Bart Tommelein (Open VLD): ‘Als ik mij al ergens boos over heb gemaakt, blijft dat niet heel lang hangen’

Bart Tommelein © KARL
Peter Casteels

Tommelein is voor Open VLD minister voor Energie, Begroting en Financiën in de Vlaamse regering. Hij volgde Annemie Turtelboom op. Maar hoe is hij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had Tommelein 10 minuten en 26 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

Ik ben zelden bang en word ook niet vaak boos. Als ik mij al ergens boos over heb gemaakt, blijft dat niet heel lang hangen.

Waarover zullen we ons over 50 jaar schamen?

Dat we niet sneller stappen hebben gezet om over te schakelen naar hernieuwbare energie. Zowel de burgers en bedrijven als de overheid hebben daar veel te lang mee getreuzeld.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Iedereen moet proberen in te staan voor zijn eigen hernieuwbare energie of meedoen met projecten om dat samen te realiseren.

Bidt u weleens? Tot wie?

Ik ben niet gelovig.

Wat is uw grootste prestatie?

Mijn oudste dochter heeft onlangs gezegd dat ze me bewondert omdat ik mijn kinderen in alle vrijheid en openheid heb opgevoed zodat ze nu zelfstandig in het leven staan.

Wat is uw grootste mislukking?

Mijn echtscheiding, zeventien jaar geleden.

Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Nee. Ik reis graag, maar als ik langer dan tien dagen weg ben, wil ik al terug naar huis. Ik hou erg veel van de zee en van Oostende.

De media moeten kritisch zijn, maar ook constructief en positief. Dat lukt hen niet altijd

Aan welk voorwerp bent u het meest gehecht?

Ik ben niet gehecht aan voorwerpen. Voor mijn verjaardag of op Nieuwjaar doe je mij nog het meeste plezier met een paar sokken of een das.

Hebt u ooit geldproblemen gehad?

Geen zware geldproblemen, nee. Maar na mijn scheiding moest ik toch even opletten. Scheiden doet lijden.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Heel veel. Ze noemen mij blaaskaak en dikkop, of ‘Dommelein’ en ‘Stommelein’. Maar ik heb eerder compassie met mensen die zulke opmerkingen maken dan dat ik me daar zelf iets van aantrek.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Nee. Ik zeg alleen goeiendag tegen mijn Franse labrador.

Hebt u ooit iets gedaan dat uw kinderen niet zouden mogen doen?

Ik heb bij de scouts wat kwajongensstreken uitgehaald die ik mijn kinderen liever niet zie doen, zoals met vijftien in een auto kruipen.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij … – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Het huis van mama Pondo van Aster Berkhof over de apartheid in Zuid-Afrika is mij altijd bijgebleven. Het boek heeft mij ook wel gevormd.

Over welk onderwerp zou u meer willen weten?

Energie. Ik ben geen ingenieur of technicus, maar daar ben ik wel echt door gefascineerd.

Wat is de schuld van de media?

De media moeten kritisch zijn, maar ook constructief en positief. Dat lukt hen niet altijd. Waarom bijvoorbeeld titelen dat één op de drie Belgen niet kan sparen als je ook kan schrijven dat twee op de drie Belgen dat wél lukt?

Zou u ooit overwegen een vluchteling in huis te nemen? In welke omstandigheden?

Als er echt iemand is die geen weg meer weet, zou ik dat wel doen, ja. Maar ik ben een minister die nooit thuis is. Het is niet de bedoeling dat mijn vrouw vluchtelingen gaat opvangen voor mij.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Helemaal niets. Soms worden mensen die elkaar graag zien bezitterig, maar dat heeft in mijn ogen niets meer met liefde te maken.

Hoe lang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Ik heb nog altijd spijt dat mijn moeder al op haar 58e is overleden. Mijn vader zie ik elke week. Hij is nu 84 jaar en we hebben ook veel contact via Facebook en WhatsApp.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ik doe mijn uiterste best om de trap te nemen in plaats van de lift en te wandelen in plaats van met de wagen te gaan. Elke week ga ik ook fietsen met vrienden.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Je moet zo veel mogelijk jezelf zijn en geen rol spelen. Al te krampachtig iets proberen te bereiken, loopt altijd verkeerd af.

Partner Content