MAANDAG 4 DECEMBER.

Ethiopië-Eritrea. Beide landen bereiken na een twee jaar durende grensoorlog een vredesakkoord, dat op 12 december in Algiers wordt ondertekend.

Algerije. Bij aanslagen worden zeventien mensen, onder wie vier soldaten, door extremisten vermoord.

India. In Punjab komen bij een nieuwe treinbotsing tussen een sneltrein en een goederentrein 36 reizigers om het leven.

DINSDAG 5 DECEMBER.

Zambia. Naar schatting 60.000 mensen uit het zuiden van Congo vluchten het land in. Zij gingen op de loop voor zware gevechten tussen Congolese regeringstroepen en opstandelingen.

Molukken. Op het eiland Kasiui doden moslims minstens 93 christenen die weigeren zich tot de islam te bekeren.

Europa. De European Award for the Environment gaat naar het Belgische bedrijf Agfa-Gevaert.

WOENSDAG 6 DECEMBER.

Irak. De VN-Veiligheidsraad verlengt het olie-voor-voedselprogramma met zes maanden. Bagdad mag nu ook een deel van het geld gebruiken voor het onderhoud van olie-installaties.

Zuid-Afrika. Het regerende ANC wint de gemeenteraadsverkiezingen met 59 procent van de stemmen. De Democratische Alliantie komt uit op 29 procent.

DONDERDAG 7 DECEMBER.

Oostenrijk. De politie legt een internationaal netwerk van mensensmokkelaars bloot. In 1999 werden via het netwerk 2000 Chinese illegalen Europa binnengesmokkeld.

Vaticaan. Kardinaal Angelo Sodano bevestigt dat de extreem-rechtse Oostenrijkse leider Jörg Haider de paus zal ontmoeten naar aanleiding van de schenking van een reuzengrote kerstboom voor het Sint-Pietersplein.

Griekenland. Een algemene staking tegen voorgestelde hervormingen van het arbeidsrecht legt het openbare leven plat. Volgens de regering zijn de maatregelen noodzakelijk om de werkloosheid (12 procent) te verminderen.

VRIJDAG 8 DECEMBER.

Midden-Oosten. Op de dertiende verjaardag van het begin van de eerste Palestijnse intifada vallen tien doden: drie Israëliërs en zeven Palestijnen.

Verenigd Koninkrijk. Grote delen van het land (Wales, Cornwall en Devon) worden opnieuw door noodweer getroffen. Twee personen komen om het leven. Tientallen mensen zijn geëvacueerd.

Sudan. In de hoofdstad Karthoem doodt een schutter 20 gelovigen tijdens het avondgebed in een moskee. Er vallen ook 40 gewonden. De man, lid van een extremistische beweging, wordt door de politie doodgeschoten.

ZATERDAG 9 DECEMBER.

Kosovo. De Deense minister van Defensie Hans Häkkerup (55) volgt eind van de maand de Fransman Bernard Kouchner op als VN-bestuurder van Kosovo.

Turkije. Het parlement keurt een amnestiewet goed waardoor zo’n 35.000 gedetineerden zouden worden vrijgelaten. De doodstraf zou in de regel worden omgezet in levenslang.

ZONDAG 10 DECEMBER.

Tennis. Spanje wint voor het eerst de Davisbeker. In de finale in Barcelona verslaat Spanje titelhouder Australië met 3-1. De vijfde partij is niet meer gespeeld.

Roemenië. De sociaal-democraat (ex-communist) Ion Iliescu wint de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content