MAANDAG 16 OKTOBER :

Groot-Brittannië. De regering ontslaat direkteur-generaal Derek Lewis van het gevangeniswezen. Aanleiding is de ontsnapping begin dit jaar van drie zware misdadigers uit de best beveiligde gevangenis van het land. Onderzoek wijst uit dat alle regels er met voeten worden getreden.

Oostenrijk. Bij een nieuwe golf van bombrieven vallen twee gewonden. De aanslagen komen net voor het begin van het proces tegen twee neonazi’s die ervan worden verdacht tevoren dergelijke aanslagen te hebben gepleegd.

DINSDAG 17 OKTOBER :

Turkije. President Suleyman Demirel benoemt aftredend premier Tansu Çiller opnieuw als formateur, nadat haar één week oude regering niet het vertrouwen kreeg van het parlement. Çiller krijgt tijd tot 6 november om een regering te vormen die algemene verkiezingen kan voorbereiden.

VN. De Verenigde Naties wijzen de vraag van Libië af om 2.200 vluchten te mogen uitvoeren om een miljoen “illegale” Afrikanen te deporteren. De VN zien hierin een poging om het luchtembargo tegen Libië te doorbreken. Het regime dreef ook Palestijnen uit als protest tegen het vredesakkoord tussen Israël en de PLO. Velen van hen zijn gestrand aan de Libisch-Egyptische grens.

Irak. Volgens vice-premier Tariq Aziz is het referendum dat Saddam Hoessein (met 99,96 procent van de stemmen) bevestigt als president voor een nieuwe termijn van zeven jaar slechts een eerste stap. De regering stelt parlementsverkiezingen in het vooruitzicht en verdere demokratizering.

Nederland. De Duitse president Roman Herzog brengt een tweedaags bezoek aan Nederland.

Kenya. In de hoofdstad Nairobi vallen verscheidene doden bij onlusten tussen het Luo-volk en de Nubi’s.

Argentinië. De Ibero-Amerikaanse top, een bijeenkomst van de politieke leiders van Spanje, Portugal en hun voormalige kolonies, veroordeelt het Amerikaanse voornemen om het ekonomisch embargo tegen Cuba nog te verstrakken. Het initiatief gaat uit van de Spaanse premier Felipe Gonzalez.

WOENSDAG 18 OKTOBER :

Zweden. De openbare aanklager kondigt een gerechtelijk onderzoek aan tegen vice-premier Mona Sahlin, wegens het gebruik van een ambtelijke kredietkaart voor persoonlijke aankopen. Sahlin, die alles terugbetaalde, wordt beschouwd als de opvolgster van premier Ingvar Carlsson die zich volgend jaar terugtrekt uit de politiek. De politica schort haar kandidatuur voor het premierschap voorlopig op.

EU. Frankrijk stelt bijkomende informatie over zijn tweede kernproef in de Stille Zuidzee ter beschikking van de Europese kommissie. Die had nieuwe gegevens geëist, om uit te maken of Parijs het Euratom-verdrag al dan niet heeft overtreden. De EU-delegatie die eerder in Polynesië was, kreeg niet de kans om alle installaties te bezoeken.

DONDERDAG 19 OKTOBER :

VS. Het Huis van Afgevaardigden aanvaardt het Republikeinse voorstel voor drastische besparingen op de ziektekostenverzekering voor ouderen. President Bill Clinton dreigt met een veto.

EU. Macedonië en Oekraïne treden toe tot de Raad van Europa.

VRIJDAG 20 OKTOBER :

Spanje. De kultuurministers van de Europese Unie zijn het eens om in het jaar 2000 geen enkele stad exclusief tot “Kulturele hoofdstad” van Europa uit te roepen.

ZATERDAG 21 OKTOBER :

Nederland. Connie Palmen wint de Ako-literatuurprijs 1995 met haar boek “De vriendschap”.

ZONDAG 22 OKTOBER :

Duitsland. De sociaal-demokraten verliezen ruim 7 procent van hun aanhang bij de verkiezingen voor een nieuw stadsparlement in Berlijn. Ook de kristen-demokraten boeken verlies. De groenen winnen. In het voormalige Oost-Berlijn worden de ex-kommunisten de grootste partij.

In Kenya breken etnisch geïnspireerde onlusten uit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content