Belgen spoeden zich naar krantenwinkel voor jongste Charlie Hebdo

© BELGA

In zo goed als alle Brusselse krantenwinkels waren de eerste 20.000 exemplaren van de jongste editie van Charlie Hebdo tegen negen uur uitverkocht.

Veel Belgen hebben zich naar de krantenwinkels gerept om het jongste nummer van het satirische magazine Charlie Hebdo te kopen. Rond 7 uur stonden er al wachtrijen voor verschillende winkels. In zo goed als alle Brusselse krantenwinkels was Charlie Hebdo tegen 9 uur uitverkocht, meldt Prodipresse, de beroepsfederatie van onafhankelijke dagbladhandels.

Het magazine, dat normaal in een oplage van 60.000 exemplaren wordt gedrukt, had deze week een oplage van 5 miljoen. Daarvan zijn er 40.000 voor België. Een eerste deel van 20.000 exemplaren, 18.000 meer dan gewoonlijk, was vanaf donderdagochtend te koop in de 750 traditionele Belgische verkooppunten. Zo goed als alle Brusselse verkooppunten hebben hun Charlie Hebdo’s tegen donderdag 9 uur verkocht, meldt een woordvoerder van Prodipresse.

De interesse was zo groot als in Frankrijk, aldus de woordvoerder. ‘De dagbladhandelaars hebben honderden mails en telefoontjes gekregen van klanten die een exemplaar wilden reserveren. Aan de twee kanten is er veel frustratie en nervositeit. Deze situatie is ongezien.’

Vrijdag en zaterdag nieuwe leveringen

Op Twitter verschenen eerder al foto’s van uitstalramen met de affiche ‘Charlie Hebdo uitverkocht.’ Voor boekenwinkel Filigranes stonden een uur voor opening al nieuwsgierigen te wachten. De winkel had nochtans aangegeven dat alle exemplaren die hij zou krijgen, gereserveerd waren.

Vanaf vrijdag zijn er opnieuw 10.000 Charlie Hebdo’s beschikbaar. Een deel gaat naar de traditionele verkooppunten, een ander deel naar 2.000 nieuwe verkooppunten, zegt distributiebedrijf AMP, dat een selectie maakte op basis van de vraag. Zaterdag ten slotte is er een derde levering van minstens 10.000 exemplaren.

In Frankrijk verscheen het magazine al woensdag. Rond 10 uur waren alle krantenwinkels er al uitverkocht. Bij de aanslagen vorige week in Parijs kwamen zeventien personen om het leven. De aanslagen, opgeëist door de extremistische groep Al-Qaeda in Jemen (AQAP), worden ervaren als een aanval op de persvrijheid. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content