Dat blijkt donderdag uit een studie van de FOD Mobiliteit en Vervoer. De Belgen leggen daarmee respectievelijk 6 procent en 9 procent meer kilometers af dan de Nederlanders en Fransen, maar 1,5 procent minder dan de Duitsers.

De stijging in het aantal afgelegde kilometers is volgens de FOD Mobiliteit en Vervoer hoofdzakelijk te wijten aan de groei van het wagenpark. Voor België bedroeg die 1,6 procent. Ook het gemiddelde aantal afgelegde kilometer per personenauto is in 2015 lichtjes gestegen, van 15.096 km in 2014 tot 15.151 km een jaar later. De lichte bedrijfwagens (bestelwagens) legden in totaal 3,1 procent meer kilometers af, terwijl de vrachtwagens 0,7 procent minder kilometers aflegden.

"Dit bevestigt een trend die zich al enkele jaren aftekent, namelijk dat vrachtwagens steeds minder kilometers afleggen, terwijl de lichte bedrijfwagens jaar na jaar meer kilometers afleggen", zegt de FOD. Het gaat daarbij wel om Belgische voertuigen.

Buitenlandse vrachtwagens op de Belgische wegen komen niet in deze statistieken voor.

Voorts blijkt uit de studie ook dat de ontdieseling van ons wagenpark langzaamaan lijkt te zijn ingezet. De toename van het aantal gereden kilometers door personenwagens is quasi volledig toe te schrijven aan een toename van benzinevoertuigen.

In 2015 werd 76,6 procent van de totale kilometers (personenwagens) afgelegd door dieselwagens, tegenover 77,7 procent in 2014. Het aantal afgelegde kilometers met LPG-wagens (0,4 pct) en elektrische wagens (0,1 pct) is zo goed als verwaarloosbaar. Een laatste conclusie is dat de salariswagens in stijgende lijn zitten.

In het vierde kwartaal van 2015 waren er in ons land in totaal 424.642 salariswagens ingeschreven, een stijging met 5,2 pct in vergelijking met 2014. Deze wagens legden gemiddeld 29.442 km af. (Belga/JH)

Dat blijkt donderdag uit een studie van de FOD Mobiliteit en Vervoer. De Belgen leggen daarmee respectievelijk 6 procent en 9 procent meer kilometers af dan de Nederlanders en Fransen, maar 1,5 procent minder dan de Duitsers. De stijging in het aantal afgelegde kilometers is volgens de FOD Mobiliteit en Vervoer hoofdzakelijk te wijten aan de groei van het wagenpark. Voor België bedroeg die 1,6 procent. Ook het gemiddelde aantal afgelegde kilometer per personenauto is in 2015 lichtjes gestegen, van 15.096 km in 2014 tot 15.151 km een jaar later. De lichte bedrijfwagens (bestelwagens) legden in totaal 3,1 procent meer kilometers af, terwijl de vrachtwagens 0,7 procent minder kilometers aflegden. "Dit bevestigt een trend die zich al enkele jaren aftekent, namelijk dat vrachtwagens steeds minder kilometers afleggen, terwijl de lichte bedrijfwagens jaar na jaar meer kilometers afleggen", zegt de FOD. Het gaat daarbij wel om Belgische voertuigen. Buitenlandse vrachtwagens op de Belgische wegen komen niet in deze statistieken voor. Voorts blijkt uit de studie ook dat de ontdieseling van ons wagenpark langzaamaan lijkt te zijn ingezet. De toename van het aantal gereden kilometers door personenwagens is quasi volledig toe te schrijven aan een toename van benzinevoertuigen. In 2015 werd 76,6 procent van de totale kilometers (personenwagens) afgelegd door dieselwagens, tegenover 77,7 procent in 2014. Het aantal afgelegde kilometers met LPG-wagens (0,4 pct) en elektrische wagens (0,1 pct) is zo goed als verwaarloosbaar. Een laatste conclusie is dat de salariswagens in stijgende lijn zitten. In het vierde kwartaal van 2015 waren er in ons land in totaal 424.642 salariswagens ingeschreven, een stijging met 5,2 pct in vergelijking met 2014. Deze wagens legden gemiddeld 29.442 km af. (Belga/JH)