Bart De Wever en Wouter Beke: ‘Er is afgesproken om niet te vervallen in gekissebis en geruzie’

© Belga

Bart De Wever en Wouter Beke laten in een gezamenlijk persbericht weten dat ze ‘een streep trekken onder het verleden’. De voorzitters van N-VA en N-VA leggen de onenigheid van de afgelopen weken zo bij, en richten de blik naar de toekomst.

Regeringspartijen N-VA en CD&V willen “een streep trekken onder het verleden”. Dat blijkt woensdag uit een gemeenschappelijke verklaring van partijvoorzitters Bart De Wever en Wouter Beke. Na de oplopende spanningen van de voorbije weken bevestigen De Wever en Beke na “een diepgaand gesprek” met premier Charles Michel dat beide partijen tot de verkiezingen van 2019 willen blijven samenwerken.

“Dit mogen geen verloren jaren worden. Bovendien liggen er ook nog grote uitdagingen op ons bord. Wij willen dan ook een streep trekken onder het verleden. Wij hebben hierover samen met de premier een diepgaand gesprek gehad. Er is afgesproken om te focussen op inhoudelijke discussies tussen politieke (meerderheids)partijen en niet te vervallen in gekissebis en geruzie”, zo staat in de verklaring.

De Wever en Beke beklemtonen dat de regering sinds 2014 belangrijke hervormingen heeft doorgevoerd. “De private jobcreatie stijgt, meer mensen zijn aan de slag en dankzij de taksshift houden werknemers meer over van hun loon en zijn onze bedrijven weer concurrentieel. Het land is veiliger en we investeren weer in politie en justitie”, zo maken beide voorzitters de balans op.

Ze spreken de ambitie uit om de komende twee jaar “op een constructieve manier” verder te werken. Binnen de federale regering zaten de Vlaams-nationalisten van N-VA en de christendemocraten van CD&V al meermaals op ramkoers. De spanningen bereikten de voorbije week een nieuwe climax met een omstreden interview van N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir, waarin ze de coalitiepartner omschreef als “moslimpartij” die moslims beschouwd als “kiesvee”. CD&V dreigde daarop haar beleidsbrieven niet goed te keuren.

Enkele uren voor de verspreiding van de gemeenschappelijke verklaring van De Wever en Beke raakte al bekend dat het federale kernkabinet woensdag afspraken had gemaakt over de communicatie van de regeringsleden. De premier heeft daarbij “gewezen op de loyauteit die ministers aan de dag moeten leggen binnen de meerderheid”, luidde het. Michel plant de komende maanden ook drie buitengewone thematische ministerraden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content