Australische mediawaakhond opent onderzoek naar telefoongrap

Het onderzoek viseert de zender zelf, maar niet de presentatoren achter de grap, Mel Greig en Michael Christian.

De Australische mediaregulator (ACMA) heeft een onderzoek geopend naar de uitzending van de telefoongrap door radiozender 2Day FM uit Sydney die schijnbaar tot de zelfdoding heeft geleid van een verpleegster in het ziekenhuis in Londen waar de vrouw van prins William werd verzorgd. Het onderzoek viseert de zender zelf, maar niet de presentatoren achter de grap, Mel Greig en Michael Christian.
De ACMA heeft tot opdracht met de verspreider te werken, niet met de presentatoren, stelt voorzitter Chris Chapman in een mededeling. De autoriteit “zal nagaan of de verspreider zijn uitzendverplichtingen heeft gerespecteerd”. Het orgaan behandelt klachten van het publiek, maar kan ook zelf beslissen een onderzoek te starten, indien het meent dat zo’n onderzoek in het belang van het publiek is.

Intrekking uitzendlicentie
De ACMA moet uitmaken of 2Day FM, dat eigendom is van de groep Southern Cross Austereo, een inbreuk heeft gepleegd op het privéleven of de regels van goed fatsoen uit de gedragscode van de commerciële radiozenders met de voeten heeft getreden. De straffen kunnen gaan tot de intrekking of beperking van de uitzendlicentie of een boete.

Volgens de Australische regels moet het slachtoffer van een telefoongrap toestemming geven voor de uitzending. De directie van de groep achter de zender zegt dat vijf keer werd geprobeerd het ziekenhuis te bereiken alvorens de oproep werd uitgezonden. De instelling in Londen ontkent dat.

De twee presentatoren hadden vorige week het ziekenhuis opgebeld waar prinses Kate, de vrouw van prins William, was opgenomen. Ze hadden zich daarbij uitgegeven voor de koningin en prins Charles. Verpleegster Jacintha Saldanha had hen doorverbonden met een collega op de afdeling waar Kate zich bevond, waarop die collega nieuws over de prinses had verstrekt. De 46-jarige Jacintha Saldanha werd vrijdag dood aangetroffen.

De resultaten van de autopsie worden donderdagmorgen vrijgegeven, maar de Britse pers heeft het al sinds vrijdag over zelfdoding. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content