Brussels schepen Karine Lalieux (PS) en senator Philippe Moureaux (PS) reageren op het voorstel van Bart De Wever (N-VA) om in Marokko een gevangenis te bouwen voor Marokkanen die in ons land in de gevangenis zitten.

In een interview met Humo stelt De Wever dat er momenteel bijna 1.200 Marokkanen in de Belgische gevangenissen zitten. "Met hen alleen kun je een volledige gevangenis vullen", luidt het. "Ik ben geen minister van Justitie, maar wat ik allang geprobeerd zou hebben, is om in Marokko een gevangenis te bouwen."

Filip De Winter: 'Origineel is beter, dan kopie

"De Wever radicaliseert over de vreemdelingen. Hij flirt duidelijk met de ideeën van Vlaams Belang. Angst voor de peilingen", reageerde PS-senator Moureaux. "Bart De Wever? Een bleke kopie van Vlaams Belang", klonk het dan weer bij schepen Lalieux.

Ook Filip Dewinter liet via Twitter weten dat Bart De Wever nu uitpakt met een idee dat hijzelf eerder lanceerde. "Waar Bart De Wever de mosterd haalde. Voorstel van mezelf 2 jaar geleden. Volgens Dewinter is de 'Blokkisering' van N-VA volop bezig. Hij vindt het origineel beter dan de kopie.

Waar De Wever de mosterd haalde? Voorstel van mezelf 2 jaar geleden

Filip Dewinter

CD&V: 'Idee is onzinnig en onhaalbaar'

Toen het Vlaams Belang het voorstel lanceerde in 2012, werd het weggelachen in De Wetstraat. Ook nu kan het idee om een Belgische gevangenis in Marokko te bouwen, op weinig steun van de andere partijen rekenen. "De Wever draait de mensen een rad voor de ogen", zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) in Het Nieuwsblad. "Dit idee is onzinnig en zo goed als onhaalbaar", voegt staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) eraan toe.

MR: 'Racistisch'

"We moeten verder gaan dan nu, maar dat is dan ook het enige ernstige aan zijn boodschap", zegt justitiespecialist Renaat Landuyt (SP.A).

In Le Soir wijst Marie-Christine Marghem (MR) het idee eveneens af. Ze heeft het over een "racistische invalshoek" en een "simplistisch idee". Zelfs al zou Marokko aanvaarden dat België een gevangenis op zijn grondgebied zou bouwen, dan zou het kunnen weigeren dat haar burgers er worden opgesloten.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wijst erop dat het er momenteel 800 Marokkanen in een Belgische cel zitten, van wie er 180 tot 190 in aanmerking komen om hun straf in hun land van herkomst uit te zitten. Ze herinnert er ook aan dat Italië in Albanië een gevangenis heeft gebouwd met 500 plaatsen om er Albanese gevangenen in onder te brengen. De bouw kostte 8 miljoen euro, terwijl op tien jaar tijd slechts 30 gevangenen werden teruggestuurd. (Belga/AVE)

Brussels schepen Karine Lalieux (PS) en senator Philippe Moureaux (PS) reageren op het voorstel van Bart De Wever (N-VA) om in Marokko een gevangenis te bouwen voor Marokkanen die in ons land in de gevangenis zitten. In een interview met Humo stelt De Wever dat er momenteel bijna 1.200 Marokkanen in de Belgische gevangenissen zitten. "Met hen alleen kun je een volledige gevangenis vullen", luidt het. "Ik ben geen minister van Justitie, maar wat ik allang geprobeerd zou hebben, is om in Marokko een gevangenis te bouwen." "De Wever radicaliseert over de vreemdelingen. Hij flirt duidelijk met de ideeën van Vlaams Belang. Angst voor de peilingen", reageerde PS-senator Moureaux. "Bart De Wever? Een bleke kopie van Vlaams Belang", klonk het dan weer bij schepen Lalieux. Ook Filip Dewinter liet via Twitter weten dat Bart De Wever nu uitpakt met een idee dat hijzelf eerder lanceerde. "Waar Bart De Wever de mosterd haalde. Voorstel van mezelf 2 jaar geleden. Volgens Dewinter is de 'Blokkisering' van N-VA volop bezig. Hij vindt het origineel beter dan de kopie.Toen het Vlaams Belang het voorstel lanceerde in 2012, werd het weggelachen in De Wetstraat. Ook nu kan het idee om een Belgische gevangenis in Marokko te bouwen, op weinig steun van de andere partijen rekenen. "De Wever draait de mensen een rad voor de ogen", zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) in Het Nieuwsblad. "Dit idee is onzinnig en zo goed als onhaalbaar", voegt staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) eraan toe. "We moeten verder gaan dan nu, maar dat is dan ook het enige ernstige aan zijn boodschap", zegt justitiespecialist Renaat Landuyt (SP.A). In Le Soir wijst Marie-Christine Marghem (MR) het idee eveneens af. Ze heeft het over een "racistische invalshoek" en een "simplistisch idee". Zelfs al zou Marokko aanvaarden dat België een gevangenis op zijn grondgebied zou bouwen, dan zou het kunnen weigeren dat haar burgers er worden opgesloten. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wijst erop dat het er momenteel 800 Marokkanen in een Belgische cel zitten, van wie er 180 tot 190 in aanmerking komen om hun straf in hun land van herkomst uit te zitten. Ze herinnert er ook aan dat Italië in Albanië een gevangenis heeft gebouwd met 500 plaatsen om er Albanese gevangenen in onder te brengen. De bouw kostte 8 miljoen euro, terwijl op tien jaar tijd slechts 30 gevangenen werden teruggestuurd. (Belga/AVE)