Barst het cordon sanitaire in Ninove?

Guy D'Haeseleer © Belga
Jan Herregods

FORZA, de lijst van Vlaams Belanger Guy D’Haeseleer doet het erg goed in Ninove. ‘Ik had gehoopt om naar 30 procent te gaan, maar dit is echt ongelofelijk.’

FORZA, de lijst waarmee Guy D’Haeseleer in Ninove naar de kiezer trok, lijkt voorlopig de grootste te worden. Al spreken de eerste resultaten elkaar enigszins tegen: eerder op de dag zetten de exitpolls FORZA op 43,7 procent, maar het officiële resultaat van het eerste telbureau blijft steken op 35,7 procent – nog steeds meer dan de 30,1 procent van achtervolger Open VLD.

FORZA scheurde zich enkele jaren terug dan wel af van zijn moederpartij, maar nog steeds is FORZA voor veel mensen synoniem met Vlaams Belang. Bovendien is D’Haeseleer wel nog Vlaams Parlementslid voor het VB. Het resultaat van deze gemeenteraadsverkiezingen kan in de Oost-Vlaamse gemeente dan ook symbolisch belangrijk zijn: gaat het cordon sanitaire er aan diggelen?

In 2012 werd FORZA al de grootste in Ninove met 26,5 procent, maar viel ze toch uit het stadsbestuur. SP.A, Groen, CD&V en Open VLD sloten er een coalitie. Die meerderheid kan vandaag aan het wankelen gaan. De coalitiepartners van de liberalen – verenigd in de lijst Samen – halen zo’n 22,5 procent: de coalitie haalt dus voorlopig slechts nipt een meerderheid. Mogelijk moet dus, om FORZA uit het bestuur te houden, een regenboogcoalitie met N-VA gezocht worden.

D’Haeseleer beseft dat de resultaten erg voorbarig zijn, maar kan de euforie moeilijk verbergen. ‘Ik had gehoopt om naar 30 procent te gaan, maar dit is echt ongelofelijk’, zegt hij in een eerste reactie. Hij heeft uiteraard zijn bedenkingen bij het in stand houden van een cordon sanitaire. ‘Als dat zich doorzet, moet men toch eens nadenken hoe de democratie functioneert. Het zou goed zijn voor de democratie dat een partij die zo verpletterend uithaalt de stad kan besturen.’

Bij de openbare omroep zei D’Haeseleer dat hij vooral gehoopt had stemmen van de meerderheidspartijen af te snoepen – ‘en dat doen we ook.’ Ook van een deel van het N-VA-kiespubliek lijkt overgestapt te zijn. ‘Ik ben daar niet vrolijk over. Ik zou liever hebben dat de oppositie samen de meerderheid kan breken,’ klinkt het.

Partner Content