1 mei-toespraken: Rousseau (Vooruit) richt zich tot Vlaams Belang, Hedebouw (PVDA) wil prijs basisgoederen blokkeren

Conner Rousseau (voorzitter Vooruit) houdt 1-mei toespraak. © Belga Image

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft tijdens zijn 1 mei-toespraak in Sint-Niklaas uitgehaald naar Vlaams Belang, een partij die volgens hem doet alsof ze het opneemt voor de werkende mensen, maar ‘eigenlijk opkomt voor de belangen van de elite’. PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw riep dan weer op om de prijs van basisgoederen zoals bloem, pasta en aardappelen te blokkeren en de brandstofprijs te verlagen tot maximaal 1,40 euro per liter.

Blokkeer de prijs van basisgoederen zoals bloem, pasta en aardappelen en verlaag de brandstofprijs tot maximaal 1,40 euro per liter. Dat is de oproep van PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw in zijn toespraak voor 1 mei. De kosten voor de ingreep moeten volgens Hedebouw betaald worden door de ‘speculanten en oorlogsprofiteurs’ en dat via een bijzondere heffing op de overwinsten van multinationals.

Scheeftrekking

De impact van de stijgende levenskosten wordt volgens Hedebouw voor veel gezinnen en werkende mensen onhoudbaar. Maar ondertussen boeken energiereuzen miljardenwinsten. Voor de PVDA is dat een onaanvaardbare scheeftrekking.

De partij pleit voor drastische ingrepen, zoals het blokkeren van de prijzen van een aantal basisgoederen. ‘Wij willen de prijzen blokkeren om alle werkende mensen te beschermen’, aldus Hedebouw. Ook de prijs voor benzine en diesel zou begrensd worden tot maximum 1,40 euro per liter. De partij heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend.

Een prijsblokkering klinkt drastisch, maar het kan, meent Hedebouw, ‘als we de oorlogsprofiteurs doen betalen met een bijzondere heffing op de overwinsten van de multinationals uit de energiesector, de agrobusiness, de banken en de verzekeringen’.

Dat ook andere partijen met vergelijkbare voorstellen komen – denk aan de ‘koopkrachtbijdrage’ van grote bedrijven die veel winst maken die Vooruit lanceerde – bewijst volgens Hedebouw dat zijn partij ‘de politieke agenda naar links trekt’. ‘Maar we zullen de druk moeten blijven uitoefenen, want op dit moment blijft het bij die andere partijen enkel bij woorden’, meent de PVDA-voorzitter.

En terwijl een aantal prijzen best geblokkeerd worden, pleit de partij voor een deblokkering van de lonen ‘Het is onaanvaardbaar dat de lonen van de werkende mensen worden geblokkeerd terwijl de grote beursgenoteerde bedrijven vorig jaar 21 miljard euro winst maakten. Het is de werkende klasse die deze rijkdom heeft gecreëerd. Die rijkdom moet naar de werkende mensen kunnen terugvloeien’, besluit Hedebouw.

Rousseau richt zich tot Vlaams Belang

De toespraak van Conner Rousseau in zijn thuisstad Sint-Niklaas bevatte niet alleen een reeks socialistische ‘evergreens’ zoals de strijd voor solidariteit of de verdediging van de index, maar ook een opvallende frontale aanval aan het adres van Vlaams Belang.

Die aanval is geen toeval. Vlaams Belang organiseert al jaren eigen 1 mei-vieringen en zondagnamiddag speecht Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken uitgerekend in Sint-Niklaas. Volgens Vooruit-voorzitter Rousseau probeert het Vlaams Belang daarmee 1 mei van de socialisten ’te kapen’. ‘Dat gaan we niet laten gebeuren. 1 mei blijft van ons’, aldus Rousseau.

De Vooruit-voorzitter nam het Vlaams Belang in het vizier. Hij bestempelde de partij als een ‘wolf in schaapsvacht’. Rousseau richtte zich rechtstreeks tot Van Grieken: ‘U zegt dat u voor de werkende klasse opkomt, maar alles wat u doet is tegen de werkende klasse. U zegt het één en doet het ander’.

Volgens Rousseau stemde het Vlaams Belang bijvoorbeeld tegen hogere minimumlonen, tegen een eerlijke belasting voor multinationals en wil de partij vier miljard euro besparen op de de gezondheidszorg.

Partner Content