Column | Herman Jacobs 'Griet Op de Beeck haalt zich vergelijkbare problemen op de hals als deze vergeten auteur'
Gezondheid Filosoof Marcel Zuijderland over de 'down-jihadi's': 'Is het zo'n feest om Down te hebben, dan?'
Magazine Magazine 'Berlusconi is géén clown' 'Hij is een tijdje het spoor bijster geweest, maar Silvio Berlusconi blijft een bijzonder sluwe politicus', zegt auteur Tim Parks.
Magazine Magazine Je bent niet (meer) als wij Een nagelaten verhaal, de nieuwe roman van Yasmine Allas, is zonder twijfel een sympathiek boek, en er resoneren nogal wat maatschappelijk hoogst relevante thema's in mee. En toch.
Magazine Magazine Dood van een kluizenaar Als je 't echt allemaal wilt weten: die hele Holden Caulfield is natuurlijk een pathetisch stuk vreten - en niet zo'n beetje ook. Er zijn makkelijk een stuk of twaalfduizend interessantere romanpersonages te bedenken. Ik bedoel, die zelfingenomenheid van hem en zo, daar ga je toch van over je nek? Echt wel.
Magazine Magazine De geur van vers bloed Voor op het omslag van De duivenplaag, Louise Erdrichs compacte epos over bloed en liefde, leven en doodslag, noemt niemand minder dan Philip Roth het boek 'een overweldigend meesterwerk'. Geheel terecht.
Magazine Magazine BETOVERING EN VERLIES Ivo Victoria houdt wel van pose, dat zie je aan de foto van Stephan Vanfleteren op zijn website, dat hoor je aan zijn naam. Rondom die naam is een hypeje in aanbouw. De titel 'beste debutant van begin september 2009' kan hem al niet meer ontgaan.
Magazine Magazine Een knetterhete frituurspetter Je moet ervan houden - maar voor de liefhebber is het wél echt erg leuk: P.F. Thomése schmiert in J. Kessels: The Novel dat het een aard heeft, maar er rust Gods zegen op, zullen we maar zeggen.
Magazine Magazine Een mislukkeling des levens In Zomertijd, een nieuw autobiografisch boek, laat J.M. Coetzee zijn jongere ik uit de jaren zeventig fileren door vijf buitenstaanders. Dat levert, in al zijn meedogenloosheid, een onthutsend portret op.
Magazine Magazine MIJN MENGELMOES In de 'liefdesreeks' van uitgeverij Atlas, waarin eerder al Leen Huet Mijn België publiceerde en Geert van Istendael Mijn Nederland en Mijn Duitsland, is nu ook van Mario Vargas Llosa een deel verschenen. Mijn Latijns-Amerika heet dat meteen maar liefst, maar zo beleeft de auteur zijn geboortegrond dan ook - de Peruaan Vargas Llosa voelt …
Magazine Magazine Een grijns zonder kat Lewis Carrolls Alice zal nog wel een tijdje wereldberoemd blijven: dit is (nonsens) literatuur in optima forma - en dankzij Nicolaas Matsier ook in het Nederlands zeer genietbaar.
Magazine Magazine ALLEDAAGS OPPORTUNISME Gelet op het gewicht ervan in een mensenleven, al was het alleen al maar door alle tijd die eraan op gaat, wordt er in de literatuur over het algemeen opmerkelijk weinig aandacht geschonken aan arbeid. De liefde ja, in al haar voorspelbare varianten, en 'identiteit' en zo, hele bossen gaan eraan op. Maar zoiets concreets …
Magazine Magazine LAAGDREMPELIG Het is ooit anders geweest, maar tegenwoordig wordt er over het werk van Renate Dorrestein veelal een toon aangeslagen die je op z'n vriendelijkst 'neerbuigend' moet noemen. Wat daarin vermoedelijk zwaar weegt, is dit: Dorrestein, die aanvankelijk een strijdbaar feminisme paarde aan een gevoel voor het buitenissige zoals je dat in de gotieke literatuur vindt, …
Magazine Magazine 'Wij waren jong, niet pervers' 'Waarschuwing: expliciete roman' staat op het stickertje voor op Wij, de nieuwe roman van Elvis Peeters - geheel naar waarheid, al zal wie hem zich met het oog op eenarmige lectuur aanschaft van een zeer koude, ja kille kermis thuiskomen.
Magazine Magazine Doodsroman: vitaal! 'n Roman als La Disparition, daarvan gold omvorming in uw alsook mijn taal altijd als 'n kansloos plan. Dat was dus 'n misvatting, want kijk: nu is daar 't Manco. Daarvoor past lof, uitbundig: dit is fantastisch!
Magazine Magazine Wij = gij niet Met Wij heeft Jeroen Olyslaegers een van de interessantste Vlaamse romans van 2009 geschreven, dat staat nu al vast: ambitieus, intelligent en gedreven. Helaas zijn er ook een paar bezwaren.
Magazine Magazine Vernale mamellen Zes jaar na het bekroonde Paravion is Hafid Bouazza terug met de vertelling Spotvogel. Die is grilliger, moeilijker ook.En intrigerend.
Magazine Magazine Een kleine jongen in het heelal Kun je van onbeduidende levens en - godbetert - cricket een goed boek maken? Joseph O'Neill laat in Laagland zien van wel.
Magazine Magazine Rozemarijn uit het Ruhrgebied De hel, dat is bijvoorbeeld een eeuwigdurend verblijf in Renaat Braems afzichtelijke politietoren in Antwerpen. Maar een duur diner voor twee stellen, zoals in Herman Kochs meesterlijke nieuwe roman, blijkt ook een mogelijkheid.
Magazine Magazine Veelzijdige stilist Met John Updike, die het op 27 januari definitief moest afleggen tegen de longkanker waaraan hij leed, verdwijnt een van de boegbeelden van de twintigste-eeuwse Amerikaanse literatuur. Hij zal, onvermijdelijk, herinnerd worden als 'de kroniekschrijver van het naoorlogse Amerikaanse voorstadsleven', waar hij een groot deel van zijn vele romans en verhalen aan wijdde. Hij is …
Magazine Magazine Vrij zijn is een moeilijk werk In haar nieuwe roman, Een daad van barmhartigheid, heeft ToniMorrison het andermaal over haar kernthema: onvrijheid.
Magazine Magazine EEN HUIS DAT NIET MEER BESTAAT De Indiaas-Amerikaanse Jhumpa Lahiri (1967) heeft haar entree in de literatuur niet gemist. Haar debuut, de verhalenbundel Interpreter of Maladies (1999, vertaald als Een tijdelijk ongemak), won meteen de Pulitzerprijs. De roman The Namesake (2003, De naamgenoot) werd ook zeer gunstig ontvangen, en dit jaar kreeg ze voor de verhalen van Unaccustomed Earth, vertaald als …
Magazine Magazine De dood als meisje van acht Liefde is de oorzaak van de dood, wist men in de late oudheid al. In Arnon Grunbergs nieuwe roman Onze oom lijkt dat omgekeerd te moeten worden: de dood is de oorzaak van liefde. Of wie weet: de dood ís liefde?
Magazine Magazine Onze Flater, die in de Hemel zijt Doen wat je doen moet: de eenvoudige slagerszoon Marcus Messner wil niets liever. Maar het Amerika van de jaren vijftig, waarin Philip Roths nieuwe roman Verontwaardiging is gesitueerd, gunt hem dat niet.
Magazine Magazine Een zwervend bestaan Wilt u een goede religieuze roman lezen? Probeer dan Een huishouden eens, van de Amerikaanse Marilynne Robinson. Die gaat niet over God, is allerminst kwezelig en is om te beginnen een erg goede roman zonder meer.
Magazine Magazine ONTSNAPPING UIT HET PARADIJS Een veelschrijfster is ze niet, Hedda Martens (1947): na haar veelgeprezen debuut Sjibbolet en andere verhalen (1982) liet ze nog slechts twee andere verhalenbundels verschijnen. Nu is er dan De postbode, een roman. Zij het geen gewone. Zomin als Martens' verhalen doorsnee waren. In Sjibbolet verkenden ik-personages met grote behoefte aan veiligheid behoedzaam de buitenwereld, …
Magazine Magazine DE GROTE REIS 'Lamrabet heeft iets te zéggen', stond begin vorig jaar in dit blad. Met haar eerste roman, Vrouwland, levert de Antwerpse Rachida Lamrabet daar opnieuw een klinkend bewijs van. Vrouwland, dat is het Westen, in het boek in concreto Europa. Want daar is iedere fiere fallofoor verschrompeld tot een eerloos lulletje lampenkatoen en is de Vrouw …
Magazine Magazine BERICHT UIT MOLENBEKISTAN In 2006 verscheen van de Nederlandse journalisten Arthur van Amerongen en Loes de Fauwe Kasba Holland (Atlas). In dat bekroonde reportageboek lieten ze alleen 'geslaagde' Marokkanen aan het woord. De conclusie: 'Ze zijn geïntegreerd, spreken beter Nederlands dan de gemiddelde Mokumer (...).' Bovenal zijn ze mediterraan: 'heetgebakerd, (...) wispelturig, met het hart op de tong. …
Magazine Magazine Ondermijnende literatuur In Schrijversmensen doet V.S. Naipaul niets om zijn reputatie van grote gifkikker te bestrijden: hij eert er zijn literair- intellectuele leermeesters wel bijzonder ongenadig in. Maar moet een schrijver dan barmhartig zijn?
Magazine Magazine BOEKVERKOPERSBLUES Er bestaan belangrijke boeken en overbodige, grensverleggende en grensbevestigende, geinige en saaie, snelle en taaie, doodse en highe - maar er bestaan ook boeken die niets van dat alles, en toch de moeite waard zijn. Het Winkeldagboek (2003) van Hans Engberts en René Hesselink, van het befaamde Utrechtse antiquariaat Hinderickx & Winderickx, was er zo …
Magazine Magazine Schrijven als de Lichtgod in Holland Hij heeft 'm dus gewonnen: vorige week maandag kreeg A.F. Th. van der Heijden de AKO-Literatuurprijs voor zijn 1053 pagina's dikke roman Het schervengericht. Tien jaar geleden won hij de prijs ook al eens, toen voor Onder het plaveisel het moeras (768 pagina's - maar dat was dan eigenlijk ook maar een hálve roman, zijnde …
Magazine Magazine Boek van de week: Een rondtrekkend verzinsel Een eeuw oud, maar zeker niet uit de tijd: Wijlen Mattia Pascal van Luigi Pirandello is behalve een onderhoudende ook nog steeds een tot nadenken stemmende roman.
Magazine Magazine Bimbo's en drive-indozen Bimbo's zijn in, zoals de zichzelf hiv-gewijs in de media reduplicerende merknaam Paris Hilton bewijst. En dus verschijnen er boeken over. Chicklit en clitlit, die ook, maar hier wordt bedoeld: boeken, niet een in een glimkitschhoogdrukcover met gratis bijgeleverde string verpakte hoeveelheid bedrukte pagina's die, als ze konden praten, het geluid zouden voortbrengen van een …
Magazine Magazine Harry en Kader Harry Mulisch en Kader Abdolah: ziedaar de schrijvers van de beste twee boeken uit de hele Nederlandstalige literatuur. Meer dan 15.000 lezers kunnen zich vergissen - toch?
Magazine Magazine Terug van nooit weg geweest Tien jaar na zijn overlijden ziet het eerste deel van Willem Frederik Hermans' 'Volledige Werken' het licht. De grote nihilist is nog lang niet definitief verdwenen - getuigen ook een paar van zijn jongere Vlaamse collega's.
Magazine Magazine Avonturen in aventurijn De nieuwe Van Dale is mooi, nog weer dikker, en nu ook standaard geheel digitaal raadpleegbaar. Van alibiali tot zijdgeweer: een eerste kennismaking.
Magazine Magazine Het beste boek ooit geschreven Wie zich de fantastische avonturenroman 'De 13 1/2 levens van kap'tein Blauwbeer' van Walter Moers herinnert, mag zich in de handen wrijven: 'De Stad van de Dromende Boeken', Moers' nieuwe, is minstens even goed.
Magazine Magazine Bergen van leed Hij is er: de eerste in Vlaanderen uitgegeven roman van een zwarte Afrikaanse. Is 'De feniks', de debuutroman van de Nigeriaanse Turnhoutse Chika Unigwe, ook nog om andere redenen het opmerken waard?
Magazine Magazine Korzelig gegrom en ander werk Sinds de zomer van 1996 verblijdt Jeroen Brouwers zijn lezers periodiek met essayistisch-polemisch mengelwerk in zijn eigen tijdschrift 'Feuilletons'. In nummer zeven zit meer leven dan de titel 'De schemer daalt' laat vermoeden.
Magazine Magazine Bidden tot een rol plakband In de kunst moet je te ver gaan, maar te ver te ver wordt ook weer niet geapprecieerd. Geen Nederlands boek heeft dit jaar al meer aanleiding gegeven - of zal dat nog doen, dat staat nu al vast - tot die opmerking dan de nieuwe roman van Arnon Grunberg.
Magazine Magazine Het recht op jaloezie 'Haar lichaam weet het', de nieuwste, erg mooie titel van de Israëlische auteur David Grossman, is eigenlijk heel aardig te karakteriseren aan de hand van twee beroemde Nederlandse dichtregels: Slauerhoffs 'Alleen in mijn gedichten kan ik wonen', en Neeltje Mins 'Voor wie ik liefheb wil ik heten'. De poëtische kracht van jaloezie, en de onontcijferbaarheid van het lichaam: een gesprek.
Magazine Magazine Van de ratten besnuffeld Na 'Vrije val' gaat Saskia de Coster in haar tweede, nog kortere roman 'Jeuk', voort op het pad van de bizarre fantasie. Sterker nog dan in haar eersteling geldt hier echter dat ongewoon daarom nog niet belangwekkend hoeft te zijn.
Magazine Magazine Zwijgen is fout Met haar tweede roman, 'De kraaien zullen het zeggen', bevestigt Ann-Marie MacDonald het vele goeds dat over haar debuut is geschreven. Al is er één maar.
Magazine Magazine de postmoderne schrijver als barbara cartland De fundamentalistische geest is gesloten, gepantserd tegen 'verkeerde' invloeden van buitenaf. Dat geslotene is iets wat een deel van de moslims in de West-Europese samenlevingen de laatste tijd verweten wordt - dat ze hier wel fysiek aanwezig zijn, maar geestelijk absoluut niet. ORHAN PAMUK: Ik moet u zeggen dat ik die mensen begrijp en me …