Wereld Ondanks de blunders: waarom Donald Trump defensieminister Pete Hegseth in bescherming blijft nemen
Wereld Senaat wijst Trumps wetsvoorstel resoluut af: ‘Ook Republikeinen houden de deur open voor de regulering van AI’
Bijgedachte | Wereld Bijgedachte | Wereld Na de sms van Rutte aan Trump: dit is de reden waarom we hem NAVO-baas hebben gemaakt Ja, de sms’jes van Mark Rutte aan Donald Trump zijn ronduit tenenkrullend. Maar het is wel waarom we hem NAVO-baas hebben gemaakt.
Auto Auto Europa verwerpt fiscale gunst voor plug-inhybrides Er pakken donkere wolken samen boven de leasingsector. De markt kromp de voorbije maanden met 20 %. Europa dreigt België nu ook terug te fluiten inzake het fiscale gunstregime voor plug-inhybride modellen, een sterkhouder van de leasingmarkt.
Auto Auto Voyah lanceert elektrische SUV Een nieuwe Chinese speler komt naar België met een 100 % elektrisch aangedreven SUV. De Voyah Courage wil potige prestaties en een volledige uitrusting verzoenen met een aantrekkelijk prijs.
Auto Auto Aandacht: de perfecte auto die niet stukgaat, bestaat niet Stellantis heeft recent Belgische 28.000 eigenaars van een Citroën C3 en DS3 gevraagd hun auto met onmiddellijke ingang niet meer te gebruiken. Het gevaar bestaat dat de airbag in hun gezicht ontploft zoals een Franse autobestuurster onlangs is overkomen en waarbij zij om het leven is gekomen.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag ‘De Israëlische aanval op Iran toont aan dat risicobereidheid, vroegtijdige actie en agressie lonend kunnen zijn’ De aanval van Israël op Iran leert ons opnieuw enkele belangrijke lessen over de moderne oorlogsvoering.
Boeken Boeken Bart Van Loo: ‘10 jaar na de biografie kijken we anders naar Napoleon' Bart Van Loos klassieke Napoleon-biografie uit 2015 verschijnt in Frankrijk in een herziene uitgave. In het nawoord staat hij stil bij wat er in tien jaar tijd is veranderd in onze kijk op de Franse keizer.
Geschiedenis Geschiedenis De mannen rond Napoleon Invloedrijke mannen omringden Napoleon en gaven zijn macht mee vorm. Wie waren zijn vertrouwelingen?
Geschiedenis Geschiedenis Napoleon Bonaparte en zijn gezondheid: ziek op weg naar de ondergang? Als jonge generaal leek Napoleon wel immuun voor vermoeidheid en ontbering, maar gaandeweg begon zijn enorme takenpakket een fysieke en psychische tol te eisen. Zeker is dat hij aan een chronisch blaasprobleem leed, en dat aambeien hem in Waterloo verhinderden zijn soldaten te paard aan te sporen.
Geschiedenis Geschiedenis Napoleon Bonaparte als strateeg: van theorie tot triomf Zoals Napoleon niet de bedenker maar wel verspreider van de ideeën van de Franse Revolutie was, zo was hij ook niet de uitvinder van de nieuwe militaire strategieën die in zijn tijd opgang maakten. Wel had hij als man van de praktijk het onmiskenbare talent om alle vernieuwende ideeën op het slagveld in klinkende overwinningen om te zetten.
Geschiedenis Geschiedenis Napoleon in Spanje: luidde een misrekening zijn ondergang in? Verblind door de sneeuw en gedeukt door de storm trok Napoleon met zijn soldaten door Spanje. Was het een slimme zet?
Geschiedenis Geschiedenis Napoleons laatste wapenfeit: hoe zijn testament nog chaos zaaide Negentien dagen voor zijn dood stelde Napoleon eigenhandig zijn testament op, waarbij hij voor één keer de moeite deed om leesbaar te schrijven. Het document, van de geest van de keizer doordrongen, bevindt zich in de archieven van Les Archives Nationales in de Marais te Parijs. Het ligt in een safe in een speciale kamer die afgesloten is met grote, gesculpteerde mahoniehouten deuren.
Geschiedenis Geschiedenis Het 29e Bulletin: Hoe Napoleon met woorden probeerde te winnen wat hij op het slagveld verloor In de winter van 1812 liep Napoleons Russische veldtocht op zijn laatste benen. De terugtocht was een catastrofe geworden. Tienduizenden verloren het leven door koude en ontbering. Wat doe je als je veldtocht in puin ligt, je leger in de sneeuw achterblijft en je keizerlijke aura op instorten staat?
Natuur Natuur Dirk Draulans’ Beestenboel: de springzaadbladroller profiteert van een invasieve plantensoort Een inheems en als zeldzaam beschouwd vlindertje is erin geslaagd zijn areaal substantieel uit te breiden door reuzenbalsemien in te schakelen in zijn levenscyclus: de springzaadbladroller.
Opinie | Redactie Knack Opinie | Redactie Knack 'Het is zeldzaam dat één man de lijn van de geschiedenis verandert' 'Napoleon Bonaparte was zeker een dictator', schrijft Hubert van Humbeeck naar aanleiding van de 250e verjaardag van zijn geboorte. 'Maar hij zorgde ook voor zoiets als godsdienstvrijheid en introduceerde een rechtsorde, waarin iedereen gelijk was voor de wet.'
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus 'Dissidente Duitse politici irriteren eigen regering met pleidooi voor dialoog met Rusland' In een recent manifest pleit een aantal leden van de SPD voor de ommekeer van het huidige defensie- en veiligheidsbeleid in Duitsland – en bij uitbreiding in Europa. 'Het is voor het eerst dat er vanuit een regeringspartij een dissident geluid weerklinkt', schrijft Dirk Rochtus.
België België Na het bloedbad in Graz: ook Vlaamse scholen en politie bereiden zich voor op schoolshootings Omdat het niet ondenkbaar is dat een schutter op een dag een Vlaamse school binnendringt, organiseren sommige politiezones simulatieoefeningen. ‘We hopen natuurlijk dat zoiets hier nooit gebeurt, maar we mogen ook niet naïef zijn’, klinkt het bij de lokale politie van Aalst.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Onbemande wapentuigen zijn niet meer weg te denken in de moderne oorlogsvoering' Drones zijn een evolutie in de geschiedenis van de oorlogsvoering, eerder dan een revolutie.
Wereld Wereld Belarussisch schrijver houdt het Westen een spiegel voor: ‘Denken jullie echt dat Poetin binnenkort met pensioen gaat?’ In zijn roman Cremulator trekt de Belarussische schrijver Sasja Filipenko de parallel tussen de Stalin-terreur en het huidige Rusland. ‘Vraag je niet af waarom de Russen niet in opstand komen tegen Vladimir Poetin. Vraag je af waarom jullie zelf niet in opstand komen tegen Poetin.’
Europa Europa Deens premier Mette Frederiksen: ‘Het is toch geen mensenrecht om naar hier te komen en iemand te verkrachten?’ De Deense premier Mette Frederiksen schreef recent een kritische open brief naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In een interview bespreekt ze haar visie op de toekomst van Europa. ‘Als je de bereidheid verliest om daarvoor te vechten, verlies je je identiteit.’
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Tal van obstakels staan Europese maatregelen tegen Israël in de weg' Van het Europa van de mensenrechten blijft dus opnieuw niet veel over. Van het zogenoemd geopolitiek eendrachtige Europa evenmin. En moedig zal dit Europa wellicht ook niet meteen worden.
België België Rekenhof blijft erg kritisch voor begrotingswerk: 'Het tekort in 2025 is groter dan in 2024' De cijfers zijn niet gunstig. Het tekort in 2025 is een stuk groter dan in 2024, en op langere termijn daalt het tekort niet echt terwijl de schuld verder oploopt. Zo luidt het scherpe oordeel van het Rekenhof over de begroting van de regering-De Wever. Volgens de budgettaire waakhond ontbreken essentiële gegevens in de meerjarenraming en zal Europa wellicht niet akkoord gaan met de terugverdieneffecten aan de ontvangstenzijde.
Column | Khalid Benhaddou Column | Khalid Benhaddou 'Trump is voor rechts wat extreem woke is voor links' Donald Trump is geen zegen voor rechts, maar een vloek, zegt Khalid Benhaddou.
Opinie | The Economist Opinie | The Economist 'J.D. Vance had gelijk: Europa heeft een probleem met vrije meningsuiting' 'Europeanen mogen zeggen wat ze willen over J.D. Vance. Maar ze mogen zijn waarschuwing niet negeren', schrijft The Economist. Want als staten te veel macht krijgen over het gesproken en geschreven woord, zullen ze die vroeg of laat misbruiken.
Wetenschap Wetenschap Waarom de lange kindertijd ons slimmer maakt dan onze voorgangers Paleontologen puzzelen stilaan een min of meer coherent beeld van de warrige evolutie van de mens in elkaar. De sterke groei van onze hersenen was een keerpunt.
Maatschappij Maatschappij Laagste aantal zelfdodingen in 25 jaar: ‘De preventie werkt en daar kunt u aan bijdragen’ In 2023 overleden in Vlaanderen 887 personen aan zelfdoding. Elk verloren mensenleven is er een te veel, maar het zijn wel de laagste cijfers in een kwarteeuw. Sinds 2000 daalde het aantal zelfdodingen met 34 procent.
Europa Europa Waarom de zoektocht naar Zweedse mineralen slecht nieuws is voor de Sami en hun rendieren De groene transitie in Europa wakkert de interesse in het noorden van Zweden opnieuw aan en dat brengt de eeuwenoude levenswijze van de Sami in gevaar.
Cultuur Cultuur De twijfels van Aznavour-vertolker Frank Cools: 'Het geeft zo veel ruimte en rust als een beslissing genomen is' Aznavour-vertolker Frank Cools vertelt over de twijfels, die hij vaak niet heeft: ‘Het niet typisch Frank Cools om lang te twijfelen. Behalve als het om de aankoop van een nieuwe broek of een jasje gaat, al kan dat ook gierigheid zijn.’
België België Energie-expert Joannes Laveyne: ‘Kijk de komende weken uit naar een vast contract’ ‘In de komende weken overstappen naar een vast energiecontract is een goed idee’, zegt energie-expert Joannes Laveyne (UGent). ‘Maar check vooraf wel de tariefkaart op je contract, zodat je kunt zien wanneer de prijzen zijn berekend.’
Sport Sport Euro’s in ruil voor kilometers: speelt u soms vals op de sportapp Strava? Een glanzend Strava-profiel zonder echte inspanning? Dat kan, met dank aan Strava-jockeys.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Laat de vorige generaties betalen voor de groene transitie met een doelgebonden erfbelasting' Tom Hick van de Vrijdaggroep pleit ervoor om de groene transitie mee te financieren door een Toekomstfonds waarop burgers en de overheid een beroep kunnen doen. Dat moet de groene transitie betaalbaar maken. Dit Toekomstfonds zou worden gespijsd door een op intergenerationele rechtvaardigheid gebaseerd doelgebonden erfbelasting.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Hongarije heeft zijn vertrek uit de EU niet aangekondigd Op sociale media circuleert de bewering dat Hongarije zijn vertrek uit de Europese instellingen heeft aangekondigd. In werkelijkheid blijft Hongarije lid van de Europese Unie, en premier Viktor Orbán benadrukt dat hij de EU wil hervormen, niet verlaten.
Geneeskunde Geneeskunde Kanker bij zwangere vrouwen: ‘Chemotherapie schaadt de foetus niet’ Jaarlijks krijgen tot 4000 zwangere vrouwen in Europa te horen dat ze kanker hebben. Vroeger werd hun zwangerschap vaak afgebroken, vandaag is dat zelden nodig. Met dank aan onco-gynaecoloog Frédéric Amant.
Geschiedenis Geschiedenis Van WO II tot Donald Trump: Amerikaanse achterdocht tegenover Europa heeft diepe historische wortels In zijn roman Hoofd vol vlammen kruipt historicus Peter Schrijvers in het hoofd van de Amerikaanse soldaten die Europa kwamen bevrijden in de Tweede Wereldoorlog. Hij plaatst het het actuele wantrouwen in historische perspectief "Amerika betaalt al tachtig jaar voor onze veiligheid, terwijl wij uitpakten met sociale zekerheid en zomervakanties."
Technologie Technologie AI-pionier Pattie Maes: 'Sommigen van mijn studenten praten nu al elke dag twee uur lang met een chatbot' ‘Sommige van mijn studenten praten nu al twee uur per dag met een chatbot', zegt Pattie Maes, die aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge het onderzoek leidt naar de interactie tussen de mens en technologie.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt Wildeman Trump drijft landen in de armen van China Onder invloed van Trumps importtarieven keren steeds meer landen zich af van de Verenigde Staten. Door zijn harde koers zoeken onder meer de EU, Japan en Zuid-Korea naar economische zekerheid elders. China springt daarop in en breidt zijn wereldwijde invloed uit, schrijft Robbert de Witt.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ beestenboel: de vossenlintworm is een ongelofelijke voortplantingsmachine met bescheiden impact op de mens Jarenlang hebben jagers ons proberen wijs te maken dat de opmars van de vos die ze zo hartgrondig haten, hand in hand zou gaan met een opmars van de vossenlintworm. Die kan gevaarlijk zijn voor de mens. Maar zoals zo dikwijls is ook dit jagerslatijn gebleken, dat af en toe nog eens de kop opsteekt …
België België Moeten we even bang zijn voor Trump als voor Poetin? Belgen koesteren evenveel wantrouwen jegens Donald Trump als tegenover Vladimir Poetin, zo blijkt uit een Knack-enquête bij 1060 Belgen. Hebben ze gelijk?
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck Trumps tarievenoorlog: dit is hoe de EU moet terugslaan 'Wat we echt nodig hebben in de handelsoorlog is een uitgekiende zet die Trump niet ziet aankomen', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.
Gezondheid Gezondheid ‘Ik heb te veel PFAS in mijn bloed. En u waarschijnlijk ook’: hoe zorgwekkend is dat? Antwerpenaren die in de buurt van de 3M-fabriek wonen, krijgen de raad om hun blootstelling aan PFAS te verminderen. Maar hoe mijd je in hemelsnaam een stof die overal is? ‘Staat PFAS op de ingrediëntenlijst van mijn bakpapier?’
Cultuur Cultuur Televisiemaker Sven de Leijer: ‘Het Journaal maakt me de laatste jaren bijna elke dag bang’ Sven de Leijer is televisiemaker. Hij tourt ook met de zaalshow ‘Liefde voor publiek’.
België België 6 op de 10 Belgen zijn bang voor een nieuwe wereldoorlog De oorlog in Oekraïne, de onzekere situatie rond de Verenigde Staten als NAVO-bondgenoot en de discussie over de verhoogde defensie-uitgaven hebben een impact op de gemoedstoestand van de Belg. 6 op de 10 zijn bang dat een mogelijke oorlog ook ons land bereikt.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Grondstoffenbejag is van alle tijden: het mercantilisme van Trump heeft minstens het voordeel van de duidelijkheid' Ook Europa hangt immers af van de exploitatie van grondstoffen in kwetsbare landen, maar lijkt nog altijd op China te rekenen om de klus van de ontginning en de verwerking te klaren.
Opinie | Martha Balthazar Opinie | Martha Balthazar ‘Het regent opnieuw bommen op Gaza en Europa kijkt schaapachtig toe’ Even alles op een rij. In Palestina is van een staakt-het-vuren geen sprake meer.
Politiek Politiek Vreugde bij regering-De Wever over budgettair hervormingsplan voorbarig: ‘Europa zal ernstige bedenkingen hebben’ De regering-De Wever diende haar plannen voor budgettaire hervormingen in bij Europa en denkt dat het volstaat om de begrotingssanering te mogen spreiden. Maar de Leuvense begrotingsexpert Wim Moesen waarschuwt voor voorbarige euforie. ‘Europa zal zeker kritiek hebben op de trage hervormingen, het gebrek aan fiscale visie en de onrealistische terugverdieneffecten.’ Eind april volgt het oordeel.
Gezondheid Gezondheid Uurwissel: alles wat u moet weten over het zomeruur Hadden we niet beslist om het halfjaarlijkse gewissel van het uur af te schaffen? Jawel, maar twee jaar nadat die Europese beslissing viel, kibbelen lidstaten nog steeds over een permante zomer- of wintertijd. Gevolg: dit weekend slapen we weer een uurtje langer.