Anke Van dermeersch moet anti-islamcampagne met blote benen intrekken

De anti-islamcampagne van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang). © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Anke Van dermeersch is voor de tweede keer terug gefloten: ze mag het materiaal voor haar campagne van ‘Vrouwen Tegen Islamisering’ niet meer gebruiken, omdat het gebaseerd is op een werk van een Canadese studente. Van dermeersch gaat in beroep.

Vlaams Belang-politica Anke Van dermeersch gaat in beroep tegen de beschikking in kortgeding rond de campagne ‘Vrijheid of islam’ van haar vereniging Vrouwen tegen islamisering. Dat meldt Vlaams Belang. Van dermeersch heeft het net als in de zaak-Louboutin over een ‘politiek gemotiveerd vonnis’ en zegt zich te zullen blijven ‘verzetten tegen de islamisering van onze straten en wijken’.

De beschikking in kortgeding in de zaak van de Canadese studente Rosea Lake tegen Anke Van dermeersch stelt dat die laatste het auteursrecht schendt met de campagne ‘Vrijheid of islam’, omdat die gebaseerd is op het werk ‘Judgments’ van Lake. Op de campagnefoto staan immers net als op dat werk kortgerokte benen afgebeeld met markeringen waaraan woorden als ‘provocatie’ en ‘hoer’ verbonden zijn. Van dermeersch erkende volgens de rechter ook al dat ze zich had laten inspireren door ‘Jugdments’.

Lake wilde daarenboven de boodschap meegeven dat vrouwen niet beoordeeld mogen worden op hun kledij en keuzes, en ze stoorde zich eraan dat Van dermeersch haar werk gebruikt had voor een anti-islamcampagne die volledig indruist tegen haar principes. Die boodschap is dus ook een flagrante schending van het moreel recht van de studente, aldus de kortgedingrechter. Zij wil immers niet dat haar werk daaraan gelinkt wordt.

De politica gaf toe dat ze zich door het werk van de studente had laten inspireren, maar betwistte dat dit een inbreuk op het auteursrecht uitmaakte. De rechter dacht daar duidelijk anders over: alleen Rosea Lake heeft het recht om haar werk te produceren of te laten reproduceren en Van dermeersch had haar om toestemming moeten vragen.

Anke Van dermeersch: ‘Niet onder de indruk van politiek gemotiveerde processen’

Van dermeersch betwistte voor de rechtbank dat Lake een geldige dagvaarding kon uitbrengen in België omdat het meisje op dat moment nog geen 19 jaar oud was en dus volgens de Canadese wetgeving nog niet procesbekwaam zou zijn geweest. Omwille van tijdsdruk kon de Canadese wetgeving volgens de rechter echter niet tijdig onderzocht worden. Van dermeersch ziet daarom voldoende redenen om beroep aan te tekenen.

‘Ik verdedig de waardigheid en vrijheid van vrouwen die nu reeds onder druk staan door de groeiende aanwezigheid van de islam in onze samenleving’, aldus nog de voorzitster van Vrouwen tegen islamisering. ‘Ik ben niet onder de indruk van politiek gemotiveerde vonnissen.’

Ook Louboutin niet akkoord

Vlaams Belang-senator Anke Van dermeersch is voor de tweede keer door de Antwerpse kortgedingrechter teruggefloten. Van dermeersch had haar campagnemateriaal al eens veranderd nadat de Franse schoenenontwerper Christian Louboutin naar de rechtbank was gestapt, maar zelfs die herwerkte versie was volgens de rechtbank nog altijd gebaseerd op ‘Judgments’.

Dwangsom van 1.000 euro per inbreuk

‘Ik ben heel blij met dit vonnis. Dit is een overwinning voor mij en ook voor alle kunstenaars in de hele wereld. Mijn vrienden in België namen een risico door mij te helpen dit proces te voeren. Dit is het beste verjaardagscadeau ooit’, reageerde Rosea Lake vanuit Canada. Ze werd pas 19 jaar.

Van dermeersch mag het materiaal voor haar campagne van Vrouwen Tegen Islamisering niet meer gebruiken, op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per inbreuk, met een maximum van 20.000 euro. Ze moet de uitspraak ook laten publiceren in drie kranten en op de websites van Vrouwen Tegen Islamisering.

Bikini en boerka

De campagne van ex-Miss België Van dermeersch bestond uit een foto van haar blote benen. Daarop stonden gradaties van vrouwonvriendelijke scheldwoorden, en de overeenkomstige straffen die dat volgens de sharia zou opleveren. Het is niet de eerste keer dat het VB opvalt met vrouwelijk naakt op een affiche. An-Sofie Dewinter, dochter van voorman Filip Dewinter, stond in bikini en met hoofddoek op een affiche om het volgens het VB inherent vrouwonvriendelijke karakter van de islam te demonstreren. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content