Alle ogen gericht op Lachaert: CD&V en SP.A wachten inhoudelijke krijtlijnen af

© Belga

Zowel CD&V als SP.A kwam vandaag bijeen voor een partijbureau over de federale regeringsonderhandelingen. Beide partijen wachten de eerste inhoudelijke teksten van de Open VLD-voorzitter af.

De verschillende fracties van CD&V hebben maandagvoormiddag tekst en uitleg gekregen van partijvoorzitter Joachim Coens over de federale formatie, waar Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert de touwtjes momenteel in handen heeft nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-kopman Paul Magnette de handdoek in de ring gooiden.

Achteraf viel te horen dat het vooral om een stand van zaken ging, waarop de inhoudelijke krijtlijnen nog eens werden scherpgesteld. Het is nu aan opdrachthouder Egbert Lachaert om duidelijk te maken welke richting hij uit wil, aldus Coens.

Tijdens de bijeenkomst maandag kregen de aanwezige parlementsleden toelichting bij de voorbije gebeurtenissen, net als bij de christendemocratische krijtlijnen voor regeringsdeelname. Dat zijn het herstel van onze economie, met daarbij een sterke focus op het versterken van de koopkracht, eerlijke fiscaliteit, investeringen in de gezondheidszorg en de omslag naar een duurzame economie. Ook moet de overheid efficiënter worden georganiseerd, moet het begrotingspad geloofwaardig zijn en staat zorg voor de allerkwetsbaarsten centraal.

Er kwam ook een overzicht van de mogelijke richtingen die de onderhandelingen kunnen uitgaan. In de media verschenen al speculaties dat Lachaert op een paarsgroen verhaal zou mikken, al dan niet aangevuld met CD&V in een zogenaamde Vivaldi-coalitie. Formeel heeft Lachaert daarover nog geen stelling ingenomen. Bij CD&V is de slotsom dan ook dat het uitkijken is welke richting de liberaal wil inslaan.

SP.A: ‘Tevreden dat er nu eindelijk over de inhoud gesproken wordt’

Een gelijkaardige conlusie klinkt bij de Vlaamse socialisten. Ook zij verzamelden maandag voor een – virtueel – partijbureau over de federale formatie. De SP.A blijft zich constructief opstellen en is ’tevreden dat er nu eindelijk over de inhoud gesproken wordt’, maar wacht tegelijkertijd ook de eerste inhoudelijke teksten van Lachaert af.

Eind vorige week was er al bilateraal overleg tussen de voorzitters en sherpa’s bij Open VLD en SP.A en ook begin deze week volgen nog gesprekken, valt te horen in socialistische kring. De SP.A blijft zich daarbij constructief opstellen, klinkt het. Maar alles zou afhangen van de inhoudelijke teksten. De socialisten wachten op duidelijkheid van Lachaert over zijn coalitie van voorkeur – wordt het paars-groen of moet ook de CD&V nog mee het bad in?

De socialisten blijven intussen op dezelfde inhoudelijke lijn, met de nadruk op onder meer extra investeringen in de zorg en eerlijkere fiscaliteit. Ook bij Groen was er maandag een partijbestuur met aandacht voor een stand van zaken van de federale formatie.

Lachaert brengt vrijdag een eerste keer verslag uit op het Paleis.

Partner Content