Auto van het Jaar 2024 is elektrisch én made in France

Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

De verkiezing van de Auto van het Jaar 2024 is uitgedraaid op een ongemeen spannende tweestrijd tussen de Renault Scenic E-Tech Electric en de BMW 5-reeks. Met de eerste prijs voor de Scenic E-Tech Electric beloont de jury de inspanningen van Renault inzake de elektrificatie van zijn gamma.

Het moet zijn dat BMW zelf zijn kansen op een eerste plaats niet hoog had ingeschat, een andere verklaring voor de afwezigheid van een BMW-delegatie op de proclamatie op maandagmorgen valt er niet te bedenken.

Des te groter de vreugde in het kamp van Renault dat de Geneva International Motor Show 2024 had uitgekozen voor de wereldpremière van de elektrisch aangedreven R5 die dit najaar op de markt komt. Het geluk was duidelijk af te lezen op het gezicht van topman Luca de Meo, want wie vangt er in de internationale automobielwereld nog twee vliegen in één klap.

De jury van de Auto van het Jaar bestaat uit een 60-tal autojournalisten uit 22 landen, ons land is vertegenwoordigd door Joost Bolle (HLN) en Stéphane Lemeret (AutoTrends). Voor Joost Bolle is de Scenic E-Tech Electric een verdiende winnaar die op alle criteria bij de meeste juryleden hoog scoorde.

Dat de winnaar een op en top Frans product is, heeft allicht ook een rol gespeeld bij de  beoordeling. Met de Peugeot 308 op plaats drie eindigde een derde Europese constructeur op het podium. Met de Scenic E-Tech Electric wint Renault voor de zevende keer de verkiezing Auto van het Jaar. De laatste keer dateert van 2006 toen de nieuwe Clio in de prijzen viel.

Eindrangschikking Auto van het Jaar 2024

Renault Scenic E-Tech Electric                   329 punten

BMW 5                                                            308 punten

Peugeot 308                                                  197 punten

Kia EV9                                                            190 punten

Volvo EX30                                                      168 punten

BYD Seal                                                         131 punten

Toyota C-HR                                                   127 punten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content