Antwerpen voert avondklok in

Antwerpen, 27 juli 2020 © Belga

In de provincie Antwerpen moet iedereen voortaan thuis zijn tussen 23.30 uur en 6 uur tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen zoals naar het werk of het ziekenhuis. Op het hele grondgebied van de provincie zal er een mondmaskerplicht gelden.

De mondmaskerplicht zal gelden op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd.

Individuele contactsporten worden verboden, ploegsporten mogen alleen voor jongeren tot 18 jaar.

Andere Antwerpse provinciale maatregelen zijn dat telewerk verplicht wordt, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is en dat in alle cafés en horecazaken de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd moet zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding.

Het gezelschap aan een tafel in restaurants en cafés wordt beperkt tot een strikt maximum aantal personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin.

Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: men moet er alleen of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen naartoe, of met een begeleider in het geval van een hulpbehoevende, en het bezoek mag maar 30 minuten duren. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet langer toegelaten.

Er komen ook nog bijkomende maatregelen in de meest getroffen zones in de provincie: de stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle, Hemiksem en Rumst. Alle evenementen en feesten zijn daar ten strengste verboden en feestzalen moeten sluiten. Ook alle fitnesscentra moeten sluiten.

‘Sociaal leven op heel laag pitje’

De maatregelen gaan pas in nadat het volledige besluit klaar is en ondertekend door gouverneur Cathy Berx. ‘Maar maak er nu alstublieft geen lange nacht van’, vraagt Berx. ‘De impact van COVID-19 kan even erg zijn voor jonge mensen als ze zwaar ziek worden dan voor ouderen.’

Berx doet ook een oproep om nu niet meer naar de regio Antwerpen te komen als dat niet noodzakelijk is. ‘Blijf zoveel mogelijk thuis’, zegt ze. ‘Ga niet elders feesten, breng uzelf en anderen niet in gevaar.’ Een echt verbod voor zo’n verplaatsingen is er echter niet en er gaan geen wijken of gemeenten volledig ‘op slot’.

‘We brengen het sociaal leven op een heel laag pitje’, vindt Berx. ‘Winkels blijven wel open. We hebben een evenwicht gezocht en op basis van epidemiologische analyses maatregelen genomen, we hebben niet gefixeerd op activiteiten waar geen besmettingen door veroorzaakt werden.’

Berx heeft maandag al overleg gepleegd met de burgemeesters in haar provincie en zal dat de komende tijd twee keer per week blijven doen om na te gaan of er nog extra maatregelen nodig zijn én of de huidige maatregelen goed worden nageleefd. ‘Het is natuurlijk ook aan de burgemeesters om hun inwoners mee te informeren en te sensibiliseren’, zegt ze.

‘Maatregelen strikt gehandhaafd’

Ook Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft van gouverneur Cathy Berx de bijkomende maatregelen in de provincie Antwerpen en specifiek in zijn stad vernomen en die vervolgens besproken met de stedelijke crisiscel. De maatregelen zullen in Antwerpen ‘strikt worden gehandhaafd’, laat De Wever weten via zijn woordvoerder.

De Wever zal verder ‘de evolutie van de situatie nauw blijven opvolgen om eventuele bijkomende maatregelen te nemen indien die noodzakelijk zijn’ en roept iedereen op om ‘de regels na te leven en zijn persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen’, aldus nog zijn woordvoerder.

Partner Content