Herman Jacobs
Herman Jacobs Medewerker Knack

Bimbo’s zijn in, zoals de zichzelf hiv-gewijs in de media reduplicerende merknaam Paris Hilton bewijst. En dus verschijnen er boeken over. Chicklit en clitlit, die ook, maar hier wordt bedoeld: boeken, niet een in een glimkitschhoogdrukcover met gratis bijgeleverde string verpakte hoeveelheid bedrukte pagina’s die, als ze konden praten, het geluid zouden voortbrengen van een stel door oestrogeen en shoppingcenterlucht verdwaasde, giebelende en geilende postadolescenten. Niet zodra hadden we Ariel Levy’s prikkelende en pertinente antipamflet Female Chauvinist Pigs. De opkomst van de bimbocultuur gehad (zie ook Weekend Knack van 13 april), of daar verscheen de daar wonderwel bij aansluitende nieuwe roman van Renate Dorrestein, Echt sexy.

Je kunt dat negatief waarderen (‘modeschrijfster’), maar evengoed positief (‘iemand met aandacht voor actuele maatschappelijke kwesties’). Het voorstel in dit stukje is om Dorrestein het voordeel van de twijfel te gunnen, want wat er ook op Echt sexy is aan te merken, ze steekt met dit boek ontegenzeglijk haar nek uit.

De wereld die Dorrestein loslaat op haar dertienjarige heldin Fiebie Koolveld, dochter van een verslaafde moeder en de spermabank (in wie de lezer allicht Phoebe Caulfield, zusje van Salingers onsterfelijke puber Holden, zal herkennen), is er een waarin álles ten prooi is gevallen aan de bloedschennige tweeling Seks & Ge(we)ld en zijn acolieten commercialisering en pornificatie. Onze wereld, als het ware, van accountancytruc tot zombiekutje.

Als Fiebies beste vriendin Sacha verdwijnt, de gebeurtenis die het verhaal op gang duwt, is er dan ook geen mens die het wat kan schelen, ook hun klasgenootjes niet. Maar neem het die kinderen eens kwalijk, als er niet één volwassene te bekennen is die zich als dusdanig gedraagt, dus als een mens met dan toch een zekere zelfbeheersing en enig verantwoordelijkheidsbesef?

Dorrestein trekt in deze meedogenloos voortdenderende dystopie ongewoon hard van leer, ook in de nogal fantastische plot die ze ervoor heeft bedacht. Het is dus, ondanks de macabere details en de naargeestige setting, ondanks de niet mis te verstane vooruitwijzing naar Sacha’s droeve lot (‘Je weet toch wat er meestal gebeurt met meisjes die worden vermist?’ ‘Ja. Die worden ingezet als drive-indozen en dan zijn ze binnen een week uitgewoond’), een braaf boek, kun je zeggen: de boodschap dat het kwaad bestreden moet, komt luid en duidelijk over. Maar dat is ook zo: het kwaad dient bestreden.

RENATE DORRESTEIN, ‘ECHT SEXY’, CONTACT, AMSTERDAM, 222 BLZ., 18,90 EURO.

Herman Jacobs

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content