‘Apartheid op zijn Israëlisch’

DE SCHEIDINGSMUUR IN HEBRON Symbool van de Israëlische bezettingspolitiek. © BELGA
Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

De leden van het Palestijnse Popular Struggle Committee zoeken naar vrede in het Midden-Oosten

Het Antwerpse vredesinitiatief Derde Partij krijgt volgende week weer vredesactivisten uit het Midden-Oosten over de vloer. Dit keer zijn dat vertegenwoordigers van het Popular Struggle Committee. De Palestijnen Mahmoud Zwahre en Iyad Burnat weigeren zich neer te leggen bij de bezettingspolitiek van Israël, maar tegelijk veroordeelt hun Committee ook elke vorm van geweld. Intussen hebben ze afdelingen in zestien Palestijnse gemeenten. Zwahre was zelf jarenlang burgemeester van Al Ma’sara, een dorp in de buurt van Bethlehem. De scheidingsmuur die de Israëli’s bouwden, snijdt zijn dorp af van belangrijke landbouwgebieden. Het doet Zwahre denken aan de apartheid in Zuid-Afrika.

Jullie maken graag de vergelijking met het ANC van Nelson Mandela.

Mahmoud Zwahre: De gelijkenis tussen de Israëli’s en de Zuid-Afrikaanse blanken indertijd is treffend. Ook de Palestijnen worden niet toegelaten tot de Israëlische gebieden waar wij evenveel recht op hebben, zoals Jeruzalem.

Jullie prediken het geweldloos verzet. Hoe is jullie relatie met Hamas en andere Palestijnse politieke actoren?

Zwahre: Wij sluiten geen allianties met politieke partijen. Maar we leveren wel graag steun aan die partijen die onze strategie volgen: een vreedzame strijd voor onze rechten. We proberen de andere organisaties en partijen daar ook van te overtuigen. Het woord ‘strijd’ in onze naam betekent dus niet dat we een oogje dichtknijpen voor het Palestijnse gewapend verzet. We gebruiken het woord enkel om aan te geven dat we niet over ons heen willen laten lopen. En je kunt ook moeilijk stellen dat we een vriendschappelijke relatie onderhouden met de Israëlische regering.

Zien jullie nog een oplossing voor het conflict?

Zwahre: Israël, Palestina en de internationale gemeenschap zullen rond de tafel moeten zitten om het conflict te beëindigen, maar daarvoor moet Israël eerst luisteren naar de internationale gemeenschap. Wij richten onze acties in eerste instantie op het slopen van de Israëlische muur. Op 9 juli 2004 adviseerde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de muur illegaal is en ontmanteld moet worden. Elk jaar gedenken wij die uitspraak met een actie. Dit jaar sloopten de Israëlische soldaten zelf onze symbolische muur die we op 9 juli hadden opgetrokken.

INFO: POPULAR STRUGGLE COMMITTEE OP 29 EN 30 NOVEMBER IN HET TONEELHUIS IN ANTWERPEN. 3RDPARTY.CANALBLOG.COM

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content