22 kaarten die verrassende zaken onthullen

© Per Square Mile
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De beste visualisaties laten ons dingen zien waarvan we nooit dachten dat eenvoudige cijfers en andere gegevens ons die konden vertellen. Afrika is veel groter dan u denkt, de hele wereldbevolking zou in Texas kunnen leven, Antarctica valt onder alle tijdzones en 19 andere bijzondere kaarten en grafieken.

Een goede visualisatie helpt ons data beter te begrijpen. Maar de beste visualisaties laten ons dingen zien waarvan we nooit gedacht hadden dat die in simpele gegevens verscholen zouden zitten. Vox.com zocht de 22 beste kaarten en grafieken bij elkaar. Hieronder een greep van 10 opmerkelijke of verrassende exemplaren.

1. Afrika is veel groter dan u denkt

De meeste kaarten die we kennen, zijn gebaseerd op de ‘Mercatorprojectie’ uit 1559. Die werd genoemd naar de bedenker ervan, Gerardus Mercator. Maar aan de hand van die projectie blijkt het nogal moeilijk om de grootte van gebieden in te schatten. Vooral als die dicht bij de Zuid- of Noordpool liggen.

Op Mercatorkaarten ziet Afrika er ongeveer even groot uit als Groenland. In werkelijkheid is het continent zowat veertien keer groter. Eigenlijk is Afrika ook gewoon groter dan China, de Verenigde Staten, India en West-Europa samen.

22 kaarten die verrassende zaken onthullen
© The Economist

2. De vreemde tijdzones van Antarctica

De Zuidpool ligt bijna pal in het midden van Antarctica. Dat betekent dat het continent elke tijdzone beslaat. Maar de extreme dag- en nachtcyclussen maken de situatie nogal ingewikkeld en onpraktisch, waardoor de tijdzones vaak gewoon gekozen worden op basis van het land waartoe een station behoort. Op die manier kunnen stations die eigenlijk vlak bij elkaar liggen, verschillende tijdzones hebben.

22 kaarten die verrassende zaken onthullen
© UTC hue4map ATA/Wikimedia Commons

3. De hele wereldbevolking zou in Texas kunnen leven

Als de wereld zo dichtbevolkt zou zijn als de Amerikaanse stad New York, zou de hele wereldbevolking op het grondgebied van Texas kunnen leven.

Maar een belangrijke opmerking daarbij: het vergt heel wat meer grond om al die mensen te ondersteunen. Als iedereen ter wereld namelijk even veel land nodig zou hebben als nodig is om te vooorzien in de levensstandaard van pakweg de Amerikanen, dan zouden we vier van onze planeten nodig hebben.

22 kaarten die verrassende zaken onthullen
© Per Square Mile

4. Zichtbare welvaart

De volgende kaart verdeelt de wereld niet op basis van landmassa of navigatielijnen, maar toont hoe welvarend elk land is. De ballonnen van Noord-Amerika en West-Europa staan haast op springen. In 2002 hadden beiden 46 procent van de globale welvaart in handen.

De kaart visualiseert het arme Zuiden heel duidelijk, met een verschrompelde hoorn van Afrika of dus heel veel mensen die met heel weinig moeten overleven.

22 kaarten die verrassende zaken onthullen
© Worldmapper

5. De Britten zijn in bijna elk land ter wereld binnengevallen

Van de 193 landen die bij de Verenigde Naties zijn aangesloten, zijn de Britten er 171 binnengevallen: of bijna 90 procent van de wereld. Dat schrijft de Britse historicus Stuart Laycock in het boek ‘All the countries we’ve ever invaded’. De auteur telde daar ook de invallen door Britse piraten en gewapende avonturiers bij die destijds de goedkeuring van de regering genoten.

22 kaarten die verrassende zaken onthullen
© The Telegraph

6. Deze kleine cirkel huist meer dan de helft van de wereldbevolking

Het is overduidelijk: heel wat mensen wonen in Azië. De cirkel op de kaart betrekt China, India, Indonesië, Bangladesh, Japan, Vietnam, de Filipijnen, Myanmar, Thailand, Zuid-Korea, Nepal, Maleisië, Noord-Korea, Taiwan, Sri Lanka, Cambodja, Laos, Mongolië en Bhutan. Goed voor iets meer dan 51 procent van de wereldbevolking.

22 kaarten die verrassende zaken onthullen
© Valeriepieris

7. De staten van Amerika zijn zo groot als landen

De volgende kaart vergelijkt de grootte van de Verenigde Staten met die van andere landen ter wereld. Ook Amerika is groter dan we zouden denken. Of wist u dat Californië ongeveer zo groot is als Irak? Omgekeerd kan het ook verrassend zijn. Landen waarvan we dachten da ze veeleer klein waren, zoals Myanmar, blijken even groot als de enorme staat Texas te zijn.

22 kaarten die verrassende zaken onthullen
© Mainstay 17

8. De dodelijkste drugs zijn legaal

Een grafiek gebaseerd op gegevens van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention geeft aan dat de dodelijkste drugs, eigenlijk gewoon legaal zijn. Sommige van die drugs zijn natuurlijk zo dodelijk, omdat ze makkelijker te verkrijgen zijn. Want mocht heroïne legaal zijn, zouden daar waarschijnlijk meer mensen door overlijden.

In andere gevallen klopt die redenering niet. Alcohol is bijvoorbeeld gevaarlijker dan marihuana, toch is het eerste goed legaal terwijl het laatste dat zelden is.

22 kaarten die verrassende zaken onthullen
© Vox

9. Hoe emotioneel is ons land?

Sinds 2009 heeft onderzoeksbureau Gallup inwoners uit 150 landen bevraagd over hun dagelijkse emotionele ervaringen. Slechts 36 procent van de inwoners van Singapore gaf aan positieve of negatieve gevoelens te hebben ervaren op een bepaalde dag. Zij vormen de minst emotionele bevolking van de wereld. Daartegenover staan de Filipijnen als het meest emotionele land: 60 procent van de inwoners zei een bepaalde emotie ervaren te hebben. België scoort ook hoog op vlak van emoties, het koele Rusland kleurt dan weer helemaal geel.

22 kaarten die verrassende zaken onthullen
© Max Fisher/Gallup/Washington Post

10. We verdwijnen in het niets

Veel mensen zullen zichzelf heel wat vinden. Op aarde, binnen uw vriendenkring of gezin kan dat misschien zo zijn. Maar zet enkele – of enkele miljarden en meer – stappen achteruit en we verdwijnen in het niets.

De kaart toont een uithoek van ons universum dat Laniakea heet. Het omvat meer dan 100.000 sterrenstelsels en beslaat zo’n 500 miljoen lichtjaren. Elke lichtgevende stip is een sterrenstelsel en elk stelsel bevat miljarden sterren. En het gaat hier slechts om een lokale hoek van een nog groter universum. Er zijn nog meer van die gigantische clusters ergens in het ijle. En op deze kaart is het al onmogelijk om onze planeet te bespeuren, laat staan uw belangrijke zelf.

22 kaarten die verrassende zaken onthullen
© nature

Partner Content