MAANDAG 27 NOVEMBER.

In Oostende worden alle lunaparken gesloten. De stad wil zo het toenemende aantal gevallen van gokverslaving tegengaan.

ù Het autoverkeer op de Vlaamse snelwegen is de voorbije vijftien jaar met ruim negentig procent toegenomen. Op de gewestwegen is er een stijging van vijftig procent.

ù Minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev) en haar collega van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP) lanceren een campagne tegen het overmatig gebruik van antibiotica.

DINSDAG 28 NOVEMBER.

Ons land telt almaar meer seropositieven. Elke maand komen er meer dan zestig HIV-infecties bij. Ten onrechte wordt gedacht dat aids minder vaak voorkomt dankzij de medische vooruitgang.

ù De veemarkt van Anderlecht ontzegt drie vee- en vleeshandelaren de toegang. Die sanctie volgt op de opschudding rond videobeelden over dierenmishandeling op de markt.

WOENSDAG 29 NOVEMBER.

In Roeselare wordt een 21-jarige brandweerman aangehouden op verdenking van een reeks brandstichtingen in de omgeving.

ù Vakbonden en werkgevers bereiken geen akkoord over de arbeidsvoorwaarden voor de komende twee jaar. De sociale partners worden het niet eens over de statuten van arbeiders en bedienden en over bijkomende flexibiliteit.

ù Restaurants in scholen, ziekenhuizen en overheidsinstellingen moeten ook vegetarische maaltijden aanbieden. Dat vindt Vlaams parlementslid Guy Swennen (SP), die meer erkenning wil voor de levensvisie van vegetariërs.

DONDERDAG 30 NOVEMBER.

Luitenant-generaal Herman Fransen van de rijkswacht wordt commissaris-generaal van de nieuwe federale politie. Inspecteur-generaal wordt Luc Closset, die ook afkomstig is van de rijkswacht.

ù De regering maakt voortaan elk jaar een zilvernota op, waarin het bedrag wordt vastgelegd dat in het Zilverfonds gaat. Het fonds moet de uitbetaling van de pensioenen garanderen bij de toenemende vergrijzing.

ù De Antwerpse politie wil onbemande camera’s installeren aan de Meir, de De Keyserlei, de Groenplaats en de Grote Markt. Ze wil zo het toenemende aantal winkeldiefstallen terugdringen.

ù Vlaams minister van Sport Johan Sauwens (VU) richt het Instituut Topsport Vlaanderen op, dat de sportfederaties en -scholen beter moet omkaderen. Het initiatief volgt op de zwakke prestaties van België tijdens de Olympische Spelen.

VRIJDAG 1 DECEMBER.

De burgemeester en het schepencollege van Geraardsbergen worden vrijgesproken van dierenmishandeling. Tijdens hun jaarlijks Krakelingenfeest drinken ze levende visjes.

ZATERDAG 2 DECEMBER.

De Antwerpse Zoo vraagt extra subsidies om het verlies van 55 miljoen frank te dekken. Door de werken aan het Centraal Station lokt de dierentuin naar eigen zeggen minder bezoekers.

ù De Boerenbond wil dat landbouwers in West-Vlaanderen steun krijgen van het Rampenfonds. Door de overmatige regen is een deel van hun oogst mislukt.

ZONDAG 3 DECEMBER.

Bij nieuwe provincieraadsverkiezingen in het district Veurne boekt vooral het Vlaams Blok winst. De verkiezingen van 8 oktober werden er ongeldig verklaard omdat het Blok niet op de elektronische stembiljetten stond.

ù De PRL wil evolueren naar een brede progressieve centrumbeweging. De liberale partij zit in een federatie met het FDF en de MCC van voormalig PSC-voorzitter Gerard Deprez.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content