Regering-Michel stelt begrotingsevenwicht uit tot 2019

© BelgaImage

De federale regering was van plan om tegen 2018 een begroting in evenwicht te hebben, maar heeft die plannen nu met een jaar bijgesteld. Dat meldt de VRT.

De federale regering stelt de terugkeer naar het begrotingsevenwicht uit tot 2019. Daarover is er binnen het kernkabinet een akkoord, zo is in regeringskringen vernomen. De Hoge Raad voor Financiën (HRF), de begrotingswaakhond, had begin deze maand de deur op een kier gezet voor een latere terugkeer naar het begrotingsevenwicht. De oppositie heeft forse kritiek en zegt dat de regering haar beloftes niet inlost.

Een structureel evenwicht in 2018 was lange tijd naar voor geschoven als doelstelling. In een advies stelde de HRF begin deze maand dat dit het aanbevolen traject blijft. Maar de begrotingswaakhond schoof ook een tweede zogeheten “minimaal vereist” traject naar voor. De regering zou dus kunnen kiezen voor een begroting in evenwicht in 2019, waardoor de begrotingsinspanning voor 2018 dus minder zwaar zou zijn.

In regeringskringen is vernomen dat nu voor dat tweede traject is gekozen. Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) bevestigt die keuze. Om het evenwicht te bereiken is een verbetering nodig van het structureel saldo met 0,6 procent volgend jaar en met 0,3 procent in 2019. “Sinds het aantreden van de regering daalt ons structureel tekort significant. We zouden tegen eind dit jaar onder de 1 procent moeten uitkomen. Ook al is het saneren van de begroting een feit en moet dit resoluut voortgezet worden, het evenwicht in 2018 kan geen doel op zich zijn. De doelstelling van een evenwicht in 2019 is ambitieus. Dat laat ons toe om tegelijkertijd de sanering voort te zetten en hervormingen door te voeren die nodig zijn om de economische heropleving en de jobcreatie te versterken”, zegt Wilmès.

Tegen 30 april moet de regering bij de Europese Commissie een stabiliteitsprogramma indienen met de begrotingsdoelstellingen voor de periode tot 2020.

De oppositiepartijen hebben forse kritiek op de beslissing om voor een evenwicht in 2019 te gaan. “Met deze regering ging alles veranderen. Vooral N-VA heeft op begrotingsvlak grote beloftes uitgesproken. Die worden nu definitief losgelaten. Dit is zuur voor alle landgenoten die factuur na factuur hun steentje hebben bijgedragen”, zegt Groen-kamerfractieleider Kristof Calvo. “Er werd massaal bespaard, maar intussen is er nog steeds geen begroting in evenwicht en is er amper geïnvesteerd. Waar is al dat geld dan naartoe?”.

Ook SP.A wijst erop dat de belangrijkste verkiezingsbelofte van de partijen in deze regering was dat ze de begroting op orde zouden brengen. “Deze regering is gebuisd op hun zelfgekozen hoofdvak. Van een begrotingssanering is hoegenaamd niets in huis gekomen. Dat wisten we met z’n allen al. Vandaag durft ze het zelf toe te geven”, zegt fractieleidster in de Kamer Meryame Kitir. “Waar zijn de mensen hun centen naartoe? De regering vraagt al twee jaar inspanningen van de gezinnen maar ondertussen blijven de verhoogde facturen van water en elektriciteit wel in de brievenbussen toekomen”.

Vlaams Belang schiet met scherp op N-VA. Fractieleider Barbara Pas zegt dat de “etterende begroting” botst met de “show me the money”- uitspraak die N-VA-voorzitter Bart De Wever voor de verkiezingen deed. Zij ziet hier “het bewijs” in dat “men de PS niet nodig heeft om een PS-beleid te voeren”. “De Wever staat met de begrotingsbillen bloot”, zegt Pas nog.

Kernkabinet maakt afspraken over communicatie en loyauteit ministers

Het federale kernkabinet heeft woensdagochtend afspraken gemaakt over de communicatie van de regeringsleden, na een paasvakantie vol relletjes binnen de meerderheid. De premier heeft daarbij ‘gewezen op de loyauteit die ministers aan de dag moeten leggen binnen de meerderheid’, luidt het.

Op het kabinet van de premier benadrukt men dat de regering ‘de solide ambitie heeft om te blijven hervormen’. Daarom werden naast de communicatieregels ook werkafspraken gemaakt voor de komende drie maanden. Concreet plant premier Michel drie ‘buitengewone thematische ministerraden’, over veiligheid en justitie, over economie en werk, over sociale zaken en strijd tegen armoede. De eerste staat gepland voor 13 mei op Hertoginnedal.

‘De eerste minister en het kernkabinet zullen de politieke en technische voorbereidingen van deze vergaderingen op zich nemen’, luidt het nog.

Lees ook:

Partner Content