Het schrijven van een verhaal, roman, filmscript of toneelstuk vraagt veel verbeelding én vakmanschap. Dramatica ( www.storytools.com) is software die op dat vlak aardig kan helpen. Het gaat niet om een toverdoos die op basis van een vaag idee een afgewerkt boek uit de printer laat rollen, wel om een programma waarmee je een relatief welomlijnd idee tot een verhaal met een solide dramatische structuur en geloofwaardige personages kan uitwerken.

Daartoe hebben de makers van de software uit de bestaande literatuur 32.768 mogelijke verhaalvormen gefilterd. Om die ene verhaalvorm te vinden die het best bij jouw idee past, moet er een hele reeks vragen worden beantwoord. Je moet bijvoorbeeld beslissen of het hoofdpersonage zijn probleem uiteindelijk onder handen neemt. Een ander voorbeeld is de vraag of het verhaal naar een climax wordt gedreven door gebrek aan tijd of door het uitputten van alle mogelijkheden. Terwijl je de vragen beantwoordt, berekent de interactieve verhaalmachine de impact van de antwoorden op eerder genomen beslissingen en daalt het aantal mogelijke verhaalvormen, tot er nog maar één overblijft. De tweede stap is dan de aankleding van het verhaal, op basis van de gekozen blauwdruk. Heb je bijvoorbeeld beslist dat je hoofdpersonage problemen op een logische manier oplost, dan geef je zoveel mogelijk voorbeelden van situaties waaruit dat blijkt. De laatste stap is de afwerking van het verhaal, per hoofdstuk.

Er bestaan wel meer programma’s (en ook boeken) die helpen bij het structureren van een verhaal, maar het speciale aan Dramatica is dat het schrijven ‘in’ de software gebeurt. Opvallend is ook de manier waarop de software aan de man wordt gebracht. Het programma is gratis te downloaden, maar alleen de betalende versie biedt de mogelijkheid om het (tussentijdse) resultaat af te drukken of op te slaan. Je kan alle mogelijkheden van de software dus gratis uitproberen, maar een boek zal het niet opleveren. Ook met deze software blijft het schrijven van een boek immers een werk van lange adem. Je kan het uiteindelijke resultaat wel van het scherm overschrijven, maar dat impliceert dat je het programma (en dus ook je computer) een aantal weken of maanden ononderbroken moet laten werken, met het risico om alles in een seconde te verliezen.

Toch is het downloaden van de gratis versie een aanrader: de software bevat namelijk een gedetailleerde analyse van 68 films en (verfilmde) boeken, waaronder A Clockwork Orange, Age of Innocence, Casablanca, The Godfather, Reservoir Dogs en The Unforgiven.

Kris De Decker

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content