website. 'Maar waarom doe ik dat nu dan niet? Alsof er vandaag geen schitterende, gedreven en geloofwaardige jonge vrouwen rondlopen? Door nu een stap terug te zetten, geef ik hen nu de kans te vechten voor de jongeren in de stad, voor meer sociale rechtvaardigheid.', klinkt het. Voor Anciaux is de Vlaamse politiek nu een 'quasi afgesloten hoofdstuk', blijkt uit een reactie aan Belga. Zelfs als SP.A mee zou regeren en de partij hem voor een ministerpost zou vragen, zou hij 'waarschijnlijk de overweging maken dat er jongere en betere kandidaten zijn'. Hij wil - als de partij dat wil - wel nog lid blijven van de Senaat, 'die mooie democratische instelling die ten onrechte verguisd en verketterd wordt'.