Dat heeft Robert Vertenueil, algemeen secretaris van het ABVV, dinsdag gezegd na afloop van een federaal comité, een soort parlement van de vakbond.

Het ABVV lanceert dus een ultimatum: indien de plannen over het pensioen met punten en de criteria voor de zware beroepen niet ingetrokken worden, zal de bond acties organiseren. Daarbij behoort een 24 urenstaking tot de mogelijkheden, gaf Vertenueil aan.

'De bal ligt nu in het kamp van de regering. Het is mogelijk dat er niets plaatsvindt, indien de regering verzaakt aan het wetsontwerp over het puntensysteem en het voorontwerp van wet over de zware beroepen', zei Vertenueil.

De vakbond wil een ernstige pensioendiscussie starten om het systeem te hervormen, zonder dat de pensioenen omlaag gaan en waarbij de financiering van de sociale zekerheid behouden blijft. De vakbond verwacht 'zo snel mogelijk' een antwoord van de regering-Michel.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw wees op de uitdagingen op sociaal vlak, zoals een kwaliteitsvolle tewerkstelling, de vele herstructureringen, de koopkracht, de door de vakbonden gehekelde hervormde wet op de vrijwaring van het concurrentievermogen en zeker het pensioendossier. Met wat nu op tafel ligt met het puntensysteem en over de zware beroepen, 'gaat iedereen 150 euro per maand verliezen'.

Verdeeld

Vakbonden en werkgevers brachten vorige week in het nationaal pensioencomité een verdeeld advies uit over het pensioensysteem met punten dat minister Daniel Bacquelaine (MR) wil invoeren voor 2025. De sociale partners zitten al sinds 2015 samen over de regeringsplannen om een nieuw pensioensysteem in te voeren. Daarbij krijgt iedereen per gewerkt jaar een punt. Maar wie bijvoorbeeld een zwaar beroep uitoefent, zou extra punten krijgen. Op het einde van de loopbaan worden de punten omgezet in een bedrag.

In een gezamenlijk persbericht van ABVV, ACV en ACLVB bestempelen de vakbonden het pensioen met punten als 'duur, ondoeltreffend en nefast voor de werknemers'.

Bacquelaine liet in een reactie weten dat hij rekening zal houden met de verschillende standpunten van de sociale partners alvorens, samen met de regeringspartners, de modaliteiten van het nieuwe regime vast te leggen.

Dat heeft Robert Vertenueil, algemeen secretaris van het ABVV, dinsdag gezegd na afloop van een federaal comité, een soort parlement van de vakbond.Het ABVV lanceert dus een ultimatum: indien de plannen over het pensioen met punten en de criteria voor de zware beroepen niet ingetrokken worden, zal de bond acties organiseren. Daarbij behoort een 24 urenstaking tot de mogelijkheden, gaf Vertenueil aan. 'De bal ligt nu in het kamp van de regering. Het is mogelijk dat er niets plaatsvindt, indien de regering verzaakt aan het wetsontwerp over het puntensysteem en het voorontwerp van wet over de zware beroepen', zei Vertenueil. De vakbond wil een ernstige pensioendiscussie starten om het systeem te hervormen, zonder dat de pensioenen omlaag gaan en waarbij de financiering van de sociale zekerheid behouden blijft. De vakbond verwacht 'zo snel mogelijk' een antwoord van de regering-Michel. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw wees op de uitdagingen op sociaal vlak, zoals een kwaliteitsvolle tewerkstelling, de vele herstructureringen, de koopkracht, de door de vakbonden gehekelde hervormde wet op de vrijwaring van het concurrentievermogen en zeker het pensioendossier. Met wat nu op tafel ligt met het puntensysteem en over de zware beroepen, 'gaat iedereen 150 euro per maand verliezen'. Vakbonden en werkgevers brachten vorige week in het nationaal pensioencomité een verdeeld advies uit over het pensioensysteem met punten dat minister Daniel Bacquelaine (MR) wil invoeren voor 2025. De sociale partners zitten al sinds 2015 samen over de regeringsplannen om een nieuw pensioensysteem in te voeren. Daarbij krijgt iedereen per gewerkt jaar een punt. Maar wie bijvoorbeeld een zwaar beroep uitoefent, zou extra punten krijgen. Op het einde van de loopbaan worden de punten omgezet in een bedrag.In een gezamenlijk persbericht van ABVV, ACV en ACLVB bestempelen de vakbonden het pensioen met punten als 'duur, ondoeltreffend en nefast voor de werknemers'.Bacquelaine liet in een reactie weten dat hij rekening zal houden met de verschillende standpunten van de sociale partners alvorens, samen met de regeringspartners, de modaliteiten van het nieuwe regime vast te leggen.