CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet verrast dat voormalig premier Yves Leterme niet wil meedoen aan de verkiezingen in 2014. Leterme kondigde aan te willen verderbouwen aan een internationale carrière.

Op Radio 1 liet CD&V-voorzitter Wouter Beke verstaan dat hij niet verrast is dat zijn voorganger en oud-premier Yves Leterme "geen goesting en geen ambitie" heeft om op te komen bij de volgende verkiezingen, "niet Vlaams en niet Europees".

"Na de verkiezingen van 2010 had hij al gezegd dat hij een internationale loopbaan wou uitbouwen. Het werd de OESO met een mandaat van 2 jaar. Dat loopt nu ten einde. Als hij het wilde verlengen, moest hij nu aangeven dat hij daarvoor kandidaat was," aldus Beke.

"Niemand betwist zijn inhoudelijke en electorale capaciteiten," zei Beke. Toch ziet hij CD&V niet meteen klappen krijgen in West-Vlaanderen, met hristendemocratische sterkhouders als Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit, en Hendrik Bogaert, staatssecretaris voor Ambtenarenzaken. "Leterme heeft Hilde Crevits zelf nog in de politiek gelanceerd. Samen met mensen als Hendrik Bogaert draagt ze de CD&V-vlag in West-Vlaanderen."

Beke ziet met het wegblijven van Leterme bovendien enkele lastige keuzes wegvallen inzake lijstvorming. Bogaert kan federaal de koppositie innemen, Crevits Vlaams en Europees lijkt Marianne Thyssen in pole position te staan.

Het is nog niet aan de orde om te spreken over waar Leterme terecht komt, benadrukte Beke nog. Het is immers mogelijk dat hij Karel De Gucht, nu Eurocommissaris voor handel, opvolgt in de nieuwe te vormen Europese Commissie.

CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet verrast dat voormalig premier Yves Leterme niet wil meedoen aan de verkiezingen in 2014. Leterme kondigde aan te willen verderbouwen aan een internationale carrière.Op Radio 1 liet CD&V-voorzitter Wouter Beke verstaan dat hij niet verrast is dat zijn voorganger en oud-premier Yves Leterme "geen goesting en geen ambitie" heeft om op te komen bij de volgende verkiezingen, "niet Vlaams en niet Europees". "Na de verkiezingen van 2010 had hij al gezegd dat hij een internationale loopbaan wou uitbouwen. Het werd de OESO met een mandaat van 2 jaar. Dat loopt nu ten einde. Als hij het wilde verlengen, moest hij nu aangeven dat hij daarvoor kandidaat was," aldus Beke. "Niemand betwist zijn inhoudelijke en electorale capaciteiten," zei Beke. Toch ziet hij CD&V niet meteen klappen krijgen in West-Vlaanderen, met hristendemocratische sterkhouders als Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit, en Hendrik Bogaert, staatssecretaris voor Ambtenarenzaken. "Leterme heeft Hilde Crevits zelf nog in de politiek gelanceerd. Samen met mensen als Hendrik Bogaert draagt ze de CD&V-vlag in West-Vlaanderen." Beke ziet met het wegblijven van Leterme bovendien enkele lastige keuzes wegvallen inzake lijstvorming. Bogaert kan federaal de koppositie innemen, Crevits Vlaams en Europees lijkt Marianne Thyssen in pole position te staan. Het is nog niet aan de orde om te spreken over waar Leterme terecht komt, benadrukte Beke nog. Het is immers mogelijk dat hij Karel De Gucht, nu Eurocommissaris voor handel, opvolgt in de nieuwe te vormen Europese Commissie.