Selfie in het heetst van de strijd

© RAUL ARBOLEDA/AFP

Een Colombiaanse demonstrant met een masker maakt een selfie tijdens een betoging in de wijk Suba, in Bogota. Achter hem rijdt een politiecolonne weg.

Het is al maanden onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Het begon allemaal eind april, toen de conservatieve president Ivan Duque voorstelde om de belastingen voor burgers en bedrijven te verhogen. Zo wilde hij bijna 5 miljard euro besparen.

De vakbonden reageerden ziedend, omdat ze vreesden dat vooral de armen het slachtoffer zouden worden. Hun protesten werden met geweld neergesabeld. Daarbij vloeide veel bloed: zestig mensen kwamen om het leven.

De regering heeft de omstreden voorstellen intussen ingetrokken, maar de woede blijft. Het protest groeide zelfs uit tot een massabeweging tegen president Duque en de ordediensten. Amnesty International riep de Colombiaanse autoriteiten al op om ‘onmiddellijk, onafhankelijk en onpartijdig alle beschuldigingen van buitensporig politiegeweld tegen demonstranten te laten onderzoeken’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content