Rijbewijs B bijna geldig voor grote campers

Alain De Jong

Weldra mag je met een B-rijbewijs de baan op met een kampeerwagen tot 4,25 ton.

Momenteel bedraagt de gewichtslimiet voor campers 3,5 ton voor bestuurders met een B-rijbewijs. Maar met de nakende komst van nieuwe elektrische modellen kan dat voor problemen zorgen. Kampeerwagens zullen door het grote accupakket immers veel zwaarder uitvallen. Vandaar dat het Europees Parlement heeft ingestemd met een versoepeling voor het B-rijbewijs, zodat men daarmee ook campers tot 4,25 ton mag besturen.

Dit ligt in de lijn van een eerdere aanpassing van de gewichtslimiet voor elektrische bestelwagens die werd opgetrokken tot 4,25 ton. Het verschil voor campers is dat de grens ook geldt voor modellen met een verbrandingsmotor. Daarmee zullen veel kampeerders blij zijn, want kampeerwagens werden de jongste jaren beduidend zwaarder door strengere veiligheids- en uitstootnormen. Met daar bovenop een accu in de elektrische modellen, is het vrijwel onmogelijk om binnen de toegestane grens van 3,5 ton te blijven.

Hiermee lijkt de toekomst van de kampeerwagen weer wat rooskleuriger. Noteer wel dat deze Europese richtlijn nog in een specifiek Belgische wet gegoten moet worden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content