Bernard Wesphael vrijgesproken: 'Mensen dachten: het is een politicus, dus het is een leugenaar' (video)

06/10/16 om 16:39 - Bijgewerkt om 21:28

Het college van het hof van assisen van Bergen heeft Bernard Wesphael donderdag onschuldig bevonden aan doodslag op zijn vrouw Véronique Pirotton op 31 oktober 2013. Wesphael verlaat de rechtbank dus als een vrij man. Terzake zond vandaag een interview uit met Wesphael dat opgenomen is toen het proces nog bezig was.

Bernard Wesphael vrijgesproken: 'Mensen dachten: het is een politicus, dus het is een leugenaar' (video)

© Belga

De voorzitter van het hof, Philippe Morandini, las het verdict voor iets na 16.30 uur. De jury had zich om 11 uur teruggetrokken om te beraadslagen.

In de motivering luidde het onder meer dat er, na alle experts gehoord te hebben, niet kan uitgesloten worden dat Véronique Pirotton die bewuste avond overleden is aan een dodelijke combinatie van medicatie en alcohol. "Er bestat dus redelijke twijfel over de schuldvraag", zo luidde het.

Bernard Wesphael verlaat de rechtbank dus als een vrij man.

' Ik denk in de eerste plaats aan Véronique'

Bernard Wesphael reageerde erg emotioneel na zijn vrijspraak. "Ik denk in de eerste plaats aan Véronique. Zij is er niet meer en dat is hard", zei hij.

Wesphael werd buiten de rechtszaal meteen door een meute perslui en sympathisanten omringd. Eenmaal in de buitenlucht werd hij verenigd met zijn dochter Saphia. De twee omhelsden elkaar innig.

Wesphael sprak eerst over Véronique, maar maakte zich daarna kwaad op het parket van Brugge. "Ze hebben er alles aan gedaan om het publiek ervan te overtuigen dat ik een smeerlap en moordenaar ben", zei hij. Wat gaat hij nu doen? "Ik ga de draad weer oppikken. Ik heb sterke vrienden rond mij."

"Ik heb nog een boodschap voor Victor (de zoon van het slachtoffer, red)", zei de voormalige politicus nog. "Ik beschouw hem als mijn eigen kind. Als hij er op een dag van overtuigd geraakt dat ik het niet gedaan heb, en dat is vandaag bewezen volgens mij, dan zou ik hem heel graag weer in mijn armen sluiten."

Video: 'Ofwel was het incompetentie, ofwel wilde men mij kapot maken'

Terzake zond vanavond een interview met Bernard Wesphael uit, dat twee weken geleden werd opgenomen. Op dat moment wist hij nog niet wat de uitspraak zal zijn. Het interview werd afgenomen buiten medeweten van zijn advocaten.

'We zijn in dit land, en niet alleen hier, beland bij de karikatuur van de politicus. Het is een politicus, dus het is een leugenaar, een smeerlap. Ik vertrok dus met een moeilijke handicap tegenover de jury', stelt Wesphael in Terzake, waar hij ook uithaalde naar 'bepaalde media', die volgens hem 'misbruik gemaakt hebben van iemand die dood op de grond lag om kranten te kunnen verkopen.'

Wesphael heeft ook veel kritiek op de manier waarop het onderzoek gevoerd is. 'Ofwel gaat het om een afschuwelijke incompetentie, ofwel wou men mij doelbewust kapot maken. Ik denk oprecht dat het parket van Brugge zich bewust is geworden dat het zich vergaloppeerd heeft', vertelt de ex-politicus over het feit dat hij drie dagen na de dood van Véronique Pirotton werd opgesloten.

Bekijk hier het volledige interview:

(Belga/VTM/VRT/JH)

Onze partners