België zal niet deelnemen aan spreidingsplan bootmigranten (ondanks parlementaire meerderheid)

Maggie De Block (Open VLD) op 22 november 2019. © Frederic Sierakowski

Hoewel er een meerderheid is om deel te nemen aan het spreidingsplan, zal minister Maggie De Block (Open VLD) ons land niet inschrijven.

Zo’n twee weken geleden keurde de commissie Buitenlandse Betrekkingen een resolutie goed van Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Die tekst roept de regering op om ons land in te schrijven in een spreidingsplan voor bootmigranten. Dat akkoord werd eind september gesloten tussen Duitsland, Frankrijk, Italië en Malta. Het ging om een nieuw en tijdelijk plan voor bootmigranten die op de Middellandse Zee worden gered.

De resolutie kreeg de steun van CD&V en MR, twee van de drie partijen van de minderheidsregering-Wilmès. Open VLD, die de bevoegde minister Maggie De Block levert, stemde samen met N-VA en Vlaams Belang tegen.

Ook op donderdag, wanneer de resolutie allicht ter stemming ligt in de voltallige Kamer, zal Open VLD tegen stemmen. ‘We kunnen moeilijk met een paar landen alle vluchtelingen opvangen als de rest van de EU niet wil meedoen’, zegt fractieleider Egbert Lachaert.

In een interview in La Libre Bélgique herhaalde De Block zaterdag dat ze België niet in het spreidingsplan zal inschrijven. Ook niet nadat de resolutie door de plenaire vergadering wordt goedgekeurd. De minister voor Asiel en Migratie geeft drie redenen. Ten eerste is er de situatie van een regering in lopende zaken. Ten tweede is er te weinig opvangplaats. Ten derde verwacht de minister een bredere Europese solidariteit.

Hoe dan ook gaat De Blocks eerste argument niet langer op. Dat zegt professor staatsrecht Patricia Popelier (UA). ‘Ze kan niet schuilen achter lopende zaken. Die zijn bedoeld om niet te ver te gaan in beleidskwesties wanneer het parlement niet voldoende controle kan uitoefenen. De resolutie lost die vertrouwenskwestie op’, zegt ze. Maar, zo stipt grondwetspecialist Stefan Sottiaux (KU Leuven) aan, ‘zo’n resolutie betekent geenszins dat de regering verplicht is. Het is en blijft een regeringsbeslissing.’

Wouter De Vriendt (Groen)
Wouter De Vriendt (Groen)

En op dat laatste punt lijkt niets te bewegen. De MR zal de kwestie alvast niet proberen door te drukken binnen de schoot van de regering. ‘We begrijpen het huidige standpunt van minister De Block’, zegt fractieleider Benoît Piedboeuf. Ook de Franstalige liberalen wachten op unanimiteit binnen de Europese Unie. ‘Als elk land een inspanning wil leveren, dan zijn wij daar ook toe bereid.’

CD&V is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar, maar de verwachting is dat de christendemocraten geen stampij zullen maken.

De resolutie zal zo meer dan waarschijnlijk een slag in het water zijn. Het zal de N-VA als muziek in de oren klinken. Vorige week haalde Kamerlid Theo Francken nog uit naar de goedkeuring. ‘De gutmenschen bedoelen het ongetwijfeld goed, maar kennen de materie niet’, klonk het. ‘Als we nu toegevingen doen, dan zijn de Zuid-Europese landen nog minder geneigd om water bij de wijn te doen. De Belgische partijen die voor het spreidingsplan willen stemmen, ondergraven het regeringsstandpunt van de afgelopen jaren en dreigen de Noord- en West-Europese onderhandelingspositie te kapen.’

Geredde bootmigranten op 26 oktober 2019 te Malaga, Spanje.
Geredde bootmigranten op 26 oktober 2019 te Malaga, Spanje.© Getty Images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content