Jonathan Holslag

‘Europa is niet dapper. Het heeft daar noch de wil, noch de middelen voor’

Jonathan Holslag Politoloog en publicist.

Wat voor zin heeft het om te dreigen tegen Peking, als Europa tegelijk alleen maar meer aan het Chinese economische infuus hangt?

Ik roep alle marines van de Europese lidstaten op om in de Straat van Taiwan te patrouilleren.’ Aldus Josep Borrell, de hoge EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. Eerder al had Commissievoorzitster Ursula von der Leyen gewaarschuwd dat Europa zich sterk zou verzetten tegen eenzijdige wijzigingen aan de huidige toestand tussen China en Taiwan – tegen Chinese agressie dus.

Zulke verklaringen geven Europa een elan van dapperheid tegenover de Chinese machtsopbouw. Maar Europa is niet dapper. Het heeft niet de wil om dapper te zijn en voorlopig ook niet de middelen, zeker niet in het militaire domein. Europa doet nog altijd alsof.

Wat voor zin heeft het om te dreigen tegen Peking, als Europa tegelijk alleen maar meer aan het Chinese economische infuus hangt? Brusselse kringen spreken over ‘de-risking’, gevaarlijke afhankelijkheden afbouwen. Dat opperen we allang. En tegelijk maken we ons alleen maar meer afhankelijk van China.

Vijf jaar geleden kwam 20 procent van de invoer van buiten de EU uit China, de laatste twee jaar schommelde dat rond de 23 procent. Voor hoogtechnologische goederen is dat aandeel zelfs gestegen van 27 naar 32 procent. Europa probeert nu wat meer computerchips te maken, maar in het beste geval draaien die fabrieken tegen 2030. En dan nog blijven we afhankelijk van een hele rist andere goederen.

‘Geopolitiek Europa’, zegt men dan. Inderdaad, we hebben nieuwe instrumenten om economische intimidatie en investeringen in gevoelige sectoren te beteugelen, maar veel indruk maken die vooralsnog niet. Wees er maar zeker van: als China ooit losgaat op Taiwan, dan… Tja, die economische gevolgen wil je je niet eens voorstellen.

Marineschepen die kant opsturen is potsierlijk. We kunnen nog niet eens op een geloofwaardige manier patrouilleren in de nabije zeeën. De Chinezen weten ook dat we in Europa zonder munitie zitten. De twee Belgische fregatten kunnen in het beste geval één raketsalvo lossen, Nederland is er íéts beter aan toe.

Ik denk dat we beter ophouden met stoere verklaringen en de bevolking uitleggen waar we werkelijk staan: de koopzieke West-Europese burger, aangevuurd door politici en havenbazen die als geile hondjes op de kade staan te likkebaarden als de Chinezen hun waar in onze economie komen droppen. Met nog maar eens een groter containerschip. Sensatie!

En misschien moeten de Chinezen maar eens iets geks doen. Dan worden we hopelijk eindelijk wakker. Als tegen dan ons gezond verstand nog niet helemaal is verteerd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content