De drie Antwerpse havenvakbonden zullen donderdag vergaderen over de manier waarop de regionale betoging van 24 november zal worden aangepakt. Dat is door vakbond ACLVB maandag gezegd op Radio 1. "We zullen een oproep lanceren om krachtig, maar ook waardig te protesteren", reageert secretaris Erik Quisthoudt verder.

"Donderdagvoormiddag gaan we met de collega's samenzitten. Ik zeg niet dat we een pasklaar antwoord hebben op mogelijke problemen. We gaan wel vragen om krachtig, maar ook waardig te protesteren", zegt Quisthoudt.

'Mensen zijn nerveus'

"Het zal een krachtige actie zijn, waarschijnlijk met piketten en zo, maar opzettelijk schade aanrichten of personen verwonden, dat kan uiteraard niet. Wat er precies gaat afgesproken worden, dat zal eerst onderling worden afgetoetst."

Volgens de secretaris zijn de mensen nerveus: "Het havenarbeidersstatuut en hun inkomen staan nu al tien jaar zwaar onder druk. Europa voert nu een derde offensief. Dat maakt de mensen zenuwachtig en zo wordt de sfeer almaar grimmiger."

Infiltranten

Ook herhaalt hij dat anarchisten en amokmakers al dan niet verkleed als havenarbeiders de voorbije betoging hebben geïnfiltreerd. "We zullen onze mensen oproepen om zich niet te laten meeslepen door die volksmisleiders", aldus de secretaris.

Of overleg met de stad en/of de politie mogelijk is? "Bij vorige betogingen was er soms overleg met burgemeester, maar toen lagen de kaarten politiek anders. De taal die Bart De Wever spreekt over havenarbeiders, dat het statuut arbeidsvernietigend is, dat polariseert. Of er daar een gesprek mogelijk is, ik weet niet of dat direct aan de orde is."

Drankgebruik

In Antwerpen, op weg naar het treinstation, liep op 6 november 's ochtends een aantal personen in de stoet van havenarbeiders rond met bivakmuts, anderen nuttigden sterke drank. "We kunnen moeilijk vermijden dat er wel wat drankgebruik is, maar daar roepen we niet toe op. Als je van 's ochtends begint te drinken, dan weet je wat het resultaat is. Overmatig drankgebruik is geen goede raadgever", aldus Quisthoudt nog. (Belga/TE)

De drie Antwerpse havenvakbonden zullen donderdag vergaderen over de manier waarop de regionale betoging van 24 november zal worden aangepakt. Dat is door vakbond ACLVB maandag gezegd op Radio 1. "We zullen een oproep lanceren om krachtig, maar ook waardig te protesteren", reageert secretaris Erik Quisthoudt verder. "Donderdagvoormiddag gaan we met de collega's samenzitten. Ik zeg niet dat we een pasklaar antwoord hebben op mogelijke problemen. We gaan wel vragen om krachtig, maar ook waardig te protesteren", zegt Quisthoudt. "Het zal een krachtige actie zijn, waarschijnlijk met piketten en zo, maar opzettelijk schade aanrichten of personen verwonden, dat kan uiteraard niet. Wat er precies gaat afgesproken worden, dat zal eerst onderling worden afgetoetst." Volgens de secretaris zijn de mensen nerveus: "Het havenarbeidersstatuut en hun inkomen staan nu al tien jaar zwaar onder druk. Europa voert nu een derde offensief. Dat maakt de mensen zenuwachtig en zo wordt de sfeer almaar grimmiger." Ook herhaalt hij dat anarchisten en amokmakers al dan niet verkleed als havenarbeiders de voorbije betoging hebben geïnfiltreerd. "We zullen onze mensen oproepen om zich niet te laten meeslepen door die volksmisleiders", aldus de secretaris. Of overleg met de stad en/of de politie mogelijk is? "Bij vorige betogingen was er soms overleg met burgemeester, maar toen lagen de kaarten politiek anders. De taal die Bart De Wever spreekt over havenarbeiders, dat het statuut arbeidsvernietigend is, dat polariseert. Of er daar een gesprek mogelijk is, ik weet niet of dat direct aan de orde is." In Antwerpen, op weg naar het treinstation, liep op 6 november 's ochtends een aantal personen in de stoet van havenarbeiders rond met bivakmuts, anderen nuttigden sterke drank. "We kunnen moeilijk vermijden dat er wel wat drankgebruik is, maar daar roepen we niet toe op. Als je van 's ochtends begint te drinken, dan weet je wat het resultaat is. Overmatig drankgebruik is geen goede raadgever", aldus Quisthoudt nog. (Belga/TE)